Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 19:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 16:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ROMULUS napisał(a):
Cześć :)
Jeśli mówimy tutaj o wartości "Signal" i "Noise" to wg tego co jest napisane w instrukcji ,cytuję : " W większości sytuacji należy tak dobierać nastawę Rx Gain by utrzymać wartość Signal na poziomie nie wyższym niż 30-40%"
W związku z powyższym zadam pytanie . Czy większa ilość % Signal jest lepsza czy gorsza (dla wykrywacza :666 ) ?
Staram się zawsze trzymać poniżej 40% . Czyżbym chodził na "pół gwizdka" :ups: :?
Na cewce NEL 12" rzadko udaje się mi przekroczyć Signal 15% przy bardzo wysokich nastawach .

Moje doświadczenia również mówią mi że dla stabilności sprzętu oraz realnych zasięgów , przy TX Boost ON ,lepiej jest zmniejszyć RxGain nawet do 8-9 . Tak samo DS i AM nie podnoszę do maxa a odpowiednio DS 70-75 AM 60 bardzo podnosi efektywność pracy . Przynajmniej u mnie :usta

:pa

Wysoki poziom sygnału odbiorczego wynikający z nieidealnego zestrojenia sondy ogranicza użyteczny zakres RX gain. Im bliżej jesteś overload z sondą w powietrzu, tym częściej dostaniesz Overload na byle obiekcie metalowym. Overload występujący co chwila i tak w końcu zmusi do zmniejszenia Rx gain bo tak się szukać po prostu nie da.

----------------------------------------------
Mikello napisał(a):
Zaćmienie jakieś, przecież Rx to receive a Tx to transmission :1

@Lechowiec
Poza tym nie traktujmy Spectry jako jakiejś tajemnej skrzynki :o Nie ma znaczenia czy 3f czy też 1f, z punktu widzenia elektroniki. Można w obydwu przypadkach dostarczyć taką samą moc do sondy, po prostu przy 3f będzie większe zużycie energii. Oczywiście w ramach poszczególnych częstotliwości, bo jak wiadomo im wyższa częstotliwość tym mniejsza moc sygnału potrzebna do uzyskania max efektywności. Dlatego też w moim doświadczeniu najniższa częstotliwość była stabilna a najwyższa nie. Wynika z tego prosty wniosek, że inżynierowie Whites'a nie wysilili się zbytnio i poziom sygnału w ramach tych trzech torów jest taki sam. Potwierdzeniem tego, tak jak napisałeś jest pobór prądu.
Ideałem byłoby, gdyby można było regulować czułość dla poszczególnych częstotliwości.
Mam nadzieję wiosną przeprowadzić "grube" testy dzięki uprzejmości Artura na jego polu testowym i wyjaśnić wszystkie te wątpliwości.
[b]

Nie widzę sensu regulacji wzmocnienia poszczególnych torów. Robi to zresztą pewnie sam detektor w ramach autokalibracji koniecznej z uwagi na niedoskonałość sondy. A nas interesują przede wszystkim proporcje pomiędzy sygnałami odbieranymi dla poszczególnych częstotliwości i ingerencja w te zależności jest poza procesem autokalibracji bezcelowa.

Właśnie przy 3 f zapotrzebowanie na energię jest większe i w sondę idzie tylko tyle ile dała fabryka podzielone na poszczególne częstotliwości. Przy 1f maksymalna dostępna ilość energii jest taka sama, ale jest koncentrowana na jednym przebiegu i daje to pewne korzyści. Pewnie, że mogli dodać jeszcze stopniowany TX boost, ale i tak to co jest daje duże możliwości. Być może da się jeszcze podkręcić Tx w trybie 3f, ale skoro tego nie zrobili musiał być konkretny powód. Pewne jest, że nie da się i nie opłaca się nieskończenie windować mocy sygnału nadawanego i dobrali to na zasadzie jakiegoś kompromisu. Żeby twierdzić, że się inżynierowie nie wysilili, trzeba być przynajmniej inżynierem i mieć jakieś pojęcie na temat zagadnień z branży. Takie zarzuty bez wiedzy na temat konkretnych rozwiązań technicznych i ograniczeń o których może mieć pojęcie jedynie wykształcony elektronik są conajmniej nie na miejscu i wykraczają poza zakres dyskusji na forum.
----------------------
Mikello napisał(a):

Słyszałem różne interpretacje signal i noise, czytałem również w instrukcji to o czym piszesz Robercie, jednak nie jestem całkowicie do tego przekonany, bo najlepsze osiągi otrzymywałem gdy wartość sygnału przekraczała wielokrotnie wartość szumu/zakłóceń. Od strony elektronicznej aby sygnał był "idealny" musi mieć jak najmniej zakłóceń, wszyscy to wiemy, to oczywiste. Piszę od strony elektronicznej, bo oczywiście inżynierowie White'sa mogli pod ten wskaźnik podpiąć sobie jakikolwiek parametr, niekoniecznie taki jak nam się wydaje, w końcu nie jest to instrument pomiarowy.
Niestety i to dla użytkowników, na Spectrze można zrobić doktorat, a instrukcja jest tak uboga że zakrawa to na skandal. Bo co z tego że jest wiele parametrów regulacyjnych, jak nikt nie wie jaką procedurą się kierować.

Więc trzeba by zrobić szeroko zakrojone testy, które aby miały jakąś wartość to z wieloooma pomiarami, przynajmniej w dwóch warunkach glebowych. Tylko nasuwa się pytanie po co?
Czy o to chodzi w tym "sporcie" że producent detektora daje użytkownikom zagadkę do rozwiązania. Na pewno nie. I dlatego też ludzie pozbywają się tego sprzętu, choć jest on rewelacyjny... jak się ma zrobiony z niego doktorat.

Z tego co piszesz i z czym można się zgodzić wynika, że nie popisali się przy tworzeniu instrukcji. Instrukcja jest napisana w taki sposób, jakby autorowi nie chciało się jej pisać. Zawiera jedynie lakoniczny opis pozycji menu bez zgłębiania znaczenia poszczególnych nastaw.

Żadne nawet czasochłonne i przemyślane pomiary nie dadzą nam tego co mogłaby dać właściwie napisana instrukcja, czyli stworzona przez konstruktora i programistów którzy wiedzą co właściwie robi hardware i firmware tego detektora. Tylko osoby z taką wiedzą mają szansę stworzyć opracowanie które naprowadzi nas na optymalny dobór nastaw do warunków terenowych. W instrukcji takich informacji jest jak na lekarstwo. Jedyne co pozostaje nam analizować to fabryczne nastawy zaproponowane przez producenta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 17:51 
Major
Major

Mikello napisał(a):
Słyszałem różne interpretacje signal i noise, czytałem również w instrukcji to o czym piszesz Robercie, jednak nie jestem całkowicie do tego przekonany, bo najlepsze osiągi otrzymywałem gdy wartość sygnału przekraczała wielokrotnie wartość szumu/zakłóceń.

No to dajesz mi do myślenia Panie Michale :D a jednocześnie impuls do eksperymentów :1 bo do tej pory te 30-40% traktowałem jako prawdę niepodważalną i nie przyszło mi do głowy aby wyjść poza schemat który do tego parametru narzucił w instrukcji Whites :oops:

Co do instrukcji obsługi do Spectry to pełna zgoda . Skandal by tak zaawansowany sprzęt był sprzedawany bez profesjonalnie napisanej instrukcji :n
Marzy mi się publikacja o Spectrze w rodzaju ksiązki Jeffa Fostera "Digging Deeper with the DFX" , ale czy się doczekamy ? wątpliwa sprawa

Jak tylko uda mi się wyrwać w teren z wykrywaczem podzielę się wrażeniami :)

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 18:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):

Wysoki poziom sygnału odbiorczego wynikający z nieidealnego zestrojenia sondy ogranicza użyteczny zakres RX gain. Im bliżej jesteś overload z sondą w powietrzu, tym częściej dostaniesz Overload na byle obiekcie metalowym. Overload występujący co chwila i tak w końcu zmusi do zmniejszenia Rx gain bo tak się szukać po prostu nie da.

Dlatego wyeliminowanie oveloadu dla f=22,5kHz przez zmniejszenie Rx i uzyskanie stabilności , jest tym co można maks wycisnąć dla użycia 3f
----------------------------------------------

Lechowiec napisał(a):
Właśnie przy 3 f zapotrzebowanie na energię jest większe i w sondę idzie tylko tyle ile dała fabryka podzielone na poszczególne częstotliwości. Przy 1f maksymalna dostępna ilość energii jest taka sama, ale jest koncentrowana na jednym przebiegu i daje to pewne korzyści.

Ciężko wyczuć, na schemacie moduł nadawczy mocy, jest zasilany z przetwornicy napięcia do 30V co by potwierdzało informację że przy Tx sonda jest zasilana sygnałem ok 20V. Jednak czy zmiany takie występują przy przełączaniu z 3f na 1f trzeba by zajrzeć do kodu procka.

Lechowiec napisał(a):
Żeby twierdzić, że się inżynierowie nie wysilili, trzeba być przynajmniej inżynierem i mieć jakieś pojęcie na temat zagadnień z branży. Takie zarzuty bez wiedzy na temat konkretnych rozwiązań technicznych i ograniczeń o których może mieć pojęcie jedynie wykształcony elektronik są conajmniej nie na miejscu i wykraczają poza zakres dyskusji na forum.

Wykształcenie elektroniczne posiadam i choć nie jestem aktywny w zawodzie od wielu lat, to jednak pozwala mi to na orientację w temacie. Ale zostawmy wycieczki personalne, bo nie o to w tym temacie chodzi i daleki jestem od licytacji.
----------------------
Lechowiec napisał(a):
Jedyne co pozostaje nam analizować to fabryczne nastawy zaproponowane przez producenta.

Fabryczne nastawy są tak zachowawcze, że nawet taka analiza zbyt wiele nie wniesie. Trzeba niestety zagłębić się w expert menu i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.

Na marginesie Lechowiec, podziel się swoimi praktycznymi doświadczeniami ze Spectra, bo teoretyzując zniszczymy sens wątku. Na pewno nie jeden z nas z zaciekawieniem Cię "przeczyta" :1

Poniżej schemat spectry, niestety w częściach bo w całości po resize staje się nieczytelny.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 22:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Żeby twierdzić, że się inżynierowie nie wysilili, trzeba być przynajmniej inżynierem i mieć jakieś pojęcie na temat zagadnień z branży. Takie zarzuty bez wiedzy na temat konkretnych rozwiązań technicznych i ograniczeń o których może mieć pojęcie jedynie wykształcony elektronik są conajmniej nie na miejscu i wykraczają poza zakres dyskusji na forum.

Wykształcenie elektroniczne posiadam i choć nie jestem aktywny w zawodzie od wielu lat, to jednak pozwala mi to na orientację w temacie. Ale zostawmy wycieczki personalne, bo nie o to w tym temacie chodzi i daleki jestem od licytacji.
----------------------

Ja nie jestem elektronikiem z zawodu i dlatego coraz bardziej sceptycznie podchodzę do podobnych komentarzy. Nie miej urazy zatem, bo nie chciałem Cie w ten ani żaden inny sposób obrazić.

Z moich prób wynika, że włączenie pojedynczej częstotliwości poprawia znacznie osiągi dla odpowiednich przedmiotów w stosunku do tego co mamy w trybie 1f. Musi być to spowodowane podbiciem sygnału nadawczego. Być może znaczenie ma też poprawa warunków odbioru w trybie 3 f co wydaje się być logiczne dla nieelektronika. W praktyce zasięg na jednej częstotliwości rośnie ale na czym polega dokładnie ta "optymalizacja" White'sa można się chyba tylko domyślać.

Na poletku testowym gdzie nie ma zaśmiecenia praktycznie kręcenie na maksa daje do końca poprawę zasięgu. Jednak w trakcie rzeczywistych poszukiwań są to ustawienia mało użyteczne. Jak jest teren zaśmiecony to lepiej od razu kręcić w dół bo szkoda prądu i czasu. Jak się nie ma czasu czesać powoli i dokładnie to też lepiej jechać z nastawami w dół i mieć sprzęt spokojniejszy bo i tak nie wykorzystuje się potencjalnych możliwości.

Zdecydowanie wolę chodzić w trybie 3f bo wtedy najlepiej wiem co jest w ziemi. 1f używam głównie jak trzeba uciekać od zakłóceń lub żeby przed wykopaniem podbić słaby sygnał uzyskany od głębokiego przedmiotu znalezionego w trybie 3f. Dodatnią część Spectragraphu mam podzieloną na trzy zakresy odpowiadające kolorami poszczególnym częstotliwościom które najlepiej "lubią" przedmioty występujące w tych zakresach. Przykładowo dla grubej srebrnej monety mającej VDI około +90 słupki będą zielone. W trybie pinpoint dla tej monety także pasek zielony powinien być najdłuższy. Dla folii alu z VDI około+10 słupki Spectragraphu będą niebieskie i także pasek niebieski w trybie pinpoint powinien być najdłuższy. Trzy odpowiednio dobrane zakresy dodatniej skali VDI w trzech kolorach ułatwiają demaskowanie przedmiotów udających kolor poprzez porównanie z dominującą częstotliwością w trybie pinpoint.

Zakłócenia przemysłowe, od linii energetycznych i transformatorów u mnie najbardziej dają w kość na 2,5 kHz. Jak mam wybierać pojedynczą częstotliwość to najchętniej wybieram 7,5 kHz bo jest najbardziej uniwersalną i daje najlepsze osiągi na najciekawsze przedmioty a jakość identyfikacji jest na dość dobry poziomie. Przykładowo w trybie 1f 22,5 kHz jest duża tendencja do przekłamywania żelaza na kolor o niskim VDI i detektor widzi nawet najmniejszą drobinę skorodowanego żelaza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 00:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
Dodatnią część Spectragraphu mam podzieloną na trzy zakresy odpowiadające kolorami poszczególnym częstotliwościom które najlepiej "lubią" przedmioty występujące w tych zakresach. Przykładowo dla grubej srebrnej monety mającej VDI około +90 słupki będą zielone. W trybie pinpoint dla tej monety także pasek zielony powinien być najdłuższy. Dla folii alu z VDI około+10 słupki Spectragraphu będą niebieskie i także pasek niebieski w trybie pinpoint powinien być najdłuższy. Trzy odpowiednio dobrane zakresy dodatniej skali VDI w trzech kolorach ułatwiają demaskowanie przedmiotów udających kolor poprzez porównanie z dominującą częstotliwością w trybie pinpoint.

Cenna uwaga!!
Warto to zastosować. Napisz jeśli możesz jak to zrobić (opcja Multigraph?)
Natomiast podziału za pomocą dźwięków nie używam, bo przy przebiciach między zakresami pojawia się okropna kakofonia dźwięków.

Lechowiec napisał(a):
Zakłócenia przemysłowe, od linii energetycznych i transformatorów u mnie najbardziej dają w kość na 2,5 kHz. Jak mam wybierać pojedynczą częstotliwość to najchętniej wybieram 7,5 kHz bo jest najbardziej uniwersalną i daje najlepsze osiągi na najciekawsze przedmioty a jakość identyfikacji jest na dość dobry poziomie.

Robię tak samo, bo często jest to jedyne wyjście.
Ze schematu wynika że f=7,5kHz jest osobno multipleksowana z f=2,5kHz oraz 22,5kHz. Trzeba by Proscana zapytać co to ma na celu. Ale wynikałoby z tego że używanie również samej 7,5kHz ma głębszy sens.

Używasz trybu correlate czy best data, i z jakimi parametrami?
Identyfikujesz przedmioty pinpointem z opcją sizing?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 02:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lechowiec napisał(a):

Z moich prób wynika, że włączenie pojedynczej częstotliwości poprawia znacznie osiągi dla odpowiednich przedmiotów w stosunku do tego co mamy w trybie 1f. Musi być to spowodowane podbiciem sygnału nadawczego. Być może znaczenie ma też poprawa warunków odbioru w trybie 3 f co wydaje się być logiczne dla nieelektronika. W praktyce zasięg na jednej częstotliwości rośnie ale na czym polega dokładnie ta "optymalizacja" White'sa można się chyba tylko domyślać.

Tutaj oczywiście jest błąd. Niestety nie mogę edytować już tego posta. Powinno być tak:
Z moich prób wynika, że włączenie pojedynczej częstotliwości poprawia znacznie osiągi dla odpowiednich przedmiotów w stosunku do tego co mamy w trybie 3f. Musi być to spowodowane podbiciem sygnału nadawczego. Być może znaczenie ma też poprawa warunków odbioru w trybie 1 f co wydaje się być logiczne dla nieelektronika. W praktyce zasięg na jednej częstotliwości rośnie ale na czym polega dokładnie ta "optymalizacja" White'sa można się chyba tylko domyślać.

Pinpoint używam standardowy z paskami odzwierciedlającymi poziom sygnału.

Ekran sizing coraz mniej używam. Wolę w trybie analyze mieć na stałe polar plot. Jest to kolejny dobry test na fałszywe kolorki.

Używam bezwzględnie best data w standardzie bo w tym trybie dynamik zgłasza wszystkie podejrzane sygnały. Correlate odpowiednio ustawiony oczywiście odsieje większość badziewia ale jakoś wolę sam to robić analizując zawartość wyświetlacza.

Jeśli chodzi o zakłócenia to offset frequency jest raczej tylko do tego aby kilka detektorów mogło obok siebie pracować. Jak jest dużo zakłóceń, to im więcej częstotliwości analizujesz tym większe prawdopodobieństwo jest, że na którejś będziesz miał hałas. U mnie detektor w obecności zakłóceń w trybie 3f jest wyraźnie mniej wrażliwy niż jak go przełączę na częstotliwość pojedynczą na której "hałas" jest największy. Ale ucieczka na 7,5 kHz przeważnie daje najlepszy efekt i najbardziej lubię ten detektor na tej częstotliwości jeżeli chodzi o tryby pojedynczej f.

Opis jak ustawić grafikę Spectragraphu i w jakich przedziałach zostawiam na inny dzień, bo robiłem to dawno temu i tak z "czapki" nie pamiętam, a celem tej modyfikacji było właśnie to, żebym pamiętać tych zakresów nie musiał :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 16:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Lechowiec napisał(a):
Wolę w trybie analyze mieć na stałe polar plot. Jest to kolejny dobry test na fałszywe kolorki

Używam tego testu, ale do końca nie jestem go pewny. W sumie to niczego nie można być pewnym, ale... cała zasada tego testu polega na sprawdzeniu, czy wszystkie 3 częstotliwości pokażą się jako proste linie w różnych kierunkach.

Z tego co się dowiedziałem, ważne są nie tylko linie proste, ale i tak ułożone, aby nie zachodziły wzajemnie na siebie, czyli każdy nieco pod innym kątem.

Z początku myślałem, czemu White's nie podzielił tego wykresu na trzy, aby każda częstotliwość była widoczna oddzielnie i nie zachodziła się. A to właśnie dzięki temu, widać, czy częstotliwości zachodzą na siebie pod tym samym kątem. Jeśli tak jest, to prawdopodobnie "fałszywy kolor".

Lechowiec napisał(a):
Używam bezwzględnie best data w standardzie bo w tym trybie dynamik zgłasza wszystkie podejrzane sygnały. Correlate odpowiednio ustawiony oczywiście odsieje większość badziewia ale jakoś wolę sam to robić analizując zawartość wyświetlacza.

Correlate jest używane aby odseparować zardzewiałe żelazo, które udaje kolor. Długo na tym trybie nie chodziłem, ale z tego co zauważyłem, wszystkie obiekty mają o około +10 VDI wyższe niż w trybie BestData. I tak np.: gruba moneta miedziana może mieć już koło +93 podczas gdy w BestData ma około +85.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 20:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Correlate zmniejsza zasięg, dlatego też działam na BD.
Z kolorami w pinpoincie sobie poradziłem, jednak mimo spędzonej godziny na dłubaniu w menu, nie znalazłem opcji pozwalającej zmienić kolory poszczególnych wykresów spectragrafu.
Natomiast olśniło mnie co zrobić podczas nocnych poszukiwań, gdy monitor na standardowych ustawieniach świeci tak mocno, że nic oprócz niego nie widać. Już miałem koncepcję żeby zrobić to za pomocą dodatkowego rezystorka, ponieważ podświetlenie od 5-1 praktycznie się nie zmienia, a tu wystarczy zmienić tło na czarne i wszystkie inne detale np na niebiesko, problem się rozwiązuje rewelacyjnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 01:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Podałem jak ustawić kolory spektografu i to wszystko możesz ustawić dla dowolnego VDI czy też przedziału VDI. Tak samo częstotliwości na pinpoincie można zmienić na jakie się chce - też podałem na przykładzie "złoto/srebro/miedź = jaka częstotliwość, taki kolor żółty/siwy/brązowy".

A co do jasnego tła w nocy. Ja zmieniłem tło na czarne, a wszystkie liczby i tekst na niebiesko. A podświetlenie mam zawsze w nocy na +1 i to wystarczy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2014, 02:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Podałeś jak ustawić kolorystykę dla trybu "meter" pinpointa oraz dla akceptowanych i odrzucanych VDI w spectragrafie.
Natomiast to o co pytałem to czy jest możliwość zmiany kolorystyki dla poszczególnych częstotliwości w spectragrafie, tak jak w pinpoincie.
Aby dajmy na to, wykres i słupek akceptowany np. dla f=22,5kHz był koloru żółtego natomiast słupki dyskryminowane czerwone. I tak analogicznie dla pozostałych częstotliwości i kolorów.
Nie wiem czy zrozumiale piszę :)
Jeśli nie to postaram się to graficznie przedstawić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2014, 02:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mikello napisał(a):
wykres i słupek akceptowany np. dla f=22,5kHz był koloru żółtego

Tak, da się, gdyż dla tej częstotliwości będziesz mieć przeważnie niskie wskazania VDI np.: od +0 do +30. Ta częstotliość reaguje najsilniej na złoto, nikiel.

Mikello napisał(a):
natomiast słupki dyskryminowane czerwone

Jest taka możliwość.

Mikello napisał(a):
I tak analogicznie dla pozostałych częstotliwości i kolorów.

Dla pozostałych częstotliwości będziesz mieć inne zakresy VDI i też się da ustawić inny kolor.

Mikello napisał(a):
Jeśli nie to postaram się to graficznie przedstawić.

Możesz pokazać jak masz zdolności graficzne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 01:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):
Z kolorami w pinpoincie sobie poradziłem, jednak mimo spędzonej godziny na dłubaniu w menu, nie znalazłem opcji pozwalającej zmienić kolory poszczególnych wykresów spectragrafu.
Natomiast olśniło mnie co zrobić podczas nocnych poszukiwań, gdy monitor na standardowych ustawieniach świeci tak mocno, że nic oprócz niego nie widać. Już miałem koncepcję żeby zrobić to za pomocą dodatkowego rezystorka, ponieważ podświetlenie od 5-1 praktycznie się nie zmienia, a tu wystarczy zmienić tło na czarne i wszystkie inne detale np na niebiesko, problem się rozwiązuje rewelacyjnie.

Sens ma odpowiednie kolorowanie (słupków) w trzech zakresach dodatniej części vdi. Przykładowo zakres 0-19 niebieski podobnie jak częstotliwość która je najbardziej lubi. Następnie zakres 20-59 kolor czerwony i 60-94 zielony. Zakresy podaję przykładowe na oko bo trzeba zaprogramować je dokładnie jak podał White's w instrukcji. Z tego co piszecie wydaje mi się, że nie zrozumieliśmy się o co mi chodziło dokładnie. Jeśli chodzi o korelację między ujemnymi zakresami VDI a częstotliwością która daje najsilniejszy sygnał to jeszcze nie robiłem takiej analizy. Rozpykał już ktoś tę analizę w zakresie ujemnych VDI? Są jakieś zauważalne zależności dające się wykorzystać w terenie?

Edit:
Dobra zdjęcie wyświetlacza jest warte więcej niż100 słów. Tak to wygląda. Trzeba patrzeć na podstawę wykresu. Vdi dyskryminowane to przedział biały. Zakres VDI ujemny mam czarny (słupki są czarne). Zakres dodatni podzielony na trzy części (niebieski, czerwony zielony) tak samo jak paski częstotliwości w trybie pinpoint dobrane wg zależności niskie VDI, 22,5 kHz - niebieski, średnie VDI, 7,5 kHz - czerwony, wysokie VDI, 2,5 kHz - zielony (w zakresie dodatnim).

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 01:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dobrze że wrzuciłeś to zdjęcie :) Pozwolę sobie na jego podstawie pokazać o co mi chodzi. Pomysł proszę potraktować jako fanaberię :) obawiam się że nie do wykonania.
Jak zmieniać kolorystykę w zależności od dyskryminacji VDI wiem (to co pokazał Lechowiec)
U mnie są dwa kolory - czerwony i zielony bo dyskryminację podzieloną mam tylko na dwa zakresy, ale chodziło mi o coś takiego jak na zdjęciu poniżej.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 01:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mikello napisał(a):

Fizycznie Correlate nie zmniejsza zasięgu. Tylko tryb dynamiczny nie będzie zgłaszał sygnałów rozjechanych ponad to co zadałeś w ustawieniach. Niestety wraz z odległością od sondy nawet dobre przedmioty rozjeżdżają się na skali VDI dla poszczególnych częstotliwości.

Mikello jaki byłby cel pokolorowania słupków VDI wg Twojego pomysłu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2014, 02:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lechowiec napisał(a):
Mikello napisał(a):

Fizycznie Correlate nie zmniejsza zasięgu. Tylko tryb dynamiczny nie będzie zgłaszał sygnałów rozjechanych ponad to co zadałeś w ustawieniach. Niestety wraz z odległością od sondy nawet dobre przedmioty rozjeżdżają się na skali VDI dla poszczególnych częstotliwości.

Mikello jaki byłby cel pokolorowania słupków VDI wg Twojego pomysłu?

Tak masz rację, skrót myślowy który kompletnie zmienił sens.

Cel taki że chciałbym widzieć po kolorze która z częstotliwości gdzie jest. Chodzę ze spectra 1,5 roku a dalej nie pamiętam która z jest na górze a która na dole:)

Edit.

Słupki mam ustawione tak że obrazują siłę sygnału, im wyższy tym sygnał mocniejszy. Oczywiście mogę to sprawdzić pinpointem patrząc na wychylenie pasków, ale w powyższym przypadku miałbym od razu te dane na spectragrafie.
Zdaję sobie sprawę że to ma małe znaczenie w praktyce, ale tak sobie wymyśliłem kiedyś i próbowałem to ustawić. Więc można się tym w ogóle nie zajmować :)

Natomiast parametr nad którym pracuję ostatnio to czym się sugerować przestrajając grunt na plus. I jakie to daje efekty?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]