Jacku,ja się staram posługiwać określeniami precyzyjnymi i jednoznacznymi, a Ty lubisz sobie lecieć na luziku,który w takich sprawach prowadzi do niepotrzebnej gadaniny.
Cytuj:
Artur celowo napisałem wytyczne przy słowie wzór bo na ich podstawie stworzono taki dokument i mozna go uzyskać jak mniemam w każdym WKZ- ecie
Jacku, napisałeś:
Cytuj:
Artur z całym szacunkiem ale są wzory dokumentów które wypełnia się przy pozwoleniach na badania archeologiczne oraz wytyczne co do niezbędnych pozwoleń i dokumentów. Prześledź rozporządzenie do ustawy
Przy pozwoleniach o badania archeo i poszukiwania nie wypełnia się żadnych wzorów, bo takich nie ma,jak pewnie zauważyłeś w rozporządzeniu. A jeśli są, sklecone przez urzędy dla półanalfabetów, to słowo wzór jest nie w ustawowym rozumieniu i de facto nie jest to żaden wzór i nie ma żadnego obowiązku go wypełniać. Wzór to wzór - jeśli jest obowiązkowy, obliguje do jego stworzenia ustawa i kształtu nabiera w rozporządzeniu. Jak wygląda wzór jakiegoś dokumentu,możesz zobaczyć w innym rozporządzeniu, np w sprawie prowadzenia rejestru zabytków:
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0041241305Słowo wytyczne, zwracałem na to uwagę, w kontekście tej dyskusji też jest trochę nieodpowiednie. Rozporządzenie zawiera przepisy, a nie wytyczne. Wytyczne to np. to co niektórzy konserwatorzy klecą na podstawie przepisów, zwykle je całkowicie wypaczając,jak np.wytyczne konserwatorskie w sprawie udzielania pozwoleń na poszukiwania, które pewnie znasz. Takie wytyczne,nie są oczywiście źródłem prawa.
A to co przytaczacz na końcu, to są standardy badań, a nie żadne wzory i nie mają nic wspólnego ze składaniem wniosków o pozowlenia na te badania.
Artur