Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: leśniczówka i stary staw.....
PostNapisane: sobota, 21 stycznia 2012, 16:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zaliczyłem kilka leśniczówek,szału nie było.Ale fajne jest to że zwykle są w miarę odległe od najbliższej wsi i włościanom się tak daleko śmieci nie chce wywozić...Dobrze jest mieć stare mapy :) ,na na swoich z drugiej połowy 18-go wieku odnalazłem trzy których nie ma na pózniejszych mapkach.Jest spora szansa że nikt tam nie grzebał,na wiosnę :) ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 15:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja sam mieszkam w leśniczówce (leśnictwo, a dziś podleśnictwo, jest przeze mnie datowane na rok około 1900). W pobliżu ruin starej z nich nie wyszło nic ciekawego, poza tym, że po II WŚ istniał zwyczaj przechowywania narzędzi pomocniczych w ziemiankach umocnionych stemplami drewnianymi. Ja sam w takiej znalazłem 400 cynkowanych kubków do zbierania żywicy, ale kto wie, co w innych takich konstrukcjach może myć.

Zwykle budowane były w bezpośredniej bliskości leśniczówki, między drzewami, z zachowaniem pewnej odległości od nich rzecz jasna (pamiętać trzeba jednak, że młodsze drzewa mogą rosnąć już na samym składzie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 16:44 
Pułkownik
Pułkownik

W ciągu kilku lat odwiedziłem kilkanaście miejsc, gdzie dawniej stały leśniczówki.
Miejsca były na ogół bardzo zarośnięte, z resztkami gruzu, dachówek. Drogi przed leśniczówkami często były utwardzane różnym i odpadami budowlanymi (zarówno "z epoki" jak i później z rozbiórki budynków). Warto sprawdzić najpierw drogę i nie zrażać się, że tuż przy właściwym miejscu jest utwardzona i poszukać na niej nieco dalej. Trafiają się głownie sztućce, kubki (jak kolega pisał), łuski, masa różnych blaszek i monetki (choć głownie z XX-lecia m.w. i XIX w.). Warto obejść takie miejsce, gdyż często w pobliżu trafiają się zapomniane ścieżki.
Im leśniczówka bliżej miasta, tym niestety więcej śmieci. Kapsle i opakowania po prezerwatywach to standard. Trafiła mi się także przedwojenna leśniczówka z "zamieszkałą" piwnicą. Byłem wtedy sam w lesie, więc nie ryzykowałem zajrzenia do środka, lecz wycofałem się bezpiecznie (zdjęcia poniżej).
Nie polecam miejsc po leśniczówkach na terenach doświadczonych wojną, najczęściej są już one przeszukane przez militarystów.
Miłośników współczesnych monet oraz PRLu zachęcam do poszukiwań pod ambonami i zwyżkami myśliwskimi.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 22:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ja też szukałem w leśniczówkach i nic szczególnego nie znalazłem,ale wiem na sto procent że na terenie poniemieckiego nadleśnictwa jest zakopana skrzynia z porcelaną srebrem i złotem.Teren zniwelowany,byli niemcy szukać ale nic nie znaleźli.Wiem,bo ci niemcy to przyjaciele mojego znajomego.Bogaci,więc im aż tak nie zależało na kasie tylko trochę na złotym naszyjniku rodzinnym z dziada pradziada.Żeby to znaleźć potrzebny jest georadar niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 17:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Szukałem leśniczówki i znalazłem a przy niej krzaki, nie dało się spacerować ale na drodze dojazdowej do leśniczówki kilka kopiejek wyszło. Więc jak nadejdzie wiosna i czas pozwoli na pewno odwiedzę to miejsce nie raz, a jak nie to na emeryturze :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 18:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolejna leśniczówka na koncie... Popadła w ruine zaraz po zakończeniu II Wojny Światowej... Trochę skorup i złomu...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2012, 23:40 
Kapitan
Kapitan

