Teraz jest niedziela, 16 listopada 2025, 03:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: geoportal
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 14:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam w Nowym Roku moze ktos z was wie jak stare sa mapy satelitarne na geoportalu?Z gory serdecznie dziekuje i pozdraw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 17:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

teren zamościa 2000-2007,mój typ to 2003-2004.
a czy są to zdjęcia satelitarne czy mieszanka lotnicznych i satelitarnych czy może same lotnicze :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2009, 11:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Fotki na geoportalu są w dużej części z 2003r. Są to zdjęcia lotnicze robione głównie na potrzeby płatności obszarowych dla rolników.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2009, 12:57 
Generał Broni
Generał Broni

Ogromna wada geoportalu to brak kolorowych zdjęć jak to jest np. na googlach - pomimo że na googlach nie ma całego pokrycia w zadowalającym powiększeniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2009, 14:11 
Kapitan
Kapitan

Na Geoportalu są nieliczne obszary z kolorowymi zdjęciami.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 21:56 
Szeregowy
Szeregowy

Geoportal (nie chwaląc się ;) ) znalazłem i wrzuciłem na Historię Przygodę Pasję, a stamtąd ktoś wrzucił tutaj. Znalazłem to na forum z filmami, w dziale ogólnym - koleś który to zamieszczał, pisał, że to rok 2004 (tzn. znalazłem ten link w 2006 a pisał, że sprzed dwóch lat). Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 lipca 2010, 15:55 
Pułkownik
Pułkownik

Geoportal uaktualnił właśnie rejon Polski południowo wschodniej. Zdjęcia są z 2009 roku i wreszcie w kolorze. Można stare miejsca odkrywać na nowo.

Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 lipca 2010, 17:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Napiszcie czy pobieranie i wykorzystywanie map i zdjęć do prywatnych celów (np publikowanie ich na forach lub użycie ich w druku), nie jest wobec właściciela nadużyciem? Czy geoportal (lub inny) nie ma o coś takiego pretensji? Nie znalazłem żadnego zakazu, ale też kopiowanie nie odbywa się przez oficjalną funkcję "pobierz", tylko jakimiś "pokrętnymi" drogami.
Za odpowiedź dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 09:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znowu odświerzają temat sprzed ponad roku :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 10:01 
Specjalista
Specjalista

cross2900 napisał(a):
Znowu odświerzają temat sprzed ponad roku :nicnie

Co w tym złego? Ja także jestem zainteresowany kwestią praw autorskich i wykorzystania zamieszczonych tam map. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wyjaśnił tę sprawę.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 10:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

[quote="Dowgird"][quote="cross2900"]Znowu odświerzają temat sprzed ponad roku :nicnie[/quote]
Co w tym złego? Ja także jestem zainteresowany kwestią praw autorskich i wykorzystania zamieszczonych tam map. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wyjaśnił tę sprawę.

Pozdrawiam![/quote]

Są gdzieś tu na forum problemy prawnicze. Kiedyś czytałem wiele ciekawych uwag. Teraz już nie mogę tego "kącika" znaleźć.
Prawa autorskie są dość oczywistym problemem i myślę, że najwyższy czas do nich podchodzić uczciwie. Nie wiem czy wystarczy zaznaczyć w publikacji właściciela czy autora kopiowanego materiału, czy taka reklama zadość uczyni ich prawom.?
Pomóżcie dziadkowi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 11:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

z FAQ geoportalu
Cytuj:
P: Czy istnieje możliwość wykorzystania materiałów dostępnych w warstwach geoportalu do celów komercyjnych, naukowych itp.?
O: W obecnym stanie prawnym materiały są prawnie chronione i w celu wykorzystania należy je pozyskać z właściwego ośrodka dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej oraz uiścić stosowne opłaty.

http://www.geoportal.gov.pl/index.php?o ... &Itemid=10

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 13:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Stary Ryba - Stary dziadek Ci dziękuje.
Ciekaw jestem jakie to koszty? Do mojego zamierzenia potrzebuje setkę lub więcej mapek i zdjęć z różnych okolic - chyba wszystko staje się nie realne.
Może jeszcze coś masz na temat Google Earth i podobnych. (Tam wszystko po angielsku a ja już zapomniałem.)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 09:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Temat nie jest prosty, najlepiej dowiedzieć się w CODGiK.
Mapy publikowane w geoportalu to mapy topograficzne, które są sprzedawane w formie papierowej już od kilku złotych ( te w geoportalu to skany w tragicznej jakości - osobiście bym głowy poucinał za takie brakoróbstwo, za pieniądze INSPIRE robią "kichę").
W większości przypadków po zakupieniu kopii papierowej i opracowaniu wystarczy umieścić informacje o pochodzeniu podkładu mapowego. Głównie chodzi o to, żeby nie odsprzedawać map dalej po tej samej lub wyższej cenie ( ani nie robić kopii i odsprzedawać dalej). Ale już z przetworzonymi ( z opracowaniami na ich bazie, po dodaniu własnych elementów) to inna bajka.
Moim zdaniem temat udostępniania ( niekomercyjnego) map dopiero się u nas rozwija.
Prawa autorskie na mapy to chyba kilkadziesiąt lat. Inna bajka to mapy stare mapy ( ich skany) udostępniane na All... - są one często pobrane z bibliotek cyfrowych (które udostępniają tylko do celów niekomercyjnych)a i tak wykorzystywane komercyjnie ( niby tylko płacimy za płytę cd !!!) - dla mnie to nie jest ok. Przez takie działania tak mało zbiorów jest udostępnianych publicznie.
Inna sprawa to skandaliczne działanie niektórych bibliotek uniwersyteckich które albo wcale nie udostępniają map, albo za kosmiczne kwoty. Siedzący tam pan X jest "szefem" i rządzi, a w końcu to zbiory te stworzone są za pieniądze podatników i powinniśmy mieć do nich dostęp. Moja firma rok temu kupiła od takiego X-a kilka planów miasta (po wpasowaniu na obecną siatkę ulic zostały udostępnione za darmo dla wszystkich w ramach SIP). Kwota zapłacona to prawie tysiąc złotych !!! ( w tym ponad stówka za nagranie na płytę) W pozycjach było rozliczone skanowanie - a to bzdura, te jednostki muszą już posiadać zeskanowane całe zbiory. Dodam że wszystkie te plany można pobrać legalnie z sieci bibliotek.
pozdrawiam
K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 08:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kaczka dziękuje Ci za wyjaśnienia.
Zapytam bezpośrednio w CODGiK. Może przy ilości powyżej setki, odstąpią od swoich praw, tym bardziej, że te "pobrania ich własności" bardziej mi potrzebne w celu społecznym.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]