Teraz jest poniedziałek, 29 września 2025, 11:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z Jablem
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 11:25 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

zwracam sie z uprzejma prosba o opinie w temacie niedziałania jabla.
Problem:
przy właczonym zasilaniu dioda pracuje prawidlowo - co sugeruje poprawna prace procesora i zasilanie ale zupełnie brak jakiegokolwiek sygnalu (dzwieku)!!!!!!!!!!
Wskazówki
1. został złożony poprawnie (instalacja elementów, brak zwarcia, brak przerw na płytce)
2. przy załanczaniu-wyłaczaniu jest pykniecie w głosniczku.
Pomiary napieć:
wszystkie pomiary wykonalem zgodnie z instrukcja i w punktach z dodatnim napieciem sa idealne +5V, ale w punktach z - napieciem wszedzie jest obniżone tzn. -4,3 v

napiecie na wy układu US2 (szosta nozka) 0,03 V (mierze je wzgledem masy, chyba dobrze??)
pobor pradu przy podłaczonej sewce 62mA, bez cewki 35mA

zastosowalem sie do erraty i zmienilem połaczenia nozek 4,5 transoptora

niestety za cholera zadnego efektu dzwiekowego, czyzby gdzies jakas usterka elementu?
bede bardzo wdzieczny za jakiekolwiek uwagi i wskazówki
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 12:05 
Generał Broni
Generał Broni

hmm, jeżeli jest taka duża dysproporcja pomiedzy napięciem +/-5V to znaczy że z napięcia ujemnego jest za duży pobór pradu. Mi sie wydaje że albo jest gdzieś jakieś zwarcee, albo coś nie tak w montażu elementów. Może też być uszkodzony jakiś wzmacniacz operacyjny- być może wkładałeś je do układu z podłączonym napięciem!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 16:11 
Szeregowy
Szeregowy

Za radą niezawodnego kolegi POLAKA

wyjałem wszystkie kosci łacznie z transoptorem pozostawiajac tylko US7
Efekt:
napiecia na układzie odpowiednio: +5,03V oraz -4,55V, czy to obnizone napiecie ujemne juz sugeruje uszkodzenie tej kostki??????

potem wkladalem pozostale kostki, po włozeniu US2 uzyskalem obnizenie
napiecia ujemnego o 0,21V czyli na 5 nozce US7 -4,34 V :((

co tu moze byc nietak??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 21:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli po wyjęciu kości masz za niskie napięcie ujemne to moim zdaniem "burak" leży w zasilaczu (ICL7660 , C8,C7

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: hmmm kolejny problemos D'jablos
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 10:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hmm u mnie nie wiem czemu PR-ka (oryginalna) od czułośći maksymalnie do 5 na skali dochodi potem mr. jablos zaczyna kwiczeć w niebogłosy. To mnie troszeczkę drażni ze względu na to, że tracę połowę możliwości regulacji. Dodam jeszcze, że dodałem "precyzer" czyli 1K PR-kę ale to nie zmienia faktu, że połowę regulacji PR-1 mam niepotrzebną. Jak to ustrojstwo pozmieniać?
No i ten problemos z niemożnością ustawienia pojedynczych stuknięć. Hmm czytałem wcześniejsze posty dot tego tematu, i znalazłem rozwiązanie w stylu wyjęcia US 2 ale skoro VR1 jest podpięty bezpośrednio do wzmacniacza operacyjnego jakim jest NE5534 to nie ma (chyba) możliwości regulacji czegokolwiek VR1? aha jeszcze jedno:
Chciałbym wstawić przełącznik trybów pracy tylko niebardzo wiem jak ktuś mi naklikał że potrzebuję przełącznika bistabilnego z 4 końcówkami (2 w 1 :)) ale z tego co widzę na erracie to potrzebne są albo 2 takie przełączniki albo jeden z ośmioma nóziami (4 w 1) (gdzieś posiałem erratę) ze względu na to że trzeba "odciąć" dwie ścierzki, i złączyć dwie czyli będę potrzebował czegoś jak poniżej [img]http://karszk.w.interia.pl/przełącznik%20trybów.bmp[/img] jedynki i dwójki rozwarte trójki i czwórki zwarte a po przełączeniu 1 i 2 zwarte 3 i 4 rozwarte hmmm dajcie znać czy dobrze kombinuję please

pozdrowienia
[/img]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 12:18 
Generał Broni
Generał Broni

