Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań o ustawienia x terra 705
PostNapisane: sobota, 16 czerwca 2012, 16:32 
Chorąży
Chorąży

Witam, mam pytanie, jak ustawić ww. wykrywacz na teren bardzo zaśmiecony (głównie żelazne śmieci) Tylko że jest jeden mankament. Tam na tym terenie jest szansa na depozyt i właśnie boje sie ze jak wyłączę w dyskryminacji żelazo to że mi go ominie. Chyba ze zmniejszyc czułość do minimum i kopać tylko pewne sygnały? No sam nie wiem. Proszę o poradę bardziej doświadczonych.

Jeszcze jedo pytanie, czy to że co jakiś czas mam taki cichy sygnał (czasami jak wrócę cewką w to samo miejsce to też jest taki cichy) nawet na słuchawkach jest bardzo ciężko dokładnie określić miejsce tego sygnału, i pinpoint nie zawsze go łapie czy to wina złych ustawień?

I jeszcze jedno takie spostrzeżenie, mianowicie jak coś znajdę. Pokazuje kolor np 36 i skacze 38, biorę pinpoint i pokazuje np. -6 a jak wykopę to i tak jest kolor.

Pozdrawiam, Radek :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Kilka pytań o ustawienia x terra 705
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 14:20 
Kapitan
Kapitan

Jak zmniejszysz czułość do minimum to zasięg Ci sporo spadnie, więc jak na moje nie warto. Co prawda nigdy nie miałem w reku X-terry, ale ma może ona regulację głośności a Ty masz ją ustawioną na minimum? Chociaż zakładam, że jak ma to pewnie już z tym kombinowałeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 23:22 
Chorąży
Chorąży

ma ustawienia głośności, i jest zawsze na max ustawione, czy to słuchawki czy to głośnik. i sygnały które kopę np. pewny ładny sygnał i trafia sie moneta. a te ciche jest ciężko zlokalizować, może dlatego taki cichy dzwięk że coś jest bardzo głęboko, na skraju zasięgu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 01:44 
Chorąży
Chorąży

Jako że nie mogę edytować mojego posta powyżej, piszę kolejnego, aby sprecyzować pierwsze pytanie. Chodziło mi dokładnie o to, czy jeżeli metal kolorowy jest w jakimś żelaznym pojemniku. To czy jest szansa ze złapie kolor? Czy chodząc na dyskryminacji go ominę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 12:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja chodzę na All Metal i tone 99 i też dopiero się uczę bo kupiłem na początku czerwca, ale wyczytałem na innym forum,żeby od razu chodzić na takich ustawieniach i osłuchiwać się ze sprzętem. Przesiadłem się z Proximy i dołki jakie teraz kopie wydają mi się płytsze. Mam cewkę 7,5kHz koncentryczna i zastanawiam się nad jakąś cewką NEL, może ona coś polepszy osiągi bo jeżeli nie to uznam, że sprzęt jest przereklamowany i powrócę do stajni Rutusa. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2012, 14:30 
Pułkownik
Pułkownik

sosna153 napisał(a):
To czy jest szansa ze złapie kolor?

Fizyka mówi, że nie ma szans.
Z drugiej strony sam pojemnik nawet stalowy może dać (lecz nie musi) sygnał kolorowy, bo duże cienkie stalowe blachy tak mają (a wszelkie naczynia emaliowane to już chyba szczególnie lubią dawać sygnały kolorowe)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 czerwca 2012, 21:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na jakich ustawieniach masz ten cichy sygnał? Na "all metal"?
Co do pinpointa to przekłamuje. Zwracaj uwagę tylko na numerki przed jego użyciem.
Mój "skrzydłowy" ma proximę i nie zauważyłem by kopał głębiej. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2012, 20:58 
Chorąży
Chorąży

Tak, na allmetal, ale i czasami na dyskryminacji 1. Czy to coś od gruntu? Dodam że używam opcji automatycznego dostrajania do zmian gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 09:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzwięk na maksa,słuchawki, all metal, tone 99 czułość maks.Tak mam ustawiony wykrywacz :) .W zaśmieconym terenie mocno wkurzające, trzeba chodzić bardzo wolno,kręcić się w kółko,wyłapywać dobre sygnały.A przede wszystkim na początku kopać prawie wszystko.Z czasem przyjdzie coś co można nazwać doświadczeniem i wiedzą magiczną :lol: .Grunt ustawiam na automacie z włączonym śledzeniem.Ręczne ustawianie moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na to że na terenie który zgłębiam :) rodzaj podłoża potrafi zmienić się co kilkadziesiąt metrów.Sprawdzałem ustawienie ręczne i na automacie różnica +/- dwie wartości.To jest jakiś sens?Powodzenia.Cichy i bardzo cichy sygnał to zwykle coś głębokiego.Używam tego wykrywacza od jakiegoś czasu a nadal mam trudności ze zorientowaniem się jak duży jest obiekt pod sondą.No chyba że to arkusz blachy metr na metr...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:03 
Major
Major

Ja do określenia wielkości przedmiotu używam pin-pointa monetka czy kapselek przy namierzaniu daje krótkie sygnały biiip a np puszka po beer daje rozciągnięty beeiiieeeep hey.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 09:24 
Pułkownik
Pułkownik

marekfx napisał(a):
Dzwięk na maksa,słuchawki, all metal, tone 99 czułość maks.Tak mam ustawiony wykrywacz :) .W zaśmieconym terenie mocno wkurzające, trzeba chodzić bardzo wolno,kręcić się w kółko,wyłapywać dobre sygnały.A przede wszystkim na początku kopać prawie wszystko.Z czasem przyjdzie coś co można nazwać doświadczeniem i wiedzą magiczną :lol: .Grunt ustawiam na automacie z włączonym śledzeniem.Ręczne ustawianie moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na to że na terenie który zgłębiam :) rodzaj podłoża potrafi zmienić się co kilkadziesiąt metrów.Sprawdzałem ustawienie ręczne i na automacie różnica +/- dwie wartości.To jest jakiś sens?Powodzenia.Cichy i bardzo cichy sygnał to zwykle coś głębokiego.Używam tego wykrywacza od jakiegoś czasu a nadal mam trudności ze zorientowaniem się jak duży jest obiekt pod sondą.No chyba że to arkusz blachy metr na metr...

Przy all metal i dużej czułości może być czasami ciężko cokolwiek wychwycić z dużej ilości dźwięków - ja wole tryb 4 tony i wycięcie samego żelaza - jest spokojniej a da się wyłapać wszystkoz kolorku. All metal przełączam się tylko w przypadku wątpliwych sygnałów - pomaga rozróżnić te słabe sygnały.

Pinpoint - służy tylko do celowania, nie ma znaczenia jaką cyferkę pokazuje. Pinpointa i tak używa się już do konretnego celu.

Grunt polecam ustawiać automatycznie ale nie używać automatycznego śledzenia gruntu bo traci się na zasięgu - poza tym różnice +/- 5 w skali mineralizacji nie robią różnicy.

Ciche sygnały to : albo coś głęboko - kwestia czy uda się ustabilizować sygnał , albo jakieś drobne zakłócenia od gruntu, od otoczenia...

Co od porównania z Rutusem - np na boratynce jest 3-5 cm więcej zasięgu dla X-Terra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2012, 11:23 
Plutonowy
Plutonowy

Gdy obok siebie jest wiele przedmiotów to nawet używając pinpointa można wyczuć który sygnał to kolor. Jakieś żelastwo leżało pod kolorkiem i dlatego miałeś -6 ale trzeba było trochę "poruszać" cewką a pokazał by ci tez kolor. Trzeba minimum cierpiwości i wprawy żeby to wykorzystać. X-terra to nie przereklamowany Rutus, jest intuicyjny. Ja osobiście nawet w zaśmieconym terenie chodzę na all metal i świetnie idzie wyczuć kolor. Nie mam takiego doświadczenia ale wydaje mi się ze duży "mieszany" przedmiot zakopany dość głęboko x-terra pokaże jak kolor i to wskazania około 46. Musisz próbować....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2012, 11:32 
Plutonowy
Plutonowy

marekfx napisał(a):
Dzwięk na maksa,słuchawki, all metal, tone 99 czułość maks.Tak mam ustawiony wykrywacz :) ...Grunt ustawiam na automacie z włączonym śledzeniem.Ręczne ustawianie moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na to że na terenie który zgłębiam :) rodzaj podłoża potrafi zmienić się co kilkadziesiąt metrów.

W zaśmieconym terenie używasz śledzenia gruntu?? Chyba wtedy ta funkcja jest trochę bezużyteczna. Nie dostroi się do metalu?? Wartość balansu będzie mocno przekłamana....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2012, 07:42 
Major
Major

Czy też kopiecie sygnały 2, 4 ,8 niskie id,ludzie piszą żeby kopac bo wychodzą cienkie sreberka. Mi powychodziło już 1000 sreberek ale po fajkach i gumkach hehe.Koledzy maja folie alu powycinaną i sa 100 metrów przede mną zaczyna mnie to denerwować. Napiszcie jakie są wasze doświadczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2012, 08:57 
Generał Broni
Generał Broni

konczako napisał(a):
marekfx napisał(a):
Dzwięk na maksa,słuchawki, all metal, tone 99 czułość maks.Tak mam ustawiony wykrywacz :) ...Grunt ustawiam na automacie z włączonym śledzeniem.Ręczne ustawianie moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na to że na terenie który zgłębiam :) rodzaj podłoża potrafi zmienić się co kilkadziesiąt metrów.

W zaśmieconym terenie używasz śledzenia gruntu?? Chyba wtedy ta funkcja jest trochę bezużyteczna. Nie dostroi się do metalu?? Wartość balansu będzie mocno przekłamana....

Niejednokrotnie na 8 kopałem cienkie sreberka - a i złoto daje również zbliżone wskazania - 6, 8 - więc czasem się można pomylić :1
Co nie zmienia faktu , że 90 % sygnałów od 2 do 8 to sreberka od fajek, cienkie druty czy inne tego typu śmieci

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]