Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 04:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Reakcja detektorow na monety z niklu
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 12:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To normalne przecież, że przykręcanie lub rozkręcanie zakresów jakiejś nastawy zmieni zachowanie sprzętu (mówimy o udostępnianiu tak zwanych drabinek zakresu "od do" dostępnych dla użytkownika w menu).
Dowód? Jestem pewny, że zmiana softu na 2.0 niczego nie zmieni w powyższej sprawie (osobiście nie testowałem - piszę to w ciemno)

Kolega chyba miał na myśli DVB-S... Co do DVB-S - znam temat od podszewki ;) ..ale to nie ten dział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 13:21 
Generał Broni
Generał Broni

Kiedyś sprawdzałem Optimę na okoliczność monet niklowych z II RP i wyniki testu były dość interesujące, żeby nie rzec - intrygujące. Opisane jest to chyba gdzieś w wątku o Optimie (ale nie chce mi się teraz tego szukać), a można to samo zobaczyć i tam --> http://rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=278

Nie pamiętam, czy były jakieś zaniki wskazań przy bezpośredniej bliskości cewki - chyba nie, bo bym raczej zwrócił na to uwagę, choćby dlatego, że monety te zachowują się ZDECYDOWANIE różnie w stosunku do wszystkich innych.

Ale, z ciekawości, jak znajdę te monetki, to zobaczę.

A co do OT, czyli dekoderów - to był dekoder DVB-T Opticuma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 14:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czyli piszesz o tv naziemnej ;) - tam nie ma co i czym się bawić - nic nie jest zakodowane :D ..co innego w systemie tv satelitarnej dvb-s ;) ..no ale schodzimy z tematu :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 20:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

fiszer5 napisał(a):
Z drugiej strony przecież teraźniejsze 10, 20, 50 groszy i złotówka też są wykonane z niklu. Ale wskazania vidi są dużo niższe.

Teraźniejsze są z miedzioniklu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 22:19 
Podporucznik
Podporucznik

Zrobiłem dziś podobne testy i mam to samo :ups:
Niezłe jaja :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 06:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

czyli Dropek,upośledzenie w detekcji żelaza powoduje, iz nie pokopie sie żelaznych militariów średniowiecznych?:) wykrywacz na sam kolor za 5 to jakas pomyłka, w sumie to dobrze więcej dla innych zostanienna starych polach :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 08:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No właśnie nie do końca wykrywacz jest upośledzony na żelazo a tym bardziej duże żelazo :D Przypomiał mi się pewien test który robiłem wraz z kolegami zaraz na początku mojej przygody z tym dekoderem. Miałem wcześniejszą wersję deusa a dokładniej z roku 2012. Robiliśmy test na zasięg w powietrzu pomiędzy trzema dekoderami deus, f5 i explorer. Na teście w całej odległość poczowszy od odległości około 50 cm sygnał był bez żadnych anomali, wszystko było tak jak powinno łącznie z sygnałem przesterowania. Do testu użyty był samochód terenowy, explorer miał wtedy nieco większy zasięg niż deus ale były to dosłownie centymetry co przy odległości ponad dwóch metrów nie robiło znacznej różnicy. Oprogramowanie które wtedy miałem to było 2.0. Po całym tym zamieszaniem z ostatnimi wydarzeniami chyba wrócę do poprzedniej wersi oprogramowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 09:25 
Moderator
Moderator

Co do zelaza ... z reguly nie kopie go celowo , czasem takie skorodowane zelazo (wieksze) udaje kolorek i ... wtedy wiadomo ... szpadel w ruch i wychodzi ... w wiekszosci jakis kawal zardzewialej maszyny rolniczej :h

pal licho jak sygnal lamie sie na zelazo i wtedy sam decyduje kopac czy nie kopac , ale sporo jest takich , gdzie sygnalizuje czysty kolor i dopiero na powierzchni sygnal zmienia sie na zelazo.

Generalnie nie robilem jakis specjalnych testow pod tym katem , wracajac do tematu , wiecej kopie zardzewialego zelaza niz monet niklowych :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 09:41 
Kapitan
Kapitan

wclan napisał(a):
Co do zelaza ... z reguly nie kopie go celowo , czasem takie skorodowane zelazo (wieksze) udaje kolorek i ... wtedy wiadomo ... szpadel w ruch i wychodzi ... w wiekszosci jakis kawal zardzewialej maszyny rolniczej :h

:).....
ono nie udaje kolorku :) bo jest "kolorkiem"
rdza to nie żelazo ..... więc zazwyczaj detektory niestety prawdę pokazują na zardzewiałym złomie....
to tak jak ocynk..... warstwa na kawałku żelaza :)...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 09:46 
Moderator
Moderator

kolego lamina swiete slowa ... :usta , a jak jest z tymi nieszczesnymi monetami niklowymi ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 10:05 
Kapitan
Kapitan

to niestety nie takie proste, bawilismy się kiedyś kształtami nawinietymi z drutu stalowego, można było operujac kształtem spowodować w zasadzie dowolne wskazanie detektora w praktycznie całej skali..
ze stopami w monetach jest jeszcze gorzej... tego nie da się ujednolicić, pamiętajmy, że wskazania detektora to wskazanie przewodności elektromagnetycznej,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 10:13 
Podporucznik
Podporucznik

fiszer5 napisał(a):
Tu chyba będzie raczej chodziło o błąd w softcie 3.2. O ile dobrze pamiętam to przy wersji oprogramowania 2.0 nie było takich niespodzianek. Może ma ktoś jeszcze z was soft 2.0? Jeżeli tak to trzeba zrobić testy.

Mam caly czas soft 2.0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 11:21 
Generał Broni
Generał Broni

wclan napisał(a):
Co do zelaza ... z reguly nie kopie go celowo , czasem takie skorodowane zelazo (wieksze) udaje kolorek i

Nie udaje - czy to duże powierzchniowo czy też mniejsze, ale masywne żelazo, a zwłaszcza te leżące głęboko, po prostu może dawać id w zakresie typowym dla kolorów. To normalne. A czy jest mniej czy więcej zardzewiałe, albo i w ogóle, to wtórna i miej istotna sprawa.

lamina napisał(a):
pamiętajmy, że wskazania detektora to wskazanie przewodności elektromagnetycznej,

Ściślej mówiąc - to analiza zespolonego sygnału indukowanego w cewce detektora, pochodzącego między innymi od prądów wirowych indukowanych w materiale(-łach) obiektu. Stąd bywają takie niejednoznaczności wskazań id.

I stąd takie problemy z identyfikacją (sygnalizacją) monet niklowych - składowe od prądów wirowych i właściwości magnetycznych niklu plus ich modyfikacja związana ze sposobem ułożenia i głębokości zalegania - i może robić się pełna kaszana... o wiele, wiele większa niż przy 'klasycznych' monetach.

Trzeba się z tym pogodzić, traktując id jako uzupełnienie słuchu... ;)

lamina napisał(a):
to niestety nie takie proste, bawilismy się kiedyś kształtami nawinietymi z drutu stalowego, można było operujac kształtem spowodować w zasadzie dowolne wskazanie detektora w praktycznie całej skali..

Nie wspominając o moim faworycie - drucie Al... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 12:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Monety i niewielkie przedmioty wykonane z niklu bardzo dobrze wykrywa Fisher CZ a zwłaszcza 3d. Temat wałkowany w USA wielokrotnie.

jacobs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 12:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

sla1971 napisał(a):
fiszer5 napisał(a):
Tu chyba będzie raczej chodziło o błąd w softcie 3.2. O ile dobrze pamiętam to przy wersji oprogramowania 2.0 nie było takich niespodzianek. Może ma ktoś jeszcze z was soft 2.0? Jeżeli tak to trzeba zrobić testy.

Mam caly czas soft 2.0.

Monety o których mowa znalazłem właśnie deusem z oprogramowaniem 2.0. Nową wersią z oprogramowaniem3.2 jeszcze nic nie znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]