Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 17:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przykładowe wykopki, ot takie tam...
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 15:58 
Sierżant
Sierżant

Co do czyszczenia to była szybka akcja :8) , ale w tym przypadku akurat dała dobry efekt. Po kolei, mniej więcej tak:
1. Szczoteczka+mydło (niestety nie ruszało wykwitu)
2. Chwila w słabo stężonym kwasku cytr.
3. Szczoteczka+mydło
4. Po wysuszeniu delikatne polerowanie (niweluje trochę matowy efekt i zabezpiecza powierzchnię).

Proszę żadnych gromów nie ciskać za ten kwasek :D bo sztuką jest by go odpowiednio użyć. Tak jak na tym grosiku gdzie żadnej ładnej patyny nie było, a sporo wykwitu/śniedzi jak to przy sreberkach słabszej próby bywa. Na ogół wolę monetki w ładnej patynie, pod warunkiem że ona jest, wtedy kwasek odpada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 16:19 
Sierżant
Sierżant

malik79 napisał(a):
Sprawdź tą skarpę raz jeszcze i znajdź miejsce z którego strzelano... znalazłem podobne miejsce i było tam mnóstwo różnych ciekawych monetek... pozdrawiam

Warte przemyślenia bo w tym kierunku jeszcze nie szedłem. Las przebiega wąskim pasem wzdłuż skarpy, a niżej jest droga polna i pole. Ale możliwe że pozycja strzelecka była jeszcze na krawędzi las/droga. W XIXw. teren wyglądał podobnie. Zajrzę tam przy okazji. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 października 2014, 16:43 
Sierżant
Sierżant

Ostatni wypad. Pijacki dołek - stanowisko Homo peerelusa na podbudowie niemieckiej. ;)
Ogólnie trudny chaszczowaty teren. Jako ciekawostkę podam że łuski mauser 1892-1895 leżały w kilku miejscach na wierzchu, mimo że obok przebiega jeszcze do niedawna uczęszczana ścieżka. Tylko tajemniczy listek i 2 pfennige z innego miejsca.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 17 października 2014, 21:14 
Sierżant
Sierżant

Taka anegdotka, nie do końca z pola, ale fancik jest...
Jako że lubię sobie od czasu do czasu pomajsterkować w najrozmaitszych tematach :ups: tak tym razem rozbierałem właśnie monitor CRT celem wydobycia kilku elementów. No i spotkało mnie małe zaskoczenie gdy gdzieś tak przy spodzie, wewnątrz obudowy zwieszał się taki drobny łańcuszek. Nie wiem czy jest złoty, czy tylko tak wygląda. Nie posiada żadnego bicia, ale też widać że jest niekompletny. Dlatego trudno stwierdzić. Jakimś ciekawym trafem ten kawałek musiał trafić do wnętrza obudowy, możliwe że przez otwór wentylacyjny u góry obudowy. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2014, 00:41 
Sierżant
Sierżant

...Dni krótkie, a i trudno się ostatnio wygramolić na jakieś sensowne poszukiwania.
Zamieszczam kilka ciekawszych przedmiotów z ostatnich wypadów. Dzisiaj taka obrączka wyskoczyła na skraju pola. 94 rok, tylko 1894 czy 1994? Wygląda mi bardziej na 1894. Na razie nie widzę żadnych punc. Niestety pęcnięta.
Łuska myśliwska od niemców - pierwszy raz nie tylko denko.
Łuska PTRD - choć dziwne te bicia 17 i takie jakby Z.
Zapalniczka - Predom Termet z marca 1979.
Żeton? z Chorzowa bez metalu, sam plastik ale tu potrzebny również wykrywacz bo przecież bez niego bym nie myszkował przy ziemi za niewiadomo czym. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 00:48 
Pułkownik
Pułkownik

Łuska nie tyle od PTRD, co z wkm-u KPW, strzelającego tą amunicją i używanego po wojnie m.in. na radzieckich transporterach opancerzonych. To "jakby Z" to nic innego, jak rosyjskie "I" a oznacza produkcję z roku 1955, natomiast 17 to kod fabryki nr 17 w Barnauł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2014, 08:23 
Sierżant
Sierżant

Dla mnie to nowość, tak że dzięki za informacje. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Tort bakelitowy ;-)
PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2014, 19:16 
Sierżant
Sierżant

Witam wszystkich! Ostatni wypad terenowy w "zapomnianych" chaszczach okazał się bez rewelacyj metalurgicznych. Ale przy okazji natknąłem się na kilka nie zasypanych dziur, tak więc jakiś gałgan już tam zaglądał. No i ciekawostka taka bo coś zobaczyłem na powierzchni. Pomyślałem - obudowa od odkurzacza lub innego sprzęta AGD. Dopiero widok bakelitu i wpust na uchwyt dał mi do myślenia. Potem spostrzegłem że całe te chaszcze kryją rozsypane tu i ówdzie skorupy MPP-61, o których to ustrojstwach podobno niewiele wiadomo.
Tyle na razie. Pozdrawiam i Wesołych Świąt wszystkim kretom zakopującym dołki. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 stycznia 2015, 07:52 
Sierżant
Sierżant

Mała prezentacja narzędziowa. Czyli co grubsze sprzęty wytargane przy okazji poszukiwań w ciągu zeszłego już roku 2014. Z niektórych może jeszcze coś będzie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2015, 16:30 
Sierżant
Sierżant

Pora zamknąć wątek. To był sezon, w którym wtajemniczyłem się w temacie jakie najczęściej śmieci i gdzie w mojej okolicy się znajdują. A także gdzie się spóźniłem i teren został przemieciony. Oczywiście zgrubsza li tylko było to rozeznanie. Szczęśliwie mimo niewielu miejsc dziewiczych udało się i takowe trafić. Choć były to tylko krople w morzu to udało mi się dzięki nim nakręcić mój wehikuł czasu na całkiem sporym dystansie historii. :1
...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]