Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 00:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: nurkowanie bez kursu
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2011, 09:46 
Generał Broni
Generał Broni

dzięki za odpowiedzi naświetliło mi to sprawę...
pozdrawiam
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 13:23 
Szeregowy
Szeregowy

Jeżeli wynurzył się na wdechu to nic dziwnego, że nastąpiła barotrauma. Do nurkowania z flaszkami lepiej mieć uprawnienia-na kursie uczą odpowiedniego zachowania się pod wodą a poza tym nie wolno nurkować samotnie (minimum dwie osoby)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 15:24 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Pobaw się może na początek w płetwach, z maską i fajką. Ja tak robiłem. Miałem do tego piankę. W zaroślach przybrzeżnych na terenie kopalni żwiru piękne widoki. Głęboko nie zejdziesz, jak nie masz kursu jest to dość bezpieczne przy mimimum wyobraźni, a i przygoda niezła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 18:04 
Podporucznik
Podporucznik

za gówniarza chcieliśmy łapać węgorze w nocy . z latarką , blisko brzegów też około 1-1,5 metra głęboko ,maska rurka i przedłużka szlauch ogrodowy wbity przez styropian i pływało toto tylko nie zadziałało bo powietrza nie można było wciągnąć :) a stare zostawało w szlauchu , więc normalnie z rurką na 50 sekund pod wodę , w rękawicach do nich od wewnątrz ręki przyczepione deseczki z nabitymi gwoździami , bo nam mówiono że węgorz jest śliski , i się wywinie , to (nasz patent ) i zadziałał tylko , ze strachu wypuściłem węgorza bo myślałem że mi rękę zmiażdży już więcej nie próbowałem , do dzisiaj pływam sobie w masce z rurką , i to spokojnie nawet do 8 m.
W tym roku , popływam sobie z neodymem , na mazurach , chociaż nie spodziewam się nic ciekawego , ale przynajmniej będzie wakacyjna frajda :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2011, 22:58 
Kapral
Kapral

Powiem Wam tak.... Nie mam nic wspólnego z żadną komercją, firmą, itd... Ale na prawdę gorąco zachęcam do prawdziwego nurania. Tzn po kursie.
Zrobiłem to 3 lata temu. Połknąłem bakcyla na maxa. Piękne, cudowne i praktyczne. Nie wiem tylko czemu tak późno.... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 22:42 
Podporucznik
Podporucznik

[quote="atego815"]Powiem Wam tak.... Nie mam nic wspólnego z żadną komercją, firmą, itd... Ale na prawdę gorąco zachęcam do prawdziwego nurania. Tzn po kursie.
Zrobiłem to 3 lata temu. Połknąłem bakcyla na maxa. Piękne, cudowne i praktyczne. Nie wiem tylko czemu tak późno.... :D[/quote

Wiem że to jak marihuana ,mimo że nigdy nie zażywałem głębinowych przestrzeni
( jak i Marihuany ) nie interesuje mnie to , ale nurkowanie ? szalenie ciekaw jestem wielu rzeczy , nigdy z butlą nie praktykowałem , chyba w końcu zrobię kurs , jednak ekwipunek nie jest tani , sama butla wymienna również sporo kosztuje , a zdobycie własnego całkowitego sprzętu idzie w krocie tysięcy , myślę o ekwipunku, sprężarce

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2011, 23:08 
Kapral
Kapral

Wiesz...Ja na starość zaczynam wypełniać luki których nie zapełniłem w młodości. Nuranie jest jednym z tematów. Bo robię też inne :) I tak Ci powiem że nie ma w sumie pasji, która nie jest rozwojowa finansowo,hehe. Co by nie wziąć , to zawsze koszty rosnące...Chce się lepszy sprzęt,chce się więcej, nowszy, ciekawszy...Błędne koło. Przy nurkowaniu podobnie. Ale zapewniam Cię że zacząć można całkiem przyzwoitą kwotą. 2-3 tyś. I już można nurać. :D A potem jak bakcyla się połknie, to można sprzęt dowartościowywać. Nawet dziesiątki tysięcy. :lol: Ale to duuuużo poźniej. Na początek proponuję w jednej z baz zrobić sobie intro. To takie próbne nurkowanie. koszt k 100-200 zł Dostajesz pełny sprzęt, krótkie szkolenie, i plum do wody. Oczywiście z instruktorem. I jak po takim teście złapiesz zajawkę to wtedy kurs i prawdziwe życie nurka (czytaj:bajka :) )
A zakupy typu sprężarka, to ulalala , albo jeszcze później. Koszt 5-7 tyś. Relacja przydatność-opłacalność=bardzo kiepsko. Nabicie butli to wydatek 15-20 zł. :D
Jeżeli jakiejś wiedzy potrzebujecie odnośnie nurania, czy stania się płetwonurkiem, to chętnie, co wiem , to powiem.
Ale jak już mówiłem:warto, warto, warto, warto, warto, war..... :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 12:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Z nurkowaniem na bezdechu:
http://www.freediving.com.pl/treningi/t ... chowym.php

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 21:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Konrad napisał(a):

Link ok... ale na to trzeba hardcora :1
A tu chodzi o poszukiwania i żeby coś zobaczyć pod wodą... a nie o wyczyn :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 21:37 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jak pisali poprzednicy nurkowanie to narkotyk :)
A poszukiwanie pod wodą jest jak odlot w najlepszym wydaniu.
O ile na lądzie trudno o miejsca gdzie nie stanęła stopa poszukiwacza o tyle akweny są jeszcze dziewicze.
Jak otrzymam zgodę autorów zdjęć to kilka wkleję na forum :)

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 21:58 
Podporucznik
Podporucznik

chciał bym osobiście sprawdzić kilka zbiorników wodnych gdzie do dzisiaj rybacy rwą sieci , ale z opowiadań i prawdy jest wiele do życzenia mimo , opowieści znanych mi osób :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]