Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wisłą do Bałtyku-Wyprawa Sapera w szczytnym celu !!! Blo
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 11:42 
Generał Broni
Generał Broni

:lol: I teraz to się już nie wywinę, gdy pół Polski na ręce mi patrzy.

C.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Proszę o orientacyjne info kiedy można spodziewać się Artura na odcinku - Chełmno - Grudziądz :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 21:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

Od dnia dzisiejszego, w prowadzeniu bloga z wyprawy Sapera, zastępować mnie będzie MaciejG :1
Od dziś z wszelkimi zapytaniami kierujcie się do Maćka.
Osobiście udaję się na tygodniowy urlop :666
Trzymam kciuki za Sapera i jego akcję.
Mam nadzieję, że uda nam się zebrać jakąś pokaźną sumę na rehabilitację Jakuba.
Pozdrawiam
JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 22:41 
Szeregowy
Szeregowy

Przepraszam nie wiedzialam ze nie da sie tego zobaczyc :(
juz wstawaim co tam mam :)
""W sobotę 26 października 2013 roku nad ranem, nasz kolega Saper ( Artur Troncik ) wyruszył w samotną podróż kajakiem, Wisłą z Czechowic-Dziedzic do Gdańska.
Od dawna marzył o takiej wyprawie i po długich fizycznych przygotowaniach ruszył z nurtem rzeki.
Aby ta wyprawa miała jakiś głębszy sens, niż tylko spełnienie swojego marzenia, Artur postanowił zadedykować ją ciężko choremu Jakubowi, dziecku z Siemianowic Śląskich. Chłopiec ten choruje na ciężkie porażenie mózgowe. Wymaga całodobowej opieki. Jego matka pani Katarzyna jest nauczycielką, która pomimo bardzo trudnej sytuacji życiowej stara się również pomagać innym.
Artur w tym wątku będzie prowadził dziennik podróży /blog/ byście mogli śledzić jego przygody oraz postępy.
Ma utrudniony dostęp do internetu więc codzienne raporty wysyła smsem.
Gdyby ktoś z Was miał ochotę wesprzeć akcję Artura i chciał zaangażować się w zbiórkę funduszy na rehabilitację małego Jakuba podaję namiary do wpłat:

Katarzyna Hofman-Wolnarek
ul. Wróblewskiego 26a
41-106 Siemianowice Śląskie
Nr konta:
PKO BP SA 22 1020 2368 0000 2402 0063 3669

Blog na którym można śledzic cała podróż ;)
viewtopic.php?f=1&t=120481

Filmik z 26.10.13 :)
http://www.youtube.com/watch?v=0yN2FJ5r ... ture=share
w filmiku jest błąd Artur płynie do 15.11 :)

Wywiad z radiem leliwa :)

http://www.leliwa.pl/news/show/kajakiem_do_gdanska

Ostrów filmik z ludzmi którzy go miło przywitali :)
http://www.youtube.com/watch?v=Mmf4gWak ... ture=share

https://www.facebook.com/events/207929412722762/

Filmik z Warszawy :)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Zo-PebZbQA

Zdjecia z Sandomierza :)
http://www.fotosik.pl/u/oaklandnj/album/1525747

:) :)
czuje sie dobrze, wiosłuje i chce zeby jeszcze wiecej ludzi o tym wiedzialo i pomogło :)
dzis z nim rozmawialam :)

Pozdrawiam Nikola :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 listopada 2013, 23:00 
Moderator
Moderator

Dzięki Jacek za oficjalne namaszczenie. :1
Mam nadzieję, że sprostam zadaniu?!

Poniżej dzisiejsza relacja Artura.

