Teraz jest środa, 10 września 2025, 13:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak to jest z tymi polami?
PostNapisane: piątek, 7 marca 2014, 22:16 
Moderator
Moderator

Śmieci na gnój-gnój na pole, tak powstają takie miejsca, niektóre to kilkusetletnia akumulacja. Granice pól oczywiście zmieniały sie, od powojnie jest silna tendencja powiększania obszaru poszczególnych pól, łączenia mniejszych kawałków w całość. Często zdarza się np na wielkim i nie bogatym polu pas obfitujący w znaleziska-to ślad dawnego podziału pól.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 09:46 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dzięki Selim,teraz wszystko stało się jaśniejsze :za .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 12:33 
Moneciarz

CYK napisał(a):
Ostatnio trafiłem świetne pole,wyszło 7 sreberek i 58 moniaków różnego kalibru,PRL,boratynki,Fenigi,Kopiejki,i między wojenne polskie moniaki.
Jak one tam trafiły ?.

Z gnojem... albo..

CYK napisał(a):
Obszar na jakim zalegały to około 50 na 100 m,dalej nic zupełna pustka,tylko kulki ołowiane i odłamki,jak to jest możliwe że taka różnorodność monet na tak małym obszarze a wszędzie w koło żadnych monet ?.
Na pole trafiłem całkiem przypadkiem,na starych mapach nie ma nic ,ani drogi ani żadnych zabudowań ,po prostu pusty teren.

Stała sobie chałupka/karczma której nikt nie naniósł na mapę. Kiedyś nie było zdjęć satelitarnych a mapy kreślono ręcznie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 12:47 
Porucznik
Porucznik

Selim napisał(a):
Śmieci na gnój-gnój na pole, tak powstają takie miejsca, niektóre to kilkusetletnia akumulacja. Granice pól oczywiście zmieniały sie, od powojnie jest silna tendencja powiększania obszaru poszczególnych pól, łączenia mniejszych kawałków w całość. Często zdarza się np na wielkim i nie bogatym polu pas obfitujący w znaleziska-to ślad dawnego podziału pól.

Dokładnie po takim polu teraz chodzę. W przybliżeniu 50ha, dawniej było tam mnóstwo małych poletek, drogi. I na przykład w niektórych miejscach wychodzi prawie sam koks, w innych same śmieci, a jeszcze w innych monety/guziki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 14:01 
Generał Broni
Generał Broni

Potwierdzam to co napisał Selim.Pamiętam jak wyglądaly pola w mojej okolicy,przed komasacją.Mój dziadek,miał kilka pól o szerokości "półtora biczyska" a za to długich na prawie kilometr.Prawie w każdym gospodarstwie,byla w obejściu,sterta gnoju,na którą wylewało się wszystkie domowe nieczystości.To co wpadło w domu,do wiadra z brudami-to trafiało do gnoju a gnój,na pole.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 19:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Koledzy dlaczego się na wzajem oszukujecie, największy syf na pola wnieśli w czasach PRL-u, użytkownicy tych włości po dawnych właścicieliach przedwojennych. Pseodo rolnicy, którzy otrzymali po "Niemcach" gospodarstwa w pryzme gnojową ładowali co popadnie, kapsle blaszki i inne dobrodziejstwa co My dzisiaj musimy kopać. Najgorszy syf jest na polach dawnych PGR-ów, gdzie posiadacze chlewików ładowali w gnój co tylko z swojego obejścia posiadali i dziś w tych polach jest cała metalowa tabica MENDELEJEWA śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 20:46 
Kapitan
Kapitan

Ale Panowie nikt Was na siłę nie pcha w te miejsca. Jak zwróciliście uwagę na dane położenie geograficzne
z położeniem historycznym to Ameryki nie odkryjecie.

Ja szukam tam gdzie jak dzisiaj od przechodzącego gościa z psem dowiedziałem się że od piętnastu lat jak z tym
czworonogiem wychodzi na ten sam spacer. Pierwszy raz widzi osobę w wykrywaczem.
Obaj spotkaliśmy się na peryferiach miasta.

Proponuję więc jak już pola to bliżej cywilizacji. Oczywiście spotkamy się z zaczepkami tubylców i interesantów,
przyszłych poszukiwaczy którzy by chętnie pobawili się naszymi zabawkami.
Jest duże zainteresowanie ostatnio jak widzę wykrywaczami.

Ogólnie bardziej poszukać dla siebie odpowiedniej miejscówki takiej -dziewiczej - która jeszcze nie jest
przetrzepana przez innych.
Taka miejscówka jak znajdzie się bliżej miasta to większe prawdopodobieństwo miłego zakończenia poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2014, 21:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nie ma reguły , ja osobiscie wybieram takie pola gdzie nie ma kamieni i żwiru a jest mięki iłek bo wtedy jesli już cos wykopię to moneta lub medal jest w pięknym stanie aczy pole jest blisko wioski czy daleko nie ma żadnego znaczenia tyle tylko że na tych polach bliżej zabudowan jest więcej smieci
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 10:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja po ostatnim miesiącu chodzenia już nie znajduje żadnej zasady :h ...Ostatnio przypadkiem trafilismy na poletko 150x70 m około,wybraliśmy je bo było jeszcze nie obsiane tylko zabronowane ...nie ma go na starych mapach,nie ma tam nic,kiedyś była łąka jakies bagna....dziś to jest poletko rolnicze...zrobiłem 3 rajki jakies 1,5 godziny i wyszło 18 monet...najmłodsza 1843....żadnych śmieci żadnych kapsli,drucików,blaszek,PRLi...każdy sygnał to moneta lub jakiś kawałek ozdoby z epoki..ale bardzo mało....Przyjechał rolnik z siewnikiem i powiedział ze można chodzić dopóki nie obsieje,a potem dopiero po żniwach...więc zrobiliśmy tylko mały kawałek poletka tyle co zdązyliśmy prawie nas tym traktorem rozjechał :D ..aż strach pomyśleć co tam bedzie po przejsciu całosci.Kolejny raz zostałem totalnie zaskoczony.Zeby było śmieszniej ojciec tego rolnika który jezdził z siewnikiem stwierdził że 2 lata temu tu na tym polu było 2 chłopaków z wykrywaczami i je przechodzili więc pewnie już nic nie ma...szok :lol:,no ale rzeczywiście pole orane więc mogło nanieść nowych fantów...może to jest wyjaśnienie na totalny brak smieci .
Natomiast także ostatnio piękne stare pole,wytypowane z mapki blisko zabudowań totalnie piękna miejscówka...i totalna pustka,same PRL,kapsle itd.
pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2014, 19:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

No własnie jest tak jak pisałem ,dzisiaj moja żona mówi jedz gdzies na godzinke bo szkoda w domu siedziec ,to wsiadłem w auto 5 min i juz jestem na polu ,z dala od zabudowan przy lesie , chodzę tak 1 godzi nic ani monet ani smieci ,pustynia jednym słowem i nagle piękny sygnał machnołem lekko saperką a tu wyskakuje srebrne 50 pf z 1876 roku i znakiem mennicy J ,nie ma reguły tylko też trzeba miec troszeczkę szczęscia ale to inny temat
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 15:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kilkanaście postów wcześniej ktoś trafnie napisał, że należy chodzić wokół starych miejscowości póki jeszcze widać wieżę kościoła. Zdecydowanie popieram chociaż z drugiej strony zdarzyła mi się kiedyś stara wioska na Podlasiu gdzie było piękne poletko przy samiutkim kościele, w dodatku przez ukształtowanie terenu osłonięte od ulicy. Efekty? Podłe 1/2 kopiejki przez 2 godz chodzenia raz przy razie. Przy starych drogach, które obecnie są polami też zdarzało mi się pokopac monetek.Na odludziach również więc wniosek z tego taki - należy kopać wszędzie:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 18:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witajcie
I ja sie przyłącze do postów.
To fakt, że sprawdzać miejscówki i kopać trzeba wszędzie a takie pytania naszych kolegów czy “warto kopać ,szukać jechać” itp... mnie rozkładają na łopatki odpowiedz nasuwa mi się sama.
Nie nie jechać będzie więcej do szukania dla pozostałych. :666
To fakt, że każda miejscówka potrafi zaskoczyć. Mie kiedyś zaskoczyła miejscówka przy starym sanktuariom. Pochodziłem trochę po okolicy ,polach przyległych do sanktuarium i nic nie wyszło.
A czasem na zwykłym polu wyjdzie więcej fantów niż przy kościele itp.. Ciekawe ale prawdziwe. :?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 18:40 
Moderator
Moderator

Z dość skutecznymi wykrywkami ludziska już pewnie dwadzieścia lat chodzą, miejsca które są oczywiste-zaznaczone na mapach karczmy, stare kościoły itp w większosci przypadków są już dawno prztrzepane. Jeśli wchodze na pole przy kościele erygowanym w średniowieczu i wokół nawet polmocy i folia tylko sporadycznie wychodzi to znak że "nasi tu byli" Raz po bezowocnym krązeniu wokół starego gotyckiego kościoła, we wsi z dawien dawna znacznej i zamożnej, położonej na głównym handlowym szlaku a obecnie podupadłej i mocno wyludnionej, poprosiłem proboszcza o zgodę na wejście na pole bezpośrednio przy plebanii. Najwyraźniej nikt z kolegów wcześniej tam nie szukał-zabobonny lek zapewne :666 i o dziwo, tak jak na okolicznych polach nawet boratynki nie można było uświadczyć, tak tu sypnęło wszelką moneta od Jagiełły do Gierka :) klamerkami, nabijkami, okuciami ksiąg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 20:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Spacerek trzeba uskuteczniać choćby dla zdrowia :) Czasami studiowanie map , a czasami czysty przypadek sprawi, że serducho zaczynie nam szybciej bić i o to w ty chodzi :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2014, 20:59 
Generał Broni
Generał Broni

@Selim, o takie relacje właśnie chodzi. Bardzo rzadko zabraniają ... chyba, że przed nami byli, ci za których się wstydzimy!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]