Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 16:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: WHITE'S TM 808 a stary kosciol .....
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 11:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam !
Mam takie pytanie . Jezeli w starm kosciele zakopane byłyby dzwony to wykrywacz WHITE'S TM 808 dal by sobie rade z ich namierzeniem ??
Czy tez mialby problem ponieważ kościół jest drewniany ale dach byl zmieniany i w chwili obecnej jest z miedzi i wykrywacz by szalal .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: WHITE'S TM 808 a stary kosciol .....
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 17:16 
Podporucznik
Podporucznik

Jeżeli budynek jest wysoki a w środku nie ma jakis metalowych ozdob,przedmiotow to wykrywacz powinien dac sobie radę. Jeszcze jedna sprawa jak jest tam elektryka to również może zakłócać sprzęt.I przed ryciem posadzki upewnij się że nie ma tam położonych jakichś starych żeliwnych rur kanalizacyjnych.. Najlepszym sprzętem do tego był by georadar.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2014, 20:18 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kosciol maly raczej nie wysoki (dawna ponad 100 letnia cerkiew ). Prąd juz dawno odłączono . Woda i odplyw jesli jest to na 100 % nie idzie pod kosciolem . Wiem ze georadar bylby lepszy ale troche kosztuje a TM-ke i tak chcialem kupic .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 09:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kolego SQBI-25 nie chcę zachwalać sprzętu typu twobox bo mam takowego nawet aktualnie na sprzedaż ;), a już na pewno jego skuteczności w miejscach w których może występować dużo różnorodnego żelastwa (musisz to wiedzieć, że najlepiej tego typu sprzęt sprawdza się w super czystych terenach lub umiarkowanie zaśmieconymi pojedynczymi, niepożądanymi obiektami). Kościół to niestety budowla ;) a wiadomo gdzie budynki (nie ważne czy drewniane czy z kamienia, cegły) tam i żelazo, okucia czy jakieś klamry, zbrojenia a nawet pozostawione i przysypane narzędzia... Wg mnie o ile tubox da radę coś konkretnego namierzyć to Ty jako początkujący w tej dziedzinie możesz tego nie ogarnąć - z całym szacunkiem do Twych umiejętności ale w niektórych sytuacjach może być naprawdę problem nawet dla zaawansowanego użytkownika tego sprzętu. Wariować ten sprzęt może nie będzie w tych warunkach ale na pewno pokaże każde żelazo co będzie miał pod sobą (w zależności od wielkości do 4m wgłąb - głupot o 5 czy 6m nie będę pisał...) i po bokach w promieniu 1m bez względu na wielkość. Nie wiem jak TM808 ale mój cs od góry wykrywacza nie wykrywa nic powyżej 20cm (wg mnie to jest zaleta tej konstrukcji bo takiego np. miedzianego dachu na pewno nie wykryje chyba, że go odwrócisz do góry nogami ;)). Ponadto pojedyncze mniejsze elementy żelazne w ziemi nie będą problemem bo będzie łatwo stwierdzić ich wielkość i ewentualnie olać - problemem będzie większe zagęszczenie mniejszych przedmiotów - wtedy sygnał się zlewa w jeden duży sygnał. Nie chcę robić Ci nadziei, że twobox coś Ci konkretnego w tym kościele pokaże i, że nie będziesz miał innych dziwnych dźwięków ale jeśli nic tam nie będzie po za tymi dzwonami (dzwonem) to będzie na pewno ok. Zastanów się też czy nie warto najpierw przeszukać konwencjonalnym wykrywaczem z większą cewką ewentualnie bo wg mnie taki dzwon to kupa kolorowego metalu i być może nie jest aż tak głęboko zakopany, a ten sobie da bez najmniejszego problemu radę. Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to pytaj chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 16:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Posiadam Spectre V3i i nawet ostatnio dokupilem cewke White's Super 12"Spider 300 . ale mysle ze ona to dopiero tam bedzie swirowac . Poza tym . Kiedys podjeto juz próbę szukania metoda ze tak powiem saperską . Wbijano w podloge pret metalowy co kilkanascie cm ale nic to nie dalo . Ziemia twarda i pret wchodzil na max 50-80 cm . Wiec mysle ze zwyklym wykrywaczem nie da rady. Poza tym jedyna zyjaca osoba ktora byla przy ukrywaniu juz nie zyje . Jedynie ksiadz opowiedzial mi jego historie . Nie bede jej tu przetaczal ale fakt ze bylo tam wtedy 5 ciu mezczyzn i mieli na to cala noc ( wiedzieli ze niemcy beda we wiosce dopiero rano) pozwala sadzic ze beda zakopane glebiej niz 1 metr .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 19:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A podłoga w tym kościółku z czego? Jeśli z jakiegoś kamienia, płyt marmurowych itp. to raczej wątpię, że będzie to pod podłogą... może po za kościołem... obok? Jeśli podłoga była drewniana a teraz już spróchniała i jej nie ma to być może i pod podłogą... a możesz napisać o jaki kościółek chodzi? ...Bo u mnie w okolicy jest takich starych nieużywanych kościółków co najmniej 3 ;) więc może chodzi o któryś z tych :D a jeśli by tak było to można by spróbować ;) twoboxem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 21:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

W tamtych czasach byla drewniana . Pózniej wyłożono kamieniem . Ale jak już wspomniałem podczas pierwszej próby szukania cześć płytek usunięto . A ze na wiosne maja kościół zrobic na kaplice żałobna to zostanie wszystko usunięte wiec to będzie idealny i ostatni moment aby spróbować je wykopać . Po remoncie nikt juz nie pozwoli kopac .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 21:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dlatego pytam teraz aby w miarę możliwości zebrać potrzebny sprzęt , informacje itd. Drugiej szansy nie będzie wiec jeśli macie jakies propozycje . Proszę pisać .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]