Czwartek 07.11.2013

" Dziś jak dobrze liczę minal 13 dzien na Wiśle. Wisla to juz rzeka ze czasem ciezko okiem siegnac. Wyspy coraz wieksze. Dzis wiatr dal ostro popalic no i deszcz, ale z dwojga zlego deszcz lepszy, pozwala sie przemieszczac. Z rana wyruszylem z pod modlina celem zrobienia tam tez zakupow, niestety nie wiedzialem gdzie szukac sklepow pod twierdza wiec poplynalem pod korczyn, tam tez kicha, zrezygnowalem z bladzenia i wrocilem do kajaka, odkopalem wiosla ukryte w piachu i w droge. Zakupy zaplanowalem w czerwinsku i tam tez je zrobilem z kilkoma zdjeciami, miasteczko wyglada jak by czas i ludzie je opuscili, w sklepie bieda, ale cos tam sie kupilo. Podczas pakowania kajaka w czerwinsku czulem jak by ktos na mnie patrzal, odwracam sie i az cieplo mi sie zrobilo, z 2 m od emnie siedzi wielkie psisko patrzy na mnie, przeszedlem za kajak wyciagnalem aparat i tresciwy plaster baleronu, od tej chwili psisko raczej mialem po swojej stronie, tym milym aczkolwiek zaskakujacym akcentem opuscilem miasteczko zamieszkane przez psisko, sklepowa i pama co pytal o oferty pracy. Ruszylem ostro w rzeke walczac z mocnym wìatrem w miedzy czasie robiac jedzonko, straty musza byc, wisla zabrala czesc mojej kuchenki, przystawka na garnki do Jetboila osiagnela dno:-). Z wiatrem i szarowka walczylem az na horyzoncie nie zobaczylem piaszczystej wyspy. Mialem cel, tam dzis spie, pokonalem wiatr i teraz siedze pod namiotem ktorego rozlozenie na wietrze graniczylo z cudem, po rozbiciu szybka wymiana ubran mokrych na mniej mokre:-). Gorace kakao i jakka na miekko, ktorych czasu nie dopilnowalem wiec je wypilem:-). Niezapomnijcie na co zbieramy. Hey "

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 18:44 
Szeregowy
Szeregowy

Nadal trzymam kciuki i kibicuje :)
Cytuje post z ForumWodne: "...z największą przyjemnością, powitam Sapera na ziemi pomorskiej i służę wszelką pomocą" Andrzej z Gdańska.
Przekazałem nr. tel do Sapera. Jak się jeszcze ktoś zgłosi to przekaże.
Pozdrawiam ciepło Radek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 19:07 
Specjalista
Specjalista

Ma ktos jakies fotki z wyprawy Sapera, poza przebywaniem na brzegu Wisly?
Z calego serca zycze Saperowi osiagniecia zamierzonego celu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 listopada 2013, 23:54 
Moderator
Moderator

Kolejne porcja informacji od Artura.
Piątek 8.11.2013r

"14 dzień z biegiem Wisły. Rano wyruszajc z pustynnej wyspy na wysokości Wyszogrodu miałem plan wypłynąć po 6 i dotrzeć za Płocka, przy okazji się tam spotykając ze znajomymi. Niestety, wystartowałem przed 9, lało bardzo mocno, potem tylko zelżało, po paru godzinach wiosłowania bylem cały mokry, reszta ubrań wilgotnych, tzn ostatnich suchych zmieniły stan skupienia na bardziej płynny. Nic tylko woda i zimno no i muszę przyznać ze się bardzo źle wiosłowało jak by z kotwicą. Dotarłem o 15 do Plocka, zła godzina, bo jak zjem będzie ciemno. Postanowione, szukam kwatery. Dziś muszę osuszyć choć część ubrań, częśc już zgniła. Z rana plan za wszelka cenę dopłynąć do tamy Włoclawek i tam w dzień przedostać kajak na druga stronę. Tyle ze to już nie rzeka na tym odcinku i może być wesoło! Rano skoro świt wyruszam z Plocka. A znów zostałem miło zaskoczony w porcie Płockim:-)"

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 22:02 
Moderator
Moderator

Relacja Sapera z soboty - 09.11.2014r.

"15 dzień na Wiśle. Plan od rana; pokonać Zalew Włocławski i zaporę. Realia -rano ubrania z mokrych powróciły do stanu nieco wilgotnych i tym miłym akcentem rozpocząłem jak się okazało najcięższy dzień dotychczasowej wyprawy, przed 8 zjawiłem się w porcie nieco niewyspany bo cala noc jakąś ekipa urodzinowała w mojej okolicy snu. Wsiadłem do kajaka i dzida do przodu, niestety wiatr skutecznie zwalniał moje rozpędy i tak az do zapory Włocławek, chciałem tam dotrzeć w dzień i to się udało, 40km w pod wiatr i fali, ale co się namachałem wiosłem to moje. Po 15 podpływałem pod zaporę i kierowałem się do lachy piachu którą miała być w rogu. Miała a nie było:-(. no nic, jakoś damy rade. podpływam pod betonowe obwałowanie i jakoś udaje mi się na to wejść, trzymając kajak na lince wdrapałem się zobaczy jak sprawa ma się u góry. tragedia, po drugiej stronie gigantyczny plac budowy i równie gigantyczny plot, no nic zagadka z płotem na koniec i tak muszę kajak tu jakoś wtargać bo i tak nie ma innego wyjścia. Po wypakowaniu części gratów i wpakowaniu do wora zaniosłem ten pakunek na wal pod barierkę potem po kawałku wciągałem kajak po betonie aż do barierki. i co teraz? przede mną ulica ale jest jest metrowa barierka. worek przełożyłem i złapałem kajak, i nie dałem rady druga próbą nieudana, kurde co robić, czekać na kogoś i prosić o pomoc ? Spróbowałem jeszcze raz, tym razem z kajaka jeszcze powyciągałem więcej gratów które poukładałem na chodniku za barierka, udało się kajak przełożyłem bardzo wielkim trudem i zaraz zaniosłem za ulice pod plot którego być tu nie powinno, przyniosłem resztę gratów i kombinowałem co dalej, bo nie poddam się przez plot i jakaś budowę jak mam prawie 700km Wisły za plecami, próbą dodzwonienia się do firmy budowlanej nieudana, powoli słońce zachodzi ja dalej kombinuje. Jakieś ruchy budowlańców widzę ale daleko, wiec zostawiając cały dobytek przy ulicy biegiem w gumowcach i kamizelce droga do budowlańców, widok musiał być ciekawy. dobiegłem i wołam gościa ten mi na to ze kierownik gdzieś daleko i do ochrony ale to jeszcze dalej, wiec biegiem szukać ochrony, w końcu dopadłem ochroniarza i zadyszany tlumaczę co i jak, jest zgoda wiec biegiem zanim się ścienni po dobytek i dawaj wlec to 200metrow po piasku, trawie, kamieniach. cdn.."