Moje leśniczówka zarośnięta. Jednak ja nie szukałem na jej terenie, tylko na polach wokół niej. Wkurzały trochę cegły, no i roślinność niestety się rozrosła...
Wyniki - dla mnie bardzo zadowalające :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 marca 2012, 18:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

rebok26 napisał(a):
Szukałem leśniczówki i znalazłem a przy niej krzaki, nie dało się spacerować ale na drodze dojazdowej do leśniczówki kilka kopiejek wyszło. Więc jak nadejdzie wiosna i czas pozwoli na pewno odwiedzę to miejsce nie raz, a jak nie to na emeryturze :lol: .
Byłem wczoraj w miejscu gdzie stała kiedyś leśniczówka,była sobie już w połowie 18 wieku,po stu latach znikła,jak i kilka innych w tej okolicy.Z map trudno było się dowiedzieć precyzyjnie gdzie to jest,jedyna wskazówka to niewielkie jeziorko tuż przy leśniczówce.Nawet długo nie błądziłem :) .Po budynku została niewielka górka,zarośnięta,na szczęście borsuk tam sobie chatę zorganizował,więc dało się zajrzeć do środka kurhanu :) .Trochę kamoli,trochę cegieł,pewnie z komina,poza kopcem żadnych wyróżników w pobliżu,w rodzaju stare drzewa,zdziczałe drzewka owocowe brak śladu jakiejś drogi dojazdowej...Jedynie kilka rachitycznych krzaczków czarnego bzu...Pokręciłem się ze dwie godzinki.Znajdki dwa guziki,pokrywka od fajki,kulka muszkietowa i jakaś tutka,wszystko mocno zżarte przez wilgotną,kwaśną glebę.Odhaczyłem na spisie :) ...[ img ][ img ][ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 13:47 
Kapral
Kapral

Ostatnio na wiosennymwypadzie znalazłem kilka porozrzcuanych cegieł miałem ze sobą saperkę ale nic nie znalazłem . Jak myślicie szukać dalej ? :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 15:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

kaku napisał(a):
Ostatnio na wiosennymwypadzie znalazłem kilka porozrzcuanych cegieł miałem ze sobą saperkę ale nic nie znalazłem . Jak myślicie szukać dalej ? :hmmm
Do cierpliwych świat należy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 13:02 
Kapral
Kapral

aqq1985 napisał(a):
Do cierpliwych świat należy

Możliwe ale do mnie świat nie należy nic dalej nie znalazłem może rozszerze teren poszukiwań . :drap :pub Może jeszcze raz spróbuję :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2012, 08:30 
Generał Broni
Generał Broni

kaku napisał(a):
aqq1985 napisał(a):
Do cierpliwych świat należy

Możliwe ale do mnie świat nie należy nic dalej nie znalazłem może rozszerze teren poszukiwań . :drap :pub Może jeszcze raz spróbuję :hmmm

Czasami wystarczy zmienic ustawienia wykrywacza, poeksperymentowac z parametrami i znajdki "wyskocza"... Czego Ci zycze. Pzdr, F

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2012, 08:48 
Pułkownik
Pułkownik

Znalazłem na starych mapach poniemiecki tartak w lesie, już nie istnieje i nie ma po nim śladu, mam zamiar z nim poeksperymentować najwyżej odwiedzę po powrocie skup złomu :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 13:54 
Kapral
Kapral

Fortus napisał(a):
Czasami wystarczy zmienic ustawienia wykrywacza, poeksperymentowac z parametrami i znajdki "wyskocza"... Czego Ci zycze. Pzdr, F

Taaak . Staram się nie używać wykrywacza od błąd ortograficzny!!! leśniczy mnie przylapał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 14:58 
Kapitan
Kapitan

kaku napisał(a):
Fortus napisał(a):

Taaak . Staram się nie używać wykrywacza od błąd ortograficzny!!! leśniczy mnie przylapał

Nie używasz wykrywacza (samo jego używanie nie jest zakazane z tego co mi się zdaje), ale za to kopiesz saperką. Nie boisz się, że teraz Cię przyłapie i zapłacisz mandat za niszczenie ściółki? A jak tak, to wtedy co? Rękoma będziesz kopał?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]