bishop napisał(a):
otóż ostatnio na polu Optima 29DD nie chciała mi się dostroić do gruntu cały czas wskakiwał grunt fabryczny a sygnał wiodący strasznie buczał nawet gdy ustawiałem fabryczny w powietrzu, jest jakiś patent na to ?
Grunt Fabryczny ustawia się generalnie wtedy, kiedy sygnał od gruntu jest za mały dla prawidłowego określenia fazy gruntu przez detektor.
W takiej sytuacji sygnał wiodący powinien być na standardowej głośności, więc wygląda, że musiało się zadziać coś innego. W powietrzu nie ma żelastwa, więc raczej podejrzewałbym coś z podłączeniem sondy albo zawilgocony detektor.
W takich przypadkach warto zwrócić uwagę na wskazania
wzoru, które wyświetlane są na początku strojeniu gruntu. One zawsze powinny być zbliżone w swoich wartościach. Ja, jak sięgam pamięcią, przy okazji wszelkich dziwnych zachowywań detektora (kilka miałem) wzór bywał ZNACZNIE różny od typowych wartości. Przy typowej wartości w okolicach przykładowo 4300...4400 (przykładowo, bo nie mam detektora pod ręką, a nie pamiętam dokładnie, ile bywa na każdej cewce) miałem odczyty np. 1500 albo 3700.
bishop napisał(a):
jak sobie radzicie z taką glebą, dopiero po kilku próbach udało się dostroić i grunt wskazywał coś koło - 85,70 ale nie dało się chodzić sygnał ustawiony na 115.
Jak jest tak upierdliwa gleba to tylko próbować ręcznej korekcji balansu gruntu, albo zmniejszać czułość.
bishop napisał(a):
Dodam że pole dość zaśmiecone żelastwem.
Pamiętaj, że cewka jest BARDZO czuła na żelazo, i że przy strojeniu gruntu trzeba znaleźć kawałek pola gdzie w promieniu powiedzmy dwu czy trzy metrów jest w ziemi
ABSOLUTNIE czysto od żelastwa!
rzeźnik napisał(a):
ale dlaczego spadek mocy od 100 do 60 i od 40 do 0 to kwestia godziny a od 60 d0 40 trzyma kilka dni? Też tak macie?
Prawidłowo jest.