Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 05:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Piękne okopy i nic.
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 20:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łuski leżą tylko z jednej strony okopów przy leśnej drodze ,dalej jest około 100-150 metrów lasu a potem znaczny spadek terenu ,w dole płynie struga.Następnie kawałek płaskiego terenu i znowu ostro pod górę.Muszę pomyśleć o lepszym sprzęcie,może wtedy coś się wyciągnie ciekawszego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 12:59 
Szeregowy
Szeregowy

to nie ma nic wspólnego ze sprzętem - szukaj ! teren jest obiecujący sprawdź też okolice strugi - jak łuski leżą po jednej stronie okopu to strona natarcia jest jasna od strony łusek wyjdź do przodu i szukaj - szukaj informacji o potyczkach w twoim rejonie i kto kogo pobił ,a kto nacierał czym więcej info tym lepiej - sprawdź te 150 metrów lasu tam musi coś być :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 18:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wykopałem kilkaset sztuk łusek austriackich ,w tym trafiła się tylko jedna rosyjska od mosina i jedna drugo wojenna mauserowska i tylko jeden guziczek.Ogólnie trafia się bardzo dużo złomu i śmieci,być może dlatego że okop leży wzdłuż drogi .Teren między okopem a wzniesieniem za strugą jest rzeczywiście bardzo ciekawy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 23:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

możliwe że głębiej pod śmieciami i łuskami są fanty, ale to musisz dość ostro przeszukiwać i raczej prawie każdy mocny sygnał sprawdzać, ale powodzenia !! miejsce masz naprawdę obfite !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 18:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak tylko zdrowie pozwoli(i żona)to może uda się wyskoczyć w tym tygodniu i spróbuje przeszukać kawałek przedpola oraz za radą kolegi wkopę się głębiej w okop,bo rzeczywiście często po wykopaniu łusek miałem ciągle sygnał.Trudny teren do kopania korzenie i dużo kamienia piaskowca,nie raz odpuszczałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 20:14 
Kapitan
Kapitan

midasa nie oszukasz bo on bierze wszystko a to też swego rodzaju zaleta.pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 20:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zasięg midasa jest rewelacyjny,jego słabą stroną jest dyskryminacja a właściwie jej brak.Trzeba dużo się nakopać,dużo i bardzo głęboko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 21:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj udało się wyskoczyć na 2 godzinki,warunki nie najlepsze dużo śniegu ,ale ziemia bardzo miękka.Za radą kolegów chodziłem w pewnej odległości od okopu,i muszę powiedzieć ,że zaczęły pokazywać się trochę inne rzeczy niż łuski.Znalazłem bagnet mannlicher ,podkowę, siekierę,jutro zrobię fotkę i ją podrzucę na forum.Przeszedłem też kawałek przedpola, ale oprócz złomu nic.Pisałem już o dużej ilości łusek w samym okopie,dzisiaj po pierwszym sygnale i dwóch ruchach szpadlem wyskoczyło to co na zdjęciu(mam nadzieję ,że moderator nie ma nic przeciwko umieszczeniu fotki w tym dziale)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 00:56 
Szeregowy
Szeregowy

pokaż fotkę bagnetu !
kolego jestem przekonany że masz fantowne miejsce tylko cierpliwie musisz sprawdzać każdy sygnał po 2-3 latach poszukiwań po wejściu na takie miejsce będziesz czuł "nosem" że jest nabogato hehe

acha jeszcze jedno - nie daj się namówić starym wyjadaczom aby rzekomo tobie pomogli w poszukiwaniach pod płaszczykiem bezinteresowności bo po kilku dniach zobaczysz krainę księżycową i nawet łuski nie będzie

ps.przy okazji zasypuj po sobie dołki aby było ładnie i schludnie w przyrodzie :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2013, 19:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

fotkę bagnetu można zobaczyć w dziale prosto z pola pt, z okopu.A miejsce jest naprawdę ciekawe około 200-300m prawie nie naruszonych okopów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 09:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam,należy też pamiętać,że po wojnie była bieda i ludność z okolicznych wiosek,nie mając wykrywek przeszukiwali tereny bitew.Wiadomo w jakim celu-nie dla historii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2013, 10:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na pewno masz rację,rozmawiałem kiedyś z Panem który chodził na pobojowisko,razem z kolegami przynosili wszystko co tylko uznali ,że się przyda w gospodarstwie nawet raz udało im się przyprowadzić konie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]