O_Z_I, nie wczytałes się dokładnie w instrukcję - rególacja potencjometrem to nie jest czułość, tylko próg czulości dzwięku- musisz ustawić potencjometr jak najblizejj połozenia w którym pojawia się dzwięk- wtedy wykrywacz jest najlepiej dostrojony i ma największą czulość. Ideałem były by pojedyncze stukniecia, ale w tej konstrukcji nie ma szans ich uzyskać ze względu na niestabilność układu.
Co do przełącznika(powinien być 2-pozycyjny z trzema parami końcówek bo dwie z nich są błąd ortograficzny!!!) to rysunek chyba wyjaśni sprawę- prościej nie potrafie tego wytłumaczyć:
[ img ]

Co do problemu lop'a to heniu ma racje- albo uszkodzony ICL7660, albo wlutowany odwrotnie któryś z kondensatorów elektrolitycznych. Jeszcze pytanie do lop'a- jaki prąd pobiera układ bez cewki i czy dioda miga prawidłowo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 lutego 2005, 19:09 
Szeregowy
Szeregowy

Dzieki pomocy forumowiczow, a zwłaszcza Kol. Elektronika, dla ktorego składam szczegolne wyrazy podziekowania, ustalilismy ze wadliwy jest Układ US4, gdy tylko uda mi sie wymienic tę kosc poinformuje wszystkich zainteresowanych o efektach
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 15:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Serdecznie dziękuję Mr POLAK naprawdę jestem zaskoczony Twą chęcią do pomocy.
Wielkie ogromne monstrualne dzięki dla wszystkich forumowiczów zwłaszcza dla Polaka
Pozdrawiam O_Z_I :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 21:28 
Szeregowy
Szeregowy

no niestety porazka,
1. wymiana US4 nie przyniosla efektu
(przypominam ze to on został obarczony domniemana wada z powodu braku zmiany polaryzacji napiecia na 6 nozce przy regulacji P1)
2. co gorsze (!) nalezy wykluczyc wade US7 gdyz tez go wymienilem i brak jakichkolwiek zmian
3. asymetria napiecia o ktorej pisalem na US7 nie jest wiec usterka, tym bardziej ze kol. ELektronik mial identyczny przypadek i uklad dzialal poprawnie
4. wykluczylem bledny montaz elementow
5. dioda pracuje prawidlowo
moze ktos ma jescze jakies pomysly? za wszystkie (rozsadne) bede wdzieczny
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 22:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli jesteś z Warszawy bądź okolic to wpadnij do mnie w poniedziałek to coś wymyślimy .To będzie moim zdaniem dobre rozwiązanie .
( pomogę Ci bezinteresownie )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 10:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ostatnio synek składał kolejny bo mu sie spodobała ta zabawa a poprzednika zabrał znajomy na wymianę za bagnet.
Najdziwniejsze ,że zrobił wszystko jak w poprzednim i niby układ odpalił ,sonda sprawdzona zresztą robiłem ją sam dokładnie jak poprzednią ,ale zaczął wariować, brak stabilności z zasięg beznadziejny nie pomogła wymiana układów z poprzedniego sprawdzonego układu ani mozolne sprawdzanie pojemności i rezystorów ,pomiary także były niemal identyczne . Jak zwykle pomógł przypadek co prawda już nie pamiętam jak to sie stało ale Jabelek zamilkł (objaw identyczny jak u Ciebie) widocznie coś lutowałem pod napięciem (na pracującym układzie) więc powstał kolejny problem. Szybka analiza i okazało sie że zamilkł podczas poprawiania lutu na T2 więc szybkie sprawdzenie no i "leży".
Pierwszy nawinoł sie stary BC107B wstawiłem na miejsce i wykrywacz jak nowy wszystko wróciło do normy działa pięknie jak na Jabelka
Jeżeli potrzebne będą Ci jakieś pomiary dalsze to pisz na GG 1377709 może coś pomierzymy razem
Pozdrawiam

Dodam także ,że zmieniłem CNY17 na jakiś pierwszy z brzegu transoptor i to wcześniej też nie pomogło, ale po zmianie tranzystora działa z innym transoptorem ok.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 09:34 
Podporucznik
Podporucznik

Zeby nmie rozpoczynac nowego topicu pisze tutaj. Naprawiajac znajomemu Jabla ( kupionego zreszta na allegro, ktory byl strasznie zle polutwany ) wyskoczyl mi taki oto problem. Gdy jest wlaczony i pod cewka nie ma metau on wydaje dzwiek z glosnika z czestoliwosci 2 hz ( sa to pukniecia ). W moim tego nie mam :D Uklad nie ma zadnych zwarc "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! bo sprawdzalem amperomierzem... metal wykrywa bardzo dobrze. Czy to jakis nowy soft do PICa moze :> /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]