Teraz jest niedziela, 5 października 2025, 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Etyka - pojęcie obce dla archeo?
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 13:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

Pois
Nie wiem jak byś podrobiła dokumenty to biegu jak i wyniku I czy II wojny nie zmienisz a materiał jest tak bogaty i wieloźródłowy, że badanie pobojowisk z tego okresu przez archeologów jest po prostu idiotyczne.
Dodam jeszcze, że szanujący się archeolog po za późne średniowiecze nosa nie wychyli a chęć zajmowania się czasami późniejszymi wynika chyba z obawy braku zajęcia dla masowo produkowanych "archeologów" :)

Czy czynnik finansowy jest decydujący w chęci przekazywania znalezisk do instytucji muzealno-archeologicznych to szczerze wątpię. Jest mnóstwo przykładów bezinteresownego obdarowywania przez znalazców placówek muzealnych. W większości przypadków jednak znaleziska archeologiczne mają większą wartość naukową niż materialną.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 14:10 
Książę Lynchets

Jacek napisał(a):
Pois
Nie wiem jak byś podrobiła dokumenty to biegu jak i wyniku I czy II wojny nie zmienisz a materiał jest tak bogaty i wieloźródłowy, że badanie pobojowisk z tego okresu przez archeologów jest po prostu idiotyczne.
Dodam jeszcze, że szanujący się archeolog po za późne średniowiecze nosa nie wychyli a chęć zajmowania się czasami późniejszymi wynika chyba z obawy braku zajęcia dla masowo produkowanych "archeologów" :)
JW

:o :o Jacuś, kto Ci takich bzdur naopowiadał? Studenci na wykopaliskach? ;)

Jacek napisał(a):
Pois
Czy czynnik finansowy jest decydujący w chęci przekazywania znalezisk do instytucji muzealno-archeologicznych to szczerze wątpię. Jest mnóstwo przykładów bezinteresownego obdarowywania przez znalazców placówek muzealnych. W większości przypadków jednak znaleziska archeologiczne mają większą wartość naukową niż materialną.

JW

Decydujący pewnie nie, ale bardzo motywujący.

Pzdr,
Mr IJ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 14:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Cytuj:
:o :o Jacuś, kto Ci takich bzdur naopowiadał? Studenci na wykopaliskach? ;)

Ależ przyjacielu czyżbym się mylił czy u Ciebie w wykopie też raczej Rzymem zalatywało ? :666

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 14:39 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Za O.T. przepraszam :oops: .
Ale , ale primo dokumenty łatwo podrobić ,a secundo świadkowie zapamiętują swoją wersję wydarzeń co nie zawsze jest zgodne z prawdą , prawdziwa prawdą ;) .

Niepotwierdzone dokumentami urzędowymi, z wyjątkiem jednej lakonicznej notatki milicyjnej zachowanej w archiwum IPN o treści: "Maciek od Gazdów znowu przed 13 latał po wino", znane z drugiej ręki, przekręcone przez ustny przekaz relacje mówiły, iż pracownicy pewnego PGR-u w powiecie grójeckim zamiast orać pili wino w miejscowym parku. Badania archeologiczne w tym miejscu przyniosły szereg zabytków w postaci zakrętek od butelek. Na tej podstawie archeolodzy rozstrzygnęli wątpliwości co do czasu i przebiegu libacji, zidentyfikowali uczestników, krój waciaków, w które byli ubrani, a nawet zrekonstruowali dowcipy polityczne,którymi bumelanci urozmaicali sobie czas. Podobnych sukcesów życzę wszystkim naszym Łysenkom ze szpachelkami.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 grudnia 2011, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

Ło..matko..alem dyskurs wznieciłam jednym nieopatrznym stwierdzeniem :D
pois napisał(a):
Ale , ale primo dokumenty łatwo podrobić ,

A przeciez dałam emikon ;) czyli taki maly żarcik.
No fakt Jacku
Jacek napisał(a):
Nie wiem jak byś podrobiła dokumenty to biegu jak i wyniku I czy II wojny nie zmienisz

Nie nie zmienę ,ale mogę z czyjegoś przodka zrobić zdrajcę lub bohatera. Fakt nie ma to wiele wspólnego z arch. dlatego tez napisałam "przepraszam za O.T. "
arturborat napisał(a):
Niepotwierdzone dokumentami urzędowymi, z wyjątkiem jednej lakonicznej notatki milicyjnej zachowanej w archiwum IPN o treści: "Maciek od Gazdów znowu przed 13 latał po wino", znane z drugiej ręki, przekręcone przez ustny przekaz relacje mówiły, iż pracownicy pewnego PGR-u w powiecie grójeckim zamiast orać pili wino w miejscowym parku.

Arturze...dooooobreeee :lol: :lol: :lol: :1
P.S.
Z mojej strony taki żarcik był ze na siłe kazdy fakt mozna przełozyc na swoją korzyść ;) a tu zaraz powaga...ech mężczyzni .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 grudnia 2011, 23:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ciekawy, nietuzinkowy punkt widzenia przedstawiciela z drugiej strony barykady. Trzymam kciuki za wywołanie refleksji w tym jakże hermetycznym środowisku.......

Gratuluję odwagi, facet ma jaja. Dla mnie, nie ważne są prawdziwe intencje autora. Chcę wierzyć , że coś się zmienia. Ważne, że zaczynają pękać "szklane domy"..........

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]