II część wiadomości....

"Jak już dotarłem z tym wszystkim do wody zapanowała wieka radośc pomimo wielkiego zmęczenia, dzień nieprzerwanego ciężkiego wiosłowania, potem pokonanie 10m pol godziny, potem maratony i na końcu 200 przeciągania dobytku do wody. teraz jestem rozbity za zapora, myślałem ze mam kupę drzewa przy namiocie na ognicho, niestety to domek bobra, pisząc to słyszę jak coś łazi po tych patykach i co chwila wskakuje do wody."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 22:48 
Moderator
Moderator

W dniu jutrzejszym Saper planuje dotrzeć i rozbić obóz w rejonie ujścia Drwęcy przed Toruniem.
Wiemy, że część z Was ma z nim kontakt i planuje z nim spotkanie. Pamiętajcie by pomóc Arturowi w naładowania telefonu , wysuszeniu ubrań i uzupełnieniu prowiantu.

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 01:24 
Chorąży
Chorąży

Podziwiam Cie Saper ,jestes uparty a tacy ludzie zawsze osiagaja cel ,Powodzenia i suchych ubran mało deszczu i wiatru a duzo dobrych ludzi po drodze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 15:19 
Moderator
Moderator

Informacja z ostatniej chwili!
Spotkanie z Arturem zostało przeniesione w inne miejsce - za mostem w Toruniu na przeciw Castoramy

Pozdrawiam.

Maciej G.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 listopada 2013, 23:46 
Moderator
Moderator

Niedziela 10.11.2013

"Dzień 16.
Wystartowałem na spokojnie o 8 spod zapory Włocławek/ kierunek ujście Drwęcy. pogoda do południa w miarę dopisała, słoneczko i wiatr. Po drodze miłe spotkanie z człowiekiem na skuterze/ może wpadnie kilka groszy na akcje. Przed ujściem Drwęcy ustaliliśmy nowe miejsce spotkania. jednak za Toruniem, dla mnie oznaczało to przyspieszenie, i jak się okazało miałem co nadrabiać i to jeszcze w deszczu , ale było warto, na miejsce przybyłem po zmroku. Z daleka palące się ognisko wyznaczało cel. Na miejscu miłe spotkanie, czekali na mnie znajomi i gość z forum wędkarskiego ( tu moje wtrącenie ... http://www.wedkuje.pl), znów miłe zaskoczenie. Teraz ognisko i rozmowy:-)."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 00:02 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Saper robi dobre zdjęcia, bez problemu może myśleć o fotograficznej wystawie relacjonującej wyprawę.
...zdjęcie "lacha.jpg" jest bardzo dobre :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 listopada 2013, 00:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Poniżej miejsce jutrzejszego spotkania Członków i Sympatyków Bydgoskiego Stowarzyszenia Zabytków "Bunkier" z Saperem w Bydgoszczy.
Jak jest ktoś chętny to zapraszamy - im nas będzie więcej tym lepiej go przywitamy :)
Godzinę będę znał jutro jak da znać o której wypłynął - wstępnie przewiduję że jego przybycie będzie w przedziale 10-14.
Jak dobrze pójdzie będzie TVP Bydgoszcz i znajomy dziennikarz z Gazety Wyborczej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]