Witam i pozdrawiam brać krakowską :pa No to jak się oburzyłem to teraz muszę się lekko pokajać a to z następujących powodów; okazuje sie że OPCIO szuka
monetek w ziemi a w tym temacie to niestety jestem zielony jak one dollar :cry: vide
viewtopic.php?t=6959 mam nadzieje że to się rychło zmieni bo już gromadze literature na długie zimowe wieczory a jak nadejdzie wiosna to ho ho... :D Pilnie studiuje Forum,niektórzy poszukiwacze-minetkowcy dzielą się czasem cennymi uwagami gdzie szukać.Mimo kiepskich efektów nie tracę nadziei , a jak mnie już wszystko wqr.... to jadę przesiewać piasek do Kryspinowa :P
PS. Opcio widzę że zaczynasz od studiowania żródeł pisanych co cieszy, tu link do stronki która może być pomocna przy "zgrywaniu" starych map ze stanem obecnym.
http://mapy.wrotamalopolski.pl/
PPS.Ja zaczynałem szukać monet na polach otaczających poaustryjackie forty,tam też znalazłem pierwsze grosze,dalej na południe to w prawie każdej wiosce np.Dobranowice,Sieraków itd są/były spore majątki,dwory,karczmy i inne miejsca które warto oblookać.Niestety ustalenie lokalizacji przysparza niekiedy sporo problemów.No i to by było na tyle jak wpadne na jakiś ślad to dam znać.
PPPS. NIEUSTAJĄCE POZDROWIENIA DLA NETCOMA :pa