marekfx napisał(a):
Dzwięk na maksa,słuchawki, all metal, tone 99 czułość maks.Tak mam ustawiony wykrywacz :) .W zaśmieconym terenie mocno wkurzające, trzeba chodzić bardzo wolno,kręcić się w kółko,wyłapywać dobre sygnały.A przede wszystkim na początku kopać prawie wszystko.Z czasem przyjdzie coś co można nazwać doświadczeniem i wiedzą magiczną :lol: .Grunt ustawiam na automacie z włączonym śledzeniem.Ręczne ustawianie moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na to że na terenie który zgłębiam :) rodzaj podłoża potrafi zmienić się co kilkadziesiąt metrów.Sprawdzałem ustawienie ręczne i na automacie różnica +/- dwie wartości.To jest jakiś sens?Powodzenia.Cichy i bardzo cichy sygnał to zwykle coś głębokiego.Używam tego wykrywacza od jakiegoś czasu a nadal mam trudności ze zorientowaniem się jak duży jest obiekt pod sondą.No chyba że to arkusz blachy metr na metr...
Przy all metal i dużej czułości może być czasami ciężko cokolwiek wychwycić z dużej ilości dźwięków - ja wole tryb 4 tony i wycięcie samego żelaza - jest spokojniej a da się wyłapać wszystkoz kolorku. All metal przełączam się tylko w przypadku wątpliwych sygnałów - pomaga rozróżnić te słabe sygnały.
Pinpoint - służy tylko do celowania, nie ma znaczenia jaką cyferkę pokazuje. Pinpointa i tak używa się już do konretnego celu.
Grunt polecam ustawiać automatycznie ale nie używać automatycznego śledzenia gruntu bo traci się na zasięgu - poza tym różnice +/- 5 w skali mineralizacji nie robią różnicy.
Ciche sygnały to : albo coś głęboko - kwestia czy uda się ustabilizować sygnał , albo jakieś drobne zakłócenia od gruntu, od otoczenia...
Co od porównania z Rutusem - np na boratynce jest 3-5 cm więcej zasięgu dla X-Terra