|
Witam Szanownych Kolegów.
Muszę przyznać , że niezły ten ,,Licznyj znak,, :1
A tak na marginesie to Wydaje mi sie że rosyjska nazwa ,,Licznyj znak,, lepiej pasuje do okreslenia identyfikatora niż nazwa ,,nieśmiertelnik,, .
Nigdy nie widziałem TAKIEGO znaku, z TAKIM WSPANIAŁYM napisem ale z posiadanych danych wynika ze powinien być to znak carski a nie sowiecki.
A więc trochę danych. Każda rosyjska dywizja piechoty posiadała również w swym składzie brygadę artylerii o numeracji takiej jak dana dywizja . Czyli 18 piesza dywizja miała w swym składzie 18 brygadę artylerii /czyli podobnie jak w przedwojennej armii polskiej/.
Kolegę o pseiudo ,,ludzki,, pewnie zmyliło to że zazwyczaj siłę armii z okresu przed 1 wojną przeliczno na bataliony, sotnie i ilośc baterii stąd wyciągnął wniosek że była to najwyzsza forma organizacyjna rosyjskiej artyleri.
W rzeczywistości rosjanie posiadali w 1914 roku 51 brygad artylerii przydzielonych do dywizji piechoty ,a ponadto 128 DYWIZJONÓW artylerii lekkiej, a kazda miała tez własne PARKI artyleryjskie. Wlasnie to może być ,,liczny znak" żołnierza jednego z takich dywizjonów. w latach następnych owe dywizjony zostały rozwiniete w brygady. Oczywiście wymieniając numerację brygad i dywizjonów piszę tu tylko o artylerii lekkiej ,,obsługujacej,, dywizje piechoty nie wspominajac o dywizjach i brygadach strzeleckich, jednostkach kawalerii wszelkich typów-/tam własnie numerowano baterie/, ponadto o artylerii ,,gornej,, artylerii, cieżkiej, ,, mortirach,,itd.
Ciekawy jestem w jakim rejonie Polski Kolega znalazł ten znak i czy był to rejon pierwszowojennych walk.
Pozdrawiam -69-
|