Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Farciarze i pechowcy.
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 09:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie wiem czy to jeszcze hobby czy juz zboczenie...zawsze jak przechodze koło wykopów, robót drogowych szczególnie na terenie starówek to zatrzymuje się i wchodze, podchodze blizej i na oko eksploruje wybrana ziemie, oglądam profile wykopu ect :D . Tak samo bylo w przypadku parku Krasinskich w Wawie w niedawnej przebudowie. Park zamkniety, jeden wielki wykop, ide z dziewczyna na spacerze, mowie poczekaj sobie ide sie wysikac :D .Wlazłem na teren, jeden wykop, drugi...po czym po 10 minutach wrócilem z ceramiką siwą...

W krakowie na jednej z głownych ulic starego miasta, byl wykop, na kilka metrów głebokosci..pod piekną sredniowieczną kamienica...stanąlem i sie zamysliłem odtwarzając kształt okiennic z epoki...patrze pod nogi a tam w ziemi z wykopu piekne okucia zelazne tychże...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 09:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ostatnie stadium. Niestety rozczaruję cię to nie jest zobaczenie, to poważna choroba ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 19:20 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

alex_2013 napisał(a):
Nie wiem czy to jeszcze hobby czy juz zboczenie...zawsze jak przechodze koło wykopów, robót drogowych szczególnie na terenie starówek to zatrzymuje się i wchodze, podchodze blizej i na oko eksploruje wybrana ziemie, oglądam profile wykopu ect :D ...

Mam identycznie. A to za sprawą takiej historii:
Kiedyś przechodząc koło rozkopanego deptaka, blisko plaży, w kupce piachu znalazłem złotą monetę. Uczucie jakie mi wtedy towarzyszyło pamiętam do dziś. Pamiętam, że aż podskakiwałem z radości. Po powrocie do domu identyfikuję monetę, a tu... Znalazłem jakieś badziewie z Harrego Pottera. Galeon. Uczucie jakie mi wtedy towarzyszyło pamiętam jeszcze lepiej niż to po znalezieniu krążka. Niewyobrażalne rozczarowanie... :roll:

Bardzo się tamtą sytuacją nie zraziłem i od tamtej pory zerkam tak co raz na rozkopane dziury, kupki piasku itp. może kiedyś coś ciekawego znajdę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 19:41 
Generał Broni
Generał Broni

Mam podobnie, zawsze kuszą mnie wszelkie wykopy i dziury w ziemi. Ze 3 lata temu przechodziłem ulicą Wspólną w Warszawie, gdy na hałdzie ziemi (akurat był remont podziemnych instalacji) zauważyłem coś dziwnego - jakby pofałdowaną butelkę (?)...Pomyslałem, że pognieciona plastikowa, ale podszedłem...No i okazało się, że to resztki butelki szkalnej, z grubego szkła...Po namyśle stwierdziłem, że takie odkształcenie musiało mieć miejsce podczas Powstania Warszawskiego, gdy płonęła kamienica, a butelka zapewne stała w piwnicy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 13:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To zboczenie jest normalne, mieszkam na wsi, i jak idę obok wyrobionego pola to ciągle patrze czy coś nie leży. Znalazłem w ten sposób już wiele, wiele rzeczy. Może nie jakiś z dalekiej przeszłości ale podnoszę z ziemi każdy gwóźdź i oglądam, bardzo często udaje mi się dopasować jakiś fragment żelaza do konkretnej maszyny rolniczej czy narzędzia. Znajduję też odłamki po pociskach które upadały na polu we wrześniu. Do gapienia się w glebę zachęca fakt, że bardzo często znajduję wykrywaczem monetki leżące na wierzchu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 15:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

:1 Mam to samo ,idac zwykłą drogą oczy same chodzą..głowa w koło non stop...a nuż widelec cos lezy hehehe :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 16:12 
Generał Broni
Generał Broni

Do dziś pamiętam jak szedłem w mieście z kolegą i rozmawialiśmy właśnie o tym hobby. Tak jak koledzy piszą, głowa sama chodzi na boki. Aż tu nagle w trakcie rozmowy schyliłem się podnosząc jakieś zawiniątko. Okazało się że to bardzo mocno zwinięte 5 euro:D Nie zapomnę miny kolegi....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 19:19 
Generał Broni
Generał Broni

Na pewno farta i pecha miał ten poszukiwacz z Tucholi,który w parku odnalazł spory depozyt i z nadmiaru adrenaliny oraz ekscytacji dostał zawału serca-zmarł na miejscu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 19:58 
Szeregowy
Szeregowy

Coiner, skąd wiadomo, że zmarł na zawał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

detlić napisał(a):
Coiner, skąd wiadomo, że zmarł na zawał?

W jednym z wątków było napisane o jego zawale(musisz poszukać)...coś w ten deseń :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 20:33 
Szeregowy
Szeregowy

Coiner, rozumiem, że pisząc o zawale bazowałeś na wpisach innych użytkowników. Lecz to są tylko przypuszczenia. Póki co, przyczyna śmierci tego człowieka nie jest znana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 sierpnia 2013, 11:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

varo napisał(a):
Mam podobnie, zawsze kuszą mnie wszelkie wykopy i dziury w ziemi. Ze 3 lata temu przechodziłem ulicą Wspólną w Warszawie, gdy na hałdzie ziemi (akurat był remont podziemnych instalacji) zauważyłem coś dziwnego - jakby pofałdowaną butelkę (?)...Pomyslałem, że pognieciona plastikowa, ale podszedłem...No i okazało się, że to resztki butelki szkalnej, z grubego szkła...Po namyśle stwierdziłem, że takie odkształcenie musiało mieć miejsce podczas Powstania Warszawskiego, gdy płonęła kamienica, a butelka zapewne stała w piwnicy...

U mnie choroba rozwinęla sie na dlugo przed studiami :D , miałem 10 lat,przeczytałem ksiązke o archeologii Wstep do arche J.Gąssowskiego..i mowie, dośc ja tez musze cos znalezc, i pojechalem na działke...łazilem po polach az wkoncu wyłaziłem ceramike sredniowieczną, wuj umowił mnie w Instytucie Archeo i Etno w wawie, zawiozłem, dostałem książke:)
A co do rzeczy z II wojny..mieszkam posrodku Getta w Wawie..i na podwórku podczas wykopu powychodzily kosci ludzkie.. smutna ta historia, tymbardziej ze my tez nie wiemy gdzie skończymy i w czyim dole :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 22:00 
Kapitan
Kapitan

Z innej beczki. 18 sierpień czyli obecnie aktualnie data teraźniejsza.
Żonka jak zawsze pierwsza idzie biegać swoje pół godzinki, później ja swój odcinek.
Wpada po tym czasie do domku i pokazuje mi zawiniątko i oznajmia mi w tym samym czasie -ja nie mam wykrywacza i
patrz...- Uf...Przyglądam się i widzę 3 stówki w rekach mojej żony.
Mając na uwadze że czekam na swój pierwszy w życiu wykrywacz to pomyślałem sobie...
No tak podniosła mi poprzeczkę :8) :lol:

Powiedziałem jej przed chwilką że ma raz w miesiącu takie fanty do domu przynosić, no ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 16:24 
Podporucznik
Podporucznik

w niedzielę schładzałem się browarkiem a tu żonka - jedziemy kopać. No to wio. Żona prowadzi.
Pojechaliśmy 500m na pole gdzie nic nie ma atu o dziwo śliczny kolczyk.
To pakuję sie do tyłu po kole (cabrio), kolczyk do kieszonki koszuli.
W trakcie jazdy położyłem się na dachu co jest nad przednimi fotelami. Wiecie, wakacje, wieś, polna droga, piwo.
Wychodzę z auta a kolczyka ani widu. Coś mnie tknęło no i znowu gramolę się na ten dach - ufff. Czekał na mnie i mrugał swoim czerwonym oczkiem.
Wiem, źle zrobiłem, nie zapiąłem pasów etc.
Obiecuję - już nigdy nie dam fanta do kieszeni koszuli :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 sierpnia 2013, 13:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

W zeszłym tygodniu zgubiłem saperkę i łopatkę... Saperka wymknęła się spod kontroli na parkingu kiedy odjeżdżałem, a łopatki nagle nie było gdy przyszło kopać kolejny, danego dnia, sygnał... :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]