Teraz jest sobota, 27 września 2025, 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ruiny zamku w Barwałdzie Górnym
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 14:28 
Szeregowy
Szeregowy

Bardzo interesuja mnie pozostalosci po zamku w Barwałdzie Górnym . Z tego co udalo mi sie zdobyc - zamek zostal zdobyty i zniszczony na rozkaz Krola w 1477 roku. Wiem ze nie bylo tam prowadzonych prac archeologicznych i nikt na dobra mete tego nie badał. Jezeli ktos posiada jakies informacje na temat tych riun albo tego miejsca prosze o wpisy. INteresuje mnie tez gdzie moge zdobyc informacje czy to miejsce jest wpisane do listy zabytków i nie wolno tam nic robic . Prosze o pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ruiny zamku w Barwałdzie Górnym
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 14:50 
Moderator
Moderator

Prac archeologicznych moze i faktycznie nie bylo, ale same ruiny sa juz dość dobrze spenetrowane, znałem osoby które kopały tam juz we wczesnych latach 90-tych, szczegółów tych poszukiwań nie znam, bo średniowiecze w kwestii wykopkow mnie nigdy jakoś nie pociągało, ale jakieś duperele typu groty, pochodzące z tych poszukiwań widziałem, cóż ... biorac pod uwage dystans czasowy, sądze ze na wiele juz tam nie mozna liczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 15:51 
Weteran
Weteran

wszystkie średniowieczne zamki jak i ich ruiny są wpisane do rejestru zabytków, ku przekleństwu ich przynajmniej tych prywatnych właścicieli :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 17:48 
Szeregowy
Szeregowy

Czy istniej mozliwosc dowiedziec sie cos wiecej odnosnie tych badan - odnosnie jakis opracowań . Interesuje mnie ta budowla ( bardziej to co z niej zostalo) . Kilka dni temu byłem w tym rejonie i kilkaset metrów obok znalazłem fragmenty ceramiki oraz zarys gródka z zarysem suchej fosy . Albo to przypadek albo taka rzeżba terenu ale wlasnie na krawedzi tej suchej fosy znalazłem ceramike .W dziale na forum dalem fotki z tym co znalazłem - moze smieci a moze to cos ciekawego - nie wiem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 sierpnia 2012, 20:19 
Moderator
Moderator

Spróbuj poszukać ,,Karta Groni'' rok 1980 Nr IX-X (czasem na allergo sie pojawia).Był tam artykuł bodajże Jacka Reyniaka-opisywał miejsca obronne w tamtym rejonie,nieco pobieżnie i po łebkach,ale pod artykułem była obszerna bibliografia odnośnie tego tematu.
Aha-Barwałd wg.obiegowych pogłosek ,,wyczyszczony'' dobre 10 lat temu,jak i pozostałe okoliczne zbójeckie gniazda :(

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]