113 napisał(a):
Witam.
Na rolnictwie niestety sie nie znam i pytanie ma watek rolniczy.
Ile razy do roku, w jakich okresach i jak geboko sie ora pola uprawne?
Jak poznac czy pole jest tylko przeorane a kiedy juz cos zasiane, żeby nie bulwersowac wlasciciela.
Jest to dla mnie rzecz na prawde istotna, przy planowaniu kalandarza poszukiwan na biezacy rok.
Mam upatrzone, ale niestety dosc odlegle miejsca (przeszukane z efektami) gdzie nie moge sie doczekac powrotu ale czekam na przeoranie ponowne tych pól. Rosnie tam coś co laik nazywa "żytem".
Moze to byc pszenica, jeczmiec itd., zupenie sie na tym nie znam.
Z pozdrowieniami.
Radek
Witam tak się składa że coś nie coś wiem na ten temat :
Pole orze się nawet kilka razy w ciągu roku pierwsza orka jest zaraz po żniwach jest to płytka orka około 10 cm głębokości i nazywa się podorywką ,szalowaniem nazwa zależy od regionu kraju .
Następna orka jest orką jesienną wykonywaną na przełomie sierpnia i września głębokość około 25 -30 cm i jest to orka pod jesienne siewy łatwo to rozpoznać bo przeważnie pole jest równe i ma charaktertstyczne punkty po przejściu tak zwanej kolczatki ciągniętej zaraz za pługiem ma to na celu przyspieszyć osiadanie gleby .
Następna orka to tak zwana orka zimowa wykonywana na przełomie października - listopada jest to najgłębsza z orek powyżej 30 cm i najczęściej wykonywana jest na tak zwaną ostrą skibę czyli pole nie jest idealnie wyrównane widać charakterystyczne skiby .
Bardzo łatwo jest ocenić czy pole jest obsiane zboża rosną w równych rzędach i odstępach co kilka - kilkanaście metrów wzdłuż zasianego pola są charakterystyczne ścieżki technologiczne służące do przejazdu ciągnikiem po obsianym polu mają one szerokość odpowiadającą szerokości kół ciągnika .
Jest jeszcze orka wykonywana wiosną ale ona jest wykonywana głównie przed sadzeniem ziemniaków to tak w telegraficznym skrócie ale to nie jest regułą wszystko zależy od pogody myślę że to koledze troszeczkę pomorze w ocenie danego pola - działki . Pozdrawiam faraon .