Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 10:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chętni na eksploracje sztolni? Zapraszam
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 19:38 
Moderator
Moderator

Razem może się udać. Sam nie dam rady.

Jak widać.... potężne wyrobisko. Widoczne wyraźnie ślady drogi którą transportowano urobek. Osypująca się ziemia zamknęła otwór wejściowy. Ponoć jak opowiadają miejscowi, sztolnia (kopalnia) była długa i wielopoziomowa. Zaraz za plecami (z miejsca którego robiłem fotkę) znajduje się naprawde sporych rozmiarów hałda. Wszystko porośniete jest bukowym lasem. Jak sie domyślam sztolnia (kopalnia) jest z XIX wieku. Teren ciekawy do eksploracji, widać leje zapadliskowe. Obok znajduje się drożna sztