Teraz jest piątek, 22 sierpnia 2025, 06:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rutus Optima // Ustawienia
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2012, 17:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Koledzy, bo temat zanika :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 15:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Koledzy mam pytanko.Mam Optime 2.0 - w instrukcji pisze,że zakres regulacji dyskryminacji jest od 0-50 a ja mam 0-80 :) Jak jest u was??? Czy to normalne ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 15:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

To bardzo dobrze :1
w 2.0 jest do 80, widocznie masz instrukcję z pierwszej wersji lub po prostu wkradł się chochlik Panu Arkadiuszowi i zapomniał zmienić ... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 15:33 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

dzięki :) Już myślałem że mam jakąś nietypową wersje :) Mam pytanko odnośnie identyfikacji.....Jakie sygnały kopiesz od jakiej wartości...Tak żeby nie kopać żelastwa itp,, interesują mnie głównie monetki ...W jakiej granicy identyfikacji występują ? Pozdrawiam ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Wiesz, ja nigdy się tak do końca nie sugeruję tym co pokazuje wyświetlacz, z resztą rzadko na niego spoglądam, jestem słuchowcem więc bardziej po dźwięku rozróżniam czy warto kopać czy nie-> czy sygnał jest stabilny czy nie, czy jest długi czy krótki, czy wysoki czy nieco charczy....etc. Ale jeśli miałbym Ci doradzić to tak powyżej 50 można grzebnąć. Też zależy jak ustawisz dyskryminację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 23:10 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wszystko zależy od dyskryminacji.. dajesz np. na 35 i kopiesz wszystkie powtarzalne sygnały, małe cienkie sreberka nie powinny wychodzić poniżej tej wartości. Z żelastwem jest tak, że większych kawałków dyskryminacja i tak nie wytnie więc chciał, nie chciał będziesz je wyciągał :) (dla mnie akurat to duży plus) Jedna rzecz która czasem mnie denerwuje to sygnalizowanie fanta w wyciętym zakresie.. ale gdzieś wyczytałem że świadczy to o bardzo dobrej dyskryminacji.. jakkolwiek to brzmi;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2012, 23:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dodam jeszcze żebyś stosował się do instrukcji i nie dawał maskowania wyżej niż 3.. sprzęt może zyskać na stabilności ale straci na czułości. Z resztą nawet jak zdarzy mu się co jakiś czas pisnąć to wprawne ucho i tak wychwyci ten dźwięk jako fake :)
Pozdro

P.s. Zastanawialiście się nad zakupem osłony na wyświetlacz i elektronikę? Po kilku wypadach zauważyłem, że piach włazi przez głośniki i klapkę od baterii.. no i puszka od spodu się rysuje. Choć trochę drogawo może warto by było zainwestować w ten zestwik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 07:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czyli dyskryminacje ustawiam np.35 i kope wszystko od 35 do 80 :) ? Co do osłon to ja zakupiłem,z uwagi na głośniki ...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja posiadam komplet osłon i sobie je chwalę. Dodatkowo prysnąłem je impregnatem do obuwia i zyskały na wodoszczelności :D
Dodatkowo całą sztycę okleiłem czarną taśmą, w celu uniknięcia zadrapań, zabrudzeń. Zrobiłem to starannie i przyznam, że aż tak najgorzej nie wygląda :1
Jedyna wadą osłony wyświetlacza jest to, że niekiedy odbija się w niej światło i nie widać co pokazuje wyświetlacz, ale w związku z tym, że rzadko na niego spoglądam zupełnie mi to nie przeszkadza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 17:45 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc. Moja optima wreszcie doszla paczka do Francji i dzisiaj umiescilem pierwszy filmik z wyjscia w teren. Tam jeszcze bawie sie ustawieniami i dopiero poznaje ta wykrywke. Teren na ktorym chodze poprawiam po Proksimie. No i ... naprawde fajne znajdki powychodzily. Troche denerwuje mnie to takie prykanie, jak zamiatasz Optima, ale to chyba jeszcze kwestia ustawien. Milego ogladania.

http://www.youtube.com/watch?v=37PAiUab ... Wdw0lCo%3D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 18:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

jakie ustawienia testujesz ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 18:30 
Podporucznik
Podporucznik

Moze troszeczke zle sie wyrazilem, bo testowanie, to za duzo powiedziane. Po prostu odkrywalem ten wykrywacz. To bylo moje pierwsze wyjscie w teren i na poczatku po strojeniu do gruntu, mialem sygnal wiodacy 120, czulosc 43-45, dyskryminacje od 23tak do 33-okolo. Potem jak zaczalem kopac male kamyczki, to zmniejszalem korekcje kamieni az do -7, bo poprykowywal sobie. No i popierdza caly czas. Zdziwilo mnie tylko ze przy dyskryminacji ok 30 ciagnal zelazo. No ale to jest jeszcze kwestia osluchania. Jak na razie kopie kazdy sygnal powtarzajacy sie. Ale sprzecik fajny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 19:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Żelazo, szczególnie mocno zardzewiałe będziesz ciągnął nawet przy dyskryminacji 50. Pan Arkadiusz mi tłumaczył że to dlatego, że optima pracuje na wysokich częstotliwościach i że cewka jest DD. Panie Arku, jeśli Pan to czyta, a ja coś przekręciłem to proszę mnie poprawić :D
Ale żelastwo można łatwo odróżnić.... raz, że sygnał jest krótszy, niestabilny i ogólnie taki "pierdząco-szczekający", a dwa, że nad żelazem wyświetlacz pokazuje bardzo duży rozrzut wartości np. od 40 do 70.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:26 
Podporucznik
Podporucznik

Tak zauwazylem, ze musze jeszcze ustawic maskowanie, bo tego akurat nie ruszalem jeszcze. Bo jak szedlem po terenie, to Optima lubila sobie przyknac. No jutro zerkne. Tu na poludniu zaczynaja przycinac winogrona na polach to duzo jest wlascicieli pracujacych. To mysle ze nastepne video bedzie miedzy krzakami winogron :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:02 
Plutonowy
Plutonowy

@mleko80rt bardzo fajne masz te filmik , jakbyś jeszcze ujął sam sygnał w czasie którym przemiatasz wykrywaczem i znajdujesz fanty to by było bardzo fajne :za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]