karabin napisał(a):
Chodzi mi o przedział cenowy,w tym przedziale to najlepszy moneciak. Zresztą militarką też nie gardzi. W terenie też nie zauważyłem aby ktoś z duuużo droższym sprzętem miał dużo lepsze fanty czy więcej ilościowo. Przy zakupie drogiego sprzętu sporo płaci się za markę i niekoniecznie drożej znaczy lepiej. Chyba że komuś potrzebne bajery typu cyferki,świecąca choinka czy melodyjki-to kosztuje i to sporo . Reasumując płacimy za bajery a nie zasięg czy inne ważne parametry sprzętu. Starym rzemieślnikom w tym fachu wystarczy wskaźnik wychyłowy i dźwięk a z mrugających choinek tylko się śmieją. Grunt to dobra miejscówka,fart a dopiero sprzęt,faktem jest że 95% fantów nie zalega głębiej niż 30cm warstwy ornej więc nawet średni sprzęt to łyknie i sporo tańszy więc po co przepłacać.Nawet gdyby okazało się że jakiś kombajn ma zasięg 1m na 1groszówkę to i tak to na nic bo fanty leżą tylko w warstwie ornej czyli zasięg niewykorzystany i płacimy za coś czego nie wykorzystujemy.
W tym przedziale są używane Proximy. Na czystym polu z płytko leżącym moniakiem nie będzie wielkiej różnicy, na zaśmieconym euro ace będzie kwękał i stękał, kopacz zaś będzie orał syf szpadlem.
Sprzęt powinien być dostosowany do warunków, Euro Ace nie jest w stanie się do niczego dostosować, nie ma strojenia do gruntu, zaawansowanej dyskryminacji, czegoś więcej niż elementarne ustawienia. Najstarsza Proxima na tym polu zostawia go o lata świetle w tyle.
Wspomniane przeze mnie pruskie pola robocze z dużymi ilościami ołowiu - Ace 250 to prawie to samo, co euro w kwestii dyskryminacji, kopać się nie dało sensownie - proxima dośc stabilnie sygnalizuje ołów i drobny kolor i zapalniki wyjmuje się bez żadnych problemów.
Na trudnym gruncie kanarki grymaszą, wzbudzają się na mokrym (zarówno euro jak i 250), identyfikacja tonowa nie istnieje, tryb statyczny i mix to dla tych wykrywek czysta abstrakcja.
Zasięgi dużo gorsze od rzeczonej proximy, dodatkowo DD euro i jego pinpointer do najlepszych nie należą.
Fakt jest jeden, jak ktoś nie umie albo nie ma potrzeby szukania na wysokim poziomie, to ten podrasowany kanar jest fajną opcją, ale proszę wtedy nie liczyć na przykład na złotego statera lub brakteaty:)
@Ajlawiu - inny powiadasz. Niech ktoś uczony się wypowie, bo mnie ich możliwości coś podobnie wyglądają.