Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 18:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stara poniemiecka studnia - mieli rozmach... Prośba o ID
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 18:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam jeżeli ta studnia jest bardzo stara, to wypadało by powiadomić kogoś, ale pogadaj z właścicielami, bo wiesz co może się stać, jeżeli okaże się być bardzo starą studnią. (Przypadkiem odkryta czyli właściciele coś tam kopią archeolodzy wstrzymają prace) Ponadto będą tam kręcić się przez jakiś czas obcy ludzie. Chodzi mi oto aby właściciele byli przygotowani na to co ich może czekać i to oni powinni powiadomić kogo trzeba. Tak myślę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 18:43 
Moderator
Moderator

wedrowiec napisał(a):
Witam jeżeli ta studnia jest bardzo stara, to wypadało by powiadomić kogoś, ale pogadaj z właścicielami, bo wiesz co może się stać, jeżeli okaże się być bardzo starą studnią. (Przypadkiem odkryta czyli właściciele coś tam kopią archeolodzy wstrzymają prace) Ponadto będą tam kręcić się przez jakiś czas obcy ludzie. Chodzi mi oto aby właściciele byli przygotowani na to co ich może czekać i to oni powinni powiadomić kogo trzeba. Tak myślę

:1

Drewno będzie z pewnością pochodzić z ostatniego etapu funkcjonowania studni. Moim zdaniem robienie dendrochronologii ma mały sens.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 18:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Świetna sprawa, rozbudza wyobraźnię

Nie myślałeś by zawiesić aparat/kamerkę na lince i spuścić ją na dno? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 19:06 
Główny Administrator
Główny Administrator

Takie studnie widziałem w okolicach Góry Św Anny.
Warto ją oczywiście spenetrować :666
Co do jej ewentualnej likwidacji to ostrzeż właścicieli, że studnie chronione są prawem wodnym i należy taki fakt załatwić urzędowo. Samowolka w tym względzie może skutkować dużymi karami finansowymi oraz decyzją o odtworzeniu obiektu. Oczywiście nie jest ona zapewne nigdzie naniesiona na plany ale język ludzki może zrobić swoje.
moim zdaniem to prawdziwy skarb, który należy zachować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 20:45 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

W takiej sprawie warto wspułpracowac z miejscowom archeologią ,nie zawsze wstrzymują budowe.Obecnie pracuje w mieście Milicz ico jakis czas mamy na budowie archeologa i zdzwił sie jak mu nazbierałem reklamowke skorupek porclanowych .okazało sie ze to z mis na trzech nogach z 15-17 w z tego co zrozumiałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 21:12 
Podporucznik
Podporucznik

A więc tak: studnia nie będzie zasypywana na pewno :) właściciele również mają wyczucie ,,historyczne,, a trochę i ja nagadałem, że to nie byle co. Prawdopodobnie zostanie podciągnięta do góry na współczesny poziom jeśli tylko kasa im na to pozwoli.
Co do faktów historycznych to wiem tyle, że właściciel obecnego domu (przed 1945 r.) miał kamieniołom więc mamy odpowiedź skąd taki piękny kamień i tak precyzyjne ułożenie. To jest dobra i zła informacja bo ja wolałbym żeby studnia miała chociaż z 200 lat :666
Potwierdzam też, że jej ,,wlot,, znajduję się stanowczo głębiej niż poziom gruntu i to każdego zastanawia bo rzeźba terenu nijak nie pasuje do tego żeby była zasypywana jakieś powiedzmy 80 lat temu tylko wcześniej. Same warstwy ziemi mówią też, że jest to coś starszego :D (albo sobie wmawiam).
Na tą chwilę nikt tam nie ma nawet zamiaru wchodzić - wiemy czym to grozi.
Za drugim razem wpuściliśmy tam światło i u dołu jest tak jakby węższa i zbudowana inną techniką. Zbyt dobrze niestety z góry nie widać. Zrobiłem kilka zdjęć ale nie ma rewelacji. Jutro jak się uda na dół leci kamera i zobaczymy :D Co do znajdek to jestem optymistą i pesymistą (chyba bardziej tym drugim). Dlatego, że nie wiem czy ktoś tam zejdzie na dół. Mnie sprawa męczy, właściciele są obojętni - sami wiecie jak jest. My poszukiwacze jesteśmy od razu chorzy na takie asy a inni wiadomo :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 22:14 
Inspektor Gadget

Jak sam napisałeś wcześniej, że poleciało tam trochę kamieni itd. przy jej przypadkowym odkryciu, więc aby dobrać się do ewentualnych "skarbów" to, to co wleciało trzeba będzie wyjąć. Jednak gra warta świeczki. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 17:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Morze studnia pogłębiana jest na starej bez wody wybierana
jest głębiej nowa. Na razie nic nie wiadomo dopóki ktoś
kto zna się na temacie nie wypowie się

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 21:05 
Generał Broni
Generał Broni

Witam takich studni opuszczonych u mnie jest od groma przedgórze sudeckie ta sama technika z kamienia z racji tego że wkoło był materiał skały łupki itp. przy Każdych ruinach po niemieckich jest taka studnia trzeba uważać aby nie wpaść na wypadach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 21:18 
Kapitan
Kapitan

Super studnia ale pewnie cholernie niebezpieczna. Wrzucaj fotki i relacjonuj strasznie to ciekawe, filmik z tej kamery zapodaj. Nie złaź tam nie warto ryzykować nawet dla złotych monet, może ziemia się obsunąć a nie wiadomo czy kolumna ścian jest stabilna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 20:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Niestety panie i panowie po studni z kamienia w moich rodzinnych stronach nie pozostał nawet ślad :( w tym miejscu co była studnia jest teraz ogródek przydomowy :( Wielka szkoda że ten obiekt przestał istnieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 12:48 
Kapitan
Kapitan

fiszer5 napisał(a):
Technika wykonania tego musiała być dosyć ciekawa i zapewne nie ma każdym terenie możliwe było wykonanie takiej studni. W mojej rodzinnej miejscowości jak chodziłem do szkoły była podobna studnia z taką różnicą że nie tak głęboka jak ta na foto. Ta u mnie miała około 8 metrów głębokości i wykonana była z polnych kamieni. Natomiast sama góra była zbita z desek w kształcie czworokąta z zadaszeniem. Jak pojadę na święta to sprawdzę czy jeszcze istnieje. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale po tym poście sądzę że takich obiektów wykonanych z kamienia w Polsce jest dosyć niewiele.

fiszer5 napisał(a):
Niestety panie i panowie po studni z kamienia w moich rodzinnych stronach nie pozostał nawet ślad :( w tym miejscu co była studnia jest teraz ogródek przydomowy :( Wielka szkoda że ten obiekt przestał istnieć.

No niestety tak jest jak ludzie chcą się szybko pozbyć niewygodnego obiektu, a do tego maja w doooopie historie jego powstania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 22:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jednak w sąsiedniej wiosce trochę zmodyfikowana ale przetrwała jeszcze jedna studnia z kamienia polnego. Wrzucam fotki, za jakość przepraszam, robione telefonem.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]