Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 01:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ciekawostka!
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 14:29 
Generał Broni
Generał Broni

Dałeś zdjęcie czegoś co wygląda dokładnie na odpad z pieca. Wiele widziałem takich odpadów z "minerałami" o charakterystycznych kształtach (choćby na okolicznych drogach w pobliżu huty "Polkoloru"). ...A betonu nie odrzucam, bo przy nim nie pracuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 października 2014, 22:39 
Moderator
Moderator

Mescar co owe kryształy miały by dowodzić? przeprowadziłeś analizę nie ma w tym niklu przy jednoczesnej zawartości metalicznego żelaza więc na śmietnik z tym bambulcem!
Co do samych kryształów nie podejmuję się id na podstawie fotek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 17:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ten kamień dopiero będzie badany.Analiza chemiczna próbki dotyczy wcześniej omawianych kamieni.Co do tego nieszczęsnego niklu to w skorupie ziemskiej jest go bardzo mało i piszą o wielkości 160 ppm a w Kosmosie nie ma go wcale i wynik mniej jak 20 ppm czyli poniżej progu wykrywalności jest jak najbardziej pożądany. Nikiel w Kosmosie występuje czasami w żelazie meteorytowym. Jak przebadam płytki i kuleczki metalu na zawartość niklu to się odezwę. Chyba nie jest dziełem przypadku że w malutkich wytrawionych drobinach metalu jak sam Kenny zauważyłeś występuje ferryt iglasty a przecież taką drobnokrystaliczną odmianę ferrytu iglastego nazywają ferrytem Widmanstattena a więc nazwisko naukowca odkrywcy w moim żużlu vel betonie się znalazło. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

:1 Przy okazji sprawdź nazwiska hutników w swojej okolicy. Będzie prawdopodobnie prościej, a mogą się okazać równie zacne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 23:53 
Moderator
Moderator

Mescar nie wiem skąd dane bierzesz ale..... Wiki podaje średnio 80ppm dla skorupy
Polański dla skorupy kontynentalnej - 50ppm dla oceanicznej 100ppm
a dla chondrytów średnio 13000ppm... także spore to kosmiczne nic...

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 10:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pewnie też mam rację!. Wynik można znaleźć w Ściąga.pl .Teraz gdybym miał napisać o tym komuś,też obstawał bym przy wielkości 80ppm bo wiele opracowań w tych granicach podaje.Kenny,mając wyniki analizy chemicznej pełne, powinieneś spróbować określić czy mamy do czynienia z żużlem odcinając się jednocześnie od betonu, czy też mamy do czynienia z betonem odcinając się od żużlu. Za nim spróbujesz to zrobić wiec że Profesorowie po otrzymaniu wyników analizy chemicznej próbki,swoje poglądy rewidują a stwierdzenia tego typu:wynik analizy nie za bardzo mnie przekonuję że jest to materia kosmiczna i należało by zrobić jeszcze to a to albo stwierdzenie takie:proszę Mi wierzyć-naprawdę nie wiem co to może być,przydało by się obejrzeć szlif. Nie są to wcale odosobnione stwierdzenia no i już się nie wspomina o tych antropogenach.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2014, 20:30 
Moderator
Moderator

80ppm to wynik uśredniony... podobnie jak wspominane wyżej 50 czy 100... bo wszystko zależy od środowiska geochemicznego... i tak skały kwaśne, piaskowce, wapienie, dolomity (nie wszystkie), kwarcyty, gnejsy, w zasadzie wszystkie chemiczne (gipsy, sole anhydryty) są niklu praktycznie pozbawione. Co innego w przypadku skał zasadowych i ultrazasadowych (np serpentynity, gabra, anortozyty) nikiel jest bardzo popularny i tak (piszę z pamięci) dla serpentynitów średnia zawartość tego metalu oscyluje w granicach 3300ppm.
W przypadku meteorytów sprawa wygląda w ten sposób że są to w znakomitej większości skały słabo lub w ogóle nie poddane procesowi dyferencjacji (przypomnę że Ziemia ten proces przechodziła 2x stąd takie zubożenie skorupy w pierwiastki ciężkie) a co się z tym wiąże są to skały zasadowe i ultrazasadowe o bardzo wysokich zawartościach niklu (znacznie przewyższające zawartości skał ziemskich).

Zupełnie nie wiem dlaczego miał bym się odcinać od betonu albo od żużlu? Wszak pospolicie w zamierzchłych czasach stosowane były tzw żużlobetony gdzie wypełniaczem do cementu był właśnie żużel a nie piasek jak w betonie tradycyjnym. Z analizy jaką mi kiedyś przedstawiłeś wynikał bardzo duży niedosyt krzemionki o ile pamiętam w materiale, znacznie poniżej materiałów naturalnych przy jednoczesnej bardzo wysokiej zawartości tlenków glinu.
Proszenie o id kamienia na podstawie analizy chemicznej porównywał bym do zgadywania jakiej marki i jaki model samochodu przetopiono analizując skład otrzymanego w tym procesie stopu. Innymi słowy do określenia z czym mamy do czynienia nie wystarczy Ci analiza chemiczna (chociaż jest pomocna bo zawęża krąg poszukiwań) a potrzeba dodatkowych wspomnianych przez Ciebie szlifów lub jeszcze lepiej rentgenogramów z wyznaczonymi fazami mineralnymi.

Kolejna sprawa to błędne podejście do sprawy. W życiu jak i w nauce najpierw się ma zbrodnie a potem na podstawie dowodów szuka się mordercy i nigdy na odwrót. A Ty znalazłeś przypadkowego gościa i jak w Procesie Franza Kafki usiłujesz udowodnić mu winę...

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]