Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: kozienice
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2013, 22:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

mam pytanie co do mostu na wisle w miejscowosci samwodzie kolo kozienic,czy ma ktos jakies informacje o nim?istnial prawdopodobnie na poczatku 1 w.s,byl dwupoziomowy.drugie pytanie czy ma ktos informacje dotyczaca nie istniejacego juz i niemozliwego do zlokalizowania cmentarza z 1 w.s znajdujacego sie gdzies po prawej stronie drogi kozienice cudow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: kozienice
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 09:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

o moście nic nie znalazłem ale cmentarz mam.Ul. maciejowicka do Cudowa właśnie przebiega po jego terenie jak przejedziesz strumień i za zakrętem masz długą prostą to w połowie drogi znajdował się cmentarz.Tylko po co ci te info?będziesz nieboszczyków wyciągał :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 13:26 
Specjalista
Specjalista

Zajmuje się sprawą mostów szczególnie w Puławach, a o tym o którym piszesz nie słyszałem nic. Mam jednak zdjęcie mostu z 30 lipca 1915 r. na Wiśle w Świerżach Górnych pod Kozienicami - tyle mi wiadomo o takim właśnie tymczasowym moście przekraczanym przez Niemców. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 16:33 
Specjalista
Specjalista

Między dwoma brzegami... O historii mostów puławskich w latach 1792-2008

http://www.zbigniewkielb.osobie.net/ind ... ge=ksiazki

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 17:55 
Podporucznik
Podporucznik

maariusz535 napisał(a):
mam pytanie co do mostu na wisle w miejscowosci samwodzie kolo kozienic,czy ma ktos jakies informacje o nim?

Zapewne chodzi tu o most pontonowy zbudowany w dniach 9-10 października 1914 r., którym to mostem przeprawiły się na lewy brzeg Wisły oddziały III Korpusu Kaukaskiego gen. Irmanowa biorąc następnie udział w Pierwszej Bitwie pod Dęblinem w dniach 10-12 października 1914 r.
Trochę na temat ówczesnych walk pod Samwodziem, Wólką Tyrzyńską, itd. napisałem tutaj:
http://www.mmpulawy.pl/artykul/historia ... -zdobywano

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 20:25 
Major
Major

tak był tam most. Na polach w okolicy można jeszcze trochę strzępków łusek i odłamków znaleźc. Najciekawszy moment to był kilkadziesiąt(około 15-20 wiem to z opowieści tubylców ) lat temu jak rozkopywali stary wał w którym umieszczone były pozycje obronne. Wykopywali wtedy szkielety, resztki ekwipunku żołnierzy. Sam osobiście na polu sołtysa z Samwodzia wykopałem troszkę guzików, monet ładną klamrę carską. Nie radzę na te pola wchodzi bez pozwolenia właścicieli. Obecnie na starym wale jest szosa. Jeśli chodzi o cmentarz to znajduj si po prawej stroni drogi Kozienice - Cudów. Z tego co wiem nie jest to tylko (nie wiem czy w ogóle) cmentarz I-szo wojenny. Podobnież chowali tam ludzi po jakiejś epidemii.Teraz rosną tam chyba krzaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 stycznia 2013, 20:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nie jestem chiena cmentarna zeby grzebac tylko mieszkam w okolicy i interesuja mnie moje okolice. przeczytalem w zeszycie kozienieckim ze byl tam cmentarz na gorce na ktorym pochowali zolnierzy poleglych w okolicy,gorki nie ma zadnej,a cmentarz o ktorym pisze slawek to choleryczny w innym miejscu.obecnie dol i krzaki obok spalonej kapliczki.jest tez maly cmentarzyk warty odnowienia bo krzaki go zarosly i slad po nim ginie na odcinku kozienice wolka tyrzynska.prawdopodobnie ok kilku zolnierzy tam spoczywa,postawil kamien z krzyzem i opiekowal sie nim niezyjacy juz p.mickiewicz z dabrowek uczestnik 1w.s,prawdopodobnie zolnierz w wojsku carskim.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]