Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poszukiwania skarbu generała Samsonowa- co o tym sądzici
PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2012, 21:43 
Chorąży
Chorąży

witam panowie armia generała Samsonowa miała nie tylko złoto srebro miała też banknoty no i jak w każdej wojence bywało były pokwitowania a jeśli chodzi o złoto to każdy korpus posiadał takowe przykładem morze być oficer znaleziony w zbombardowanym młynie Kisiny koło Działdowa następny kowal z Małgi następny temat były uczestnik wojny z Mławy ten ostatni w latach trzydziestych szukał w obstawie żandarmów niemieckich te przypadki były opisywane w Prósach wschodnich i podane jako zdobycze wojenne kowal w nagrodę za oddaną kasę kupił kilko hektarowe gospodarstwo pozdrawiam .p.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: karolinka
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2012, 04:32 
Szeregowy
Szeregowy

czy ktos szukal skarbu samsonowa kolo karolinki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2012, 05:52 
Major
Major

Chyba nie ma miejsca na Tannenbergu gdzie ten "skarb"nie byłby szukany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 22:56 
Chorąży
Chorąży

Do karolinkowca te tereny były są i będą przeszukiwane to co nazywa się dobrami korpusowymi zawsze będzie przyciągało ludzi tak dużego terenu nikt nie przeszukał i nie przeszuka ja jestem dwa trzy razy w miesiącu i zawsze widzę nowe twarze i każdy wraca z czymś ciekawym pozdrawiam .p.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 00:16 
Podporucznik
Podporucznik

PREM napisał(a):
. Ale ad rem, skarbu pewnie od dawna nie ma, wykopany i już. Spore zamieszanie zawdzięczamy i dziennikarzom, którzy w okresie wakacyjnym wprowadzają takie odgrzane kotlety by cokolwiek napisać a ludziska hop zakupują różne sprzęty po 200 zeta i hajże w lasy na złotą taczankę, efekty widoczne.

Niestety nawet pan Adam Sikorski dał swego czasu się ponieść emocjami :o
(PREM pozdro od Hajdi .....zdania nie zmienia ,a następny psiul w domu :) )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2012, 16:13 
Chorąży
Chorąży

Do Rewtona drogi kolego skarb jest to pojęcie względne dla jednego góra złota jest skarbem a dla drugiego guzik medal czy kilka monet to co przez wszystkich nazywane jest skarbem S są to dobra korpusowe pułkowe itd jeśli chodzi o złotą taczankę wóz takowy istniał naprawdę tylko pozostało pytanie czy wyjechał z Nidzicy czy Orłowa wzmianka o tym istnieje atasze belgijski 1930r natomiast o tak znaczącym odkryciu nie ma nic pozdrawiam .p.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 14:05 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Rewton wyściskaj Hajdi :-) Niech dziewczyna z obranej drogi nie zstępuje, zawód ciekawy i nudzić się nie będzie.

Kolego Pająk :-) Nie było tego aż tak dużo, by nie wykopać i by się takie odkrycie nie rozmyło. To nie tony złota Wrocławia. Nikt nie podważa Twojej definicji skarbu. Jest jak mówisz podobnie jak z Himalajami, każdy ma swoje Himalaje, raz to ponad 8 tys. metrów innym razem ledwie tysiąc. No ale większość zakopów była jednak w dosyć krótkim czasie wykopywana bezpośrednio po ukryciu, odnajdowana bezpośrednio po porzuceniu etc. Jak z czołgami 7TP, których prawdopodobnie nie ma, bo bezpośrednio po ich porzuceniu zostały wyciągnięte, tylko brak jest przekazów że coś takiego miało miejsce. Podobnie jest zapewne z taczanką i wieloma innymi skarbami, o których pisano, że zostały ukryte ale nikt nie napisał że ktoś ich odkrył. Ale przecież w całej fantastycznej zabawie w skarby nie chodzi by króliczka złapać, tylko go gonić. I dobrze, bo odarte z romantycznego mitu fakty są nieciekawe i mało inspirujące.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 17:33 
Chorąży
Chorąży

Witam kolegę PREM ciekawie definiujesz podobało mi się to z króliczkiem moja zabawa trwa już ponad ćwierć wieku najważniejsze by się dobrze bawić a każdy z nas ma swoją definicję skarbu pozdrawiam.p.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 19:19 
Specjalista
Specjalista

Na poczatku 80-tych lat (Stan Wojenny) szukalem dosyc systematycznie i bardzo dlugo w okolicy pomnika Samsonowa (Lesniczowka Karolinka)), miejsca domniemanego samobojstwa tego nieszczesliwego generala. Oczywiscie lezalo tam duzo porzuconej rosyjskiej amunicji jak rowniez wystrzelonych lusek do mosina i naganta oraz innego rosyjskiego wyposazenia. Poza tym bylo tam duzo artefaktow z 2-giej Wojny, m.in. porzucone wloskie reczne granaty, ktore pozostaly oczywiscie na miejscu. Zadnych innych sladow po porzuconych lub zakopanych przedmiotach w tej okolicy nie znalazlem. Nadmieniam, ze poslugiwalem sie juz wowczas dobrym sprzetem, dzialajacym na zasadzie naruszenia rownowagi indukcyjnej.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2012, 20:39 
Chorąży
Chorąży

witam kolegę Manieckiego ja też byłem na tych terenach w latach 80 lecz jeszcze wtedy posługiwałem się Lisem2 zakupionym w79 r a w latach 80 był on obiektem pożądania każdego poszukiwacza przygód mam go do dziś niedawno sprawdzałem go o dziw jeszcze jest na chodzie mogę podesłać fotki ale wracając do tematu dziś na terenach Karolinki pozostało niewiele fantów ale jeszcze trafiają się drogi kolego do dziś nie wiadomo czy Samsonow popełnił samobójstwo 1915 roku żona Samsonowa odkopując ciało męża nie zauważyła żadnych śladów postrzału gdyby były jakieś Niemcy na pewno rozgłosili by ten fakt nie było na ten temat żadnej wzmianki a jeśli chodzi o Karolinkę nie wiem czemu wszyscy uczepili się tego terenu pozdrawiam .p.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]