Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: pole przy kościele i folwarku
PostNapisane: piątek, 9 sierpnia 2013, 23:52 
Kapral
Kapral

nie wiem czy w odpowiednim dziale to umieszczam ale mam takie pytanie bo jestem początkujacym dzisiaj spedziłem 2 godziny na 3 ha polu przy kosciele pole jest własnością kościoła i bezpośrednio z nim sąsiaduje na dodatek sąsiadował przy tym polu kiedyś folwark i nie wiem czy ja coś robię źle czy tak obiecujace miejsce moze okazać sie klapą bo nic nie znalazłem oprócz jakiegoś miedzianego dupersztyka monety ok 9mm ale tak starty ze nic nie mozna było odczytać. dodam że parafia ma ponat 600 lat istnienia i znajduje się przy dość często uczęszczanej drodze. moze macie jakieś sugestie porady techniki szukania w takich miejscach bo z każdym wypadem jestem coraz bardziej zniechęcony a teren teoretycznie powinien byś usiany monetami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: pole przy kościele i folwarku
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 00:31 
Generał Broni
Generał Broni

Może ksiądz ma wykrywacz na zakrystii i już przetrzepał wcześniej cały teren, albo zrobili to ministranci... :lol:

A tak na poważnie - rzeczywiści trochę dziwne, że nic prawie nie wyszło, ale czasem tak niestety bywa. Z jakim sprzętem biegasz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 00:53 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli przeszukałeś całą placówkę, to biorąc pod uwagę, że 3 ha to 30000 m2 i zakładając zasięg przemiatania maksymalnie 2 metry, to aby przejść takie miejsce w 2 godziny trzeba pędzić z prędkością 7,5 km\godz.
Dla porównania prędkość marszu wojskowego 6 km\godz.
Proponuję zacząć chodzić, nie biegać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dokładnie jak kolega wyżej pisze.Żeby 3 hektary przeszukać to tak lekko 2-3 dni po 3-4 godziny potrzeba i to bym się zastanawiał czy nie za szybko chodzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:25 
Kapral
Kapral

chodzę z fisher 2 ale te 2 godziny które tam spedziłem to były raczej rozpoznawcze i chodziłem dość wolno bo z różnych postów wiem ze to powinna być fajna miejscówa więc chciałbym ja bardzo dokładnie przeszukać ale takie puste chodzenie zniecheca i to bardzo więc moze macie jakieś rady czy bardziej przy kraju czy moze na środku pola bo dodam że pole dość czyste. znalazłem tam też dwie kulki od muszkietu chyba dwie maja 8mm a jedna 1,5cm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Krzychu_ napisał(a):
Może ksiądz ma wykrywacz na zakrystii i już przetrzepał wcześniej cały teren, albo zrobili to ministranci... :lol:

A tak na poważnie - rzeczywiści trochę dziwne, że nic prawie nie wyszło, ale czasem tak niestety bywa. Z jakim sprzętem biegasz?

Widziałem film ,,Kop głębiej'' Pan A. Grabowski gra księdza i lata z kanarkiem ;)
Film polecam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:34 
Kapral
Kapral

no ale Panowie o jakieś konkrety proszę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 10:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Przepraszam, prawda jest taka ze jak wrócisz na te pole jesienią, gdy już wyczujesz wykrywacz to będą fanty

,,Nie od razu Kraków zbudowano''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 11:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

najpierw przejdz pole wzdłuż boku od strony drogi/ dróg blizej krawędzi, pozniej wez sie za srodek. Wolno chodz, nie lataj od sasa do lasa..no i wykrywka na 15cm monety siega więc nie za głeboko, przydaloby sie cos lepszego..skoro mieszkasz niedaleko i dogadales sie z ksiedzem to rób je przez tydzien nawet jak nie bedzie efektów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 11:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

U mnie jest to samo kościół stary jak świat a na polu wielkie g... Nie ma na to reguły, że jak blisko kościoła to i fantami sypnie. Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 11:54 
Szeregowy
Szeregowy

Nie widziałem tego filmu jeszcze,ale zapowiada się ciekawie :lol:
ksiądz z kanarkiem,dobre :ang :lol: :lol: :lol: :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 12:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

polecam ten film :)) widziałem z dwa razy;))))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 19:07 
Generał Broni
Generał Broni

Może kolega,nie bardzo wie co to jest hektar a co dopiero 3 hektary.Hektar,to 100x100 metrów a 100 metrów,to trzy słupy energetyczne niskiego napięcia w małych miastach i wsiach.Odległość między takimi słupami,wynosi średnio 50 metrów.Może to porównanie wprowadzi poprawkę do opisanych hektarów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 19:42 
Pułkownik
Pułkownik

Przecież takie miejsca są najczęściej przeszukiwanymi miejscówkami. A kolega nie jest zapewne pierwszym, tylko sto pierwszym odkrywcą tego miejsca. Idź kilka pól dalej, powinno być lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 sierpnia 2013, 23:12 
Kapitan
Kapitan

Stary, wyluzuj sie z ta miejscowka. Skoro jest tak oczywista dla Ciebie pod wzgledem atrakcyjnosci zapewne byla juz rownie oczywista dla detekorystow 10-15 lat temu. Najlepiej zrobisz jak pochodzisz po okolicznych domkach i popytasz czy widzieli tu juz konkurencje. Ja zawsze tak robie i w razie niepowodzenia nie zwalam winy na miejscowke tylko zbyt pozny czas zabrania sie do niej. Zreszta uprzedzam ze informacja tylko od jednej, dwoch osob nie gwarantuje ze nie bylo kopania. Obstawiam ze raczej niewiele tam znajdziesz - chyba, ze rozejrzysz sie po okolicy i postarasz sie znalezc troche mniej oczywiste miejsce w promieniu kilkuset metrow. Byc moze w poblizu jest jakis lasek, trudna laka, ogrodek u starej babci do ktorej po milej gadce uda Ci sie wbic. Sam ostatnio bylem w bardzo podobnym miejscu i okliczni mieszkancy mowia "czlowieku, eskapady tu juz byly" ale jeden rolnik mial poletko takie pod warzywa (moze ze dwa ary) i powiedzial ze wszyscy olewali jego pole bo uznawali chyba ze zbyt maly. Nawet nie masz pojecia co ja tam wytrzaskalem. I na dowidzenia cytat z reklamy duzego koncernu "try harder"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]