POZDRO TOM to sie w końcu doczekałeś :D dziś odpaliłem Trackera i tak:
zarzuciłem soft demo, wykrywka ruszyła błąd ortograficzny!!!, także PI zlożony ze sprawnych elementów działa OK, zaznaczam że stroiłem go na słuch bez użycia oscyloskopu (konkretne strojenie jutro). Na początek cewka: drut nawojowy w emalii fi 0,7 mm2 średnica okręgu 25 cm, zwoi 21
indukcyjność wyniosła około 300 uH opór poniżej 1 ohm (taka ma być cewka w opisie na www). Wykrywka przy 12 V pobierała ok.40mA. Tak więc z softem demo sprawdzalem zasięg wykrwwacza na takich oto przedmiotach: (trzymane centralnie nad cewką)
- puszka ALU (z piwem :) ) trzymana poziomo 25 cm
-5 PLN 4 cm
-średniej wielkości cążki w poziomie 10 cm
- kawał blachy 16 na 22 cm, grubości 2mm 28 cm
- nożyk tapicerski STANLEY w pionie 10 cm
w poziomie 12 cm
- blacha do wypieków (skubnięta z kuchni) :D 40 x 40 cm 36 cm
- metalowa puszka ze śrutem ołowianym 4,5 mm 15 cm
Tak pokrótce wyglądają osiągi PItrackera; soft demo posiada kontrolę napięcia akumulatora chroniącą przed rozładowaniem na maxa
(POT R32) sprawdzałem działa nawet bardzo dobrze, rozdzielcz. do 0,1 V.Przy nap.progowym zaczyna mrygać 1wsza dioda i wykr. przestaje działać. Sygnalizacja dziwękowa działa progowo (kazda LED na swój ton), jednak nic za darmo, nie działa regulacja czułości. Komercjalna wer. softu kosztuje ok. 20$ zamawiana pocztą. Jakieś pytania? piszcie na forum. :comp Tracker zapowiada się obiecująco i jak na tak niski koszt wykonania mozna się pokusic... Oczywiście trzebaby se kupić soft lub napisać no i poeksperymentować z cewkami. Jak zrobię tą fikuśną cewkę to znów coś napisze.
Ostatnio edytowano czwartek, 9 grudnia 2004, 01:55 przez jankess, łącznie edytowano 1 raz
|