Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teknetics Delta 4000 czy Rutus Proxima
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 18:47 
Specjalista
Specjalista

O, znalazłem wspomniany przeze mnie temat.
viewtopic.php?f=10&t=69875&start=15

Denar napisał(a):
po co więc pisać nieprawdę?

To było do mnie?
SiD napisał(a):
Saper robił chyba jakiś test z Cibola

Robił, jak widać w zacytowanym temacie.
SiD napisał(a):
i chyba po zmianie domyślnej częstotliwości też nie widziała dużego aluminium.

To był skrót myślowy, miałem na myśli, że widziała słabiej niż powinna, jeśli chodzi o ścisłość, tak jak ma to miejsce w innych wykrywaczach, innych marek.
I czego można się dowiedzieć po lekturze tamtego wątku?
SiD napisał(a):
Było na forum, trzeba by poszukać

Jak widać było.

Gdzie więc napisałem nieprawdę?
Przypominam, nie napisałem, że według mnie Tesoro (niektóre modele, konkretnie z serii H.O.T.) słabiej widzi aluminium, tylko według Sapera, sam testów nie robiłem. Poprosiłem go też, żeby zabrał głos, żeby potwierdził, albo zaprzeczył.
Wskaż mi więc nieprawdę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 19:07 
Podporucznik
Podporucznik

Panowie, spokojnie, przecież chyba nie chodzi o wykazanie, kto ma rację? :666

Nie wiem co wyszło z testów, ale odstrojenie od częstotliwości głównej nie tylko powoduje spadek zasięgu (wbrew temu co gdzieś wyczytał Taktyk :ups: ) ale również może spowodować zniekształcenia pomiaru VDI a co za tym idzie również przemieszczenie się niektórych VDI w zakres odrzucany, w tym np nawet przerzucenie dobrego koloru na stronę żelaza.
Nie należy stosować odstrojenia od częstotliwości środkowej w wykrywaczach z sondą rezonansową. Tylko i wyłącznie wtedy gdy istnieje wyższa konieczność. Ponieważ zawsze dochodzi do pogorszenia właściwości pomiarowych wykrywacza jako całości.
To tak ogólnie, z elektronicznego punktu widzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 11:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mam w tej chwili w rękach nową, fabryczną Cibolę i aluminiową manierkę Wehrmahtu z 1940 r. Wykrywacz sygnalizuje manierkę w odległości ok. 45 - 50 centymetrów w każdym z 3 ustawień częstotliwości, zarówno w normalnym ustawieniu jak i superstrojeniu.
W Polsce jest ok. 600 użytkowników tego wykrywacza i nie da się zakłamać rzecztywistości, chyba, że ktoś nie odróżnia metali i myli manierkę aluminiową z żelazną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 12:33 
Specjalista
Specjalista

Denar, ja nie mam nic przeciwko temu, abyś podał informację jak Cibola według Ciebie widzi manierkę aluminiową. Sam Ciboli nie mam i tego nie sprawdzę. Masz prawo (w granicach rozsądku) nie zgadzać się i wyrażać swoją opinię. Ale nie pisz, proszę, że pisze nieprawdę, jeśli przytoczyłem czyjś (nie mój własny) test. Nikt tu nie chce zakłamać rzeczywistości, a ja tu jestem od tego, żeby na to nie pozwolić, nawet gdyby ktoś chciał.

Ale miej na uwadze, że to jest forum i może pojawić się różnica zdań. Mogą się nawet pojawić niesprawdzone czy nieprawdziwe informacje (ale nie celowe wprowadzanie w błąd). Masz prawo zabierać głos, ale nie może być tak, ze jako dealer marki Tesoro zawsze masz ostatnie słowo i monopol na prawdę na temat tych wykrywaczy i możesz bez zająknięcia zarzucać innym złą wolę i zakłamywanie rzeczywistości. Ludzie mają prawo pisać na forum, a nawet czasem się mylić i nie możesz tego kontrolować.

Zamiast siłą, zachęć forumowiczów do tego, aby śledzili co masz do powiedzenia, wystarczy, że będziesz chciał dzielić się swoim doświadczeniem i nie będziesz stosował marketingowych zagrywek, a forumowicze Cię docenią. Ale jeśli będziesz wpadał, kiedy tylko ktoś napisze coś co Ci się nie spodobało, po to, żeby pisać o zakłamywaniu rzeczywistości i celowym (sic!) pisaniu nieprawdy, będę kasował i dawał ostrzeżenia. Nie masz praw cenzora na forach, nie na tym forum, a wykrywacze Tesoro, choć naprawdę dobre, na pewno nie są takie, żeby nie można było słowo konstruktywnej krytyki na ich temat powiedzieć.

Weź to pod rozwagę, nie stawiaj sprawy na ostrzu noża i będzie dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 13:25 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Naprawdę nie wiem co na to odpowiedzieć, ale im mniej moderatora na forum, tym lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 13:29 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

To co pisałem o zmianie częstotliwości dotyczyło XLT, w którym spadek ogólnej czułości rekompensuje się nastawą Preamp Gain.

Dokładnie wiem jak jest z Tesoro Cibola i jest to kwesta fabrycznej ustawy balansu gruntu. W Tesoro Vaquero ten problem już nie występuje. Można to załatwić przez modyfikację Tesoro Cibola dodając pokrętło 3,5 lub 10-obrotowe, itd. Po każdej zmianie częstotliwości należy skorygować grunt i będzie można zapomnieć o problemie. Oczywiście można też inaczej zmodyfikować ten układ.

Są także inne detektory, które posiadają zmianę częstotliwości i poz mianie częstotliwości roboczej spadek zasięgu w nich nie występuję.

Pozdrawiam
Taktyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 14:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam sprawdź cibolę Denar na pokrywce aluminiowej dużego palnika kuchenki gazowej (czyste aluminium) i manierki WP a się przekonasz .
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 15:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie mam palników gazowych ani manierki WP, ale talerz aluminiowy o średnicy 22 cm Cibola wykrywa na ok 60 cm w głównej częstotliwości; na częstotliwości 2 jest spadek zasięgu ok. 5 cm. Zarzuty są więc nieuzasadnione, może wreszcie wypowie się ktoś z 600 - set użytkowników Ciboli, aluminiowe przedmioty nie jest przecież trudno znaleźć w kuchni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 21:34 
Podporucznik
Podporucznik

Denar, jeśli zasięg spadł z 60cm do 55cm, to znaczy że sygnał zmniejszył się o 40%
To jest Twoim zdaniem MAŁO???

Taktyk, napisałeś:
"Myliłeś się bardzo w temacie niedopracowania przez White’s funkcji odstrojenia od nominalnej częstotliwości rezonansowej - spadku czułości ogólnej, którą można i trzeba zrekompensować przez nastawę Preamp Gain. A ciemny lud te news’y z Twojej pracowni badawczej kupił. "
A więc w czym się myliłem, jaką ciemnotę wciskałem? Przecież to oczywiste, że można (w pewnym stopniu) skompensować ciągnąć gain w górę. Po to jest ta nastawa między innymi. Co to zmienia w prawdziwości moich twierdzeń, że zasięg spada? I kiedy nazwałem to NORMALNE ZJAWISKO FIZYCZNE niedopracowaniem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 października 2010, 22:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zmniejszenie zasięgu z 60 do 55 cm to raczej zmniejszenie o 8,3 %.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 00:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Na dziwne tory zeszła ta dyskusja, już chyba gdzieś widziałem podobne przepychanki :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 01:04 
Podporucznik
Podporucznik

Dlaczego na dziwne? Ciągle o wykrywaczach, zgodnie z przeznaczeniem działu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 października 2010, 09:22 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

:usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 18:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zrobiłem błąd. Dlaczego kolega Brzęczyszczykiewicz mnie nie poprawił? Zmniejszenie zasięgu z 60 do 55cm to faktycznie zmniejszenie zasięgu o 8,3%, ale Brzęczyszczykiewicz pisał o 40% różnicy siły sygnału a nie zasięgu. W takim razie jak wygląda zależność siły sygnału od głębokości, jeśli zmiana głębokości z 60cm do 55cm powoduje 40% zmianę siły sygnału?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 21:03 
Podporucznik
Podporucznik

Bo wiedziałem, że sam w końcu zobaczysz swój błąd.

Jaka zależność? W przybliżeniu 6 potęga odległości. CHOLERNIE SILNA zależność wynikająca z trójwymiarowego charakteru rozchodzenia się nie ukierunkowanej energii. Coś co pozwala z przyzwoitą dokładnością określić głębokość CZEGOKOLWIEK i jednocześnie coś, czego ni w ząb nie jest w stanie pojąć 99% użytkowników wykrywaczy, którzy sypią gładko ekstra centymetrami zasięgu jak z rękawa i twierdzą że nie ma w zasadzie różnicy między dolną półką sprzętu i górną. A nawet niektórzy dystrybutorzy bez przygotowania merytorycznego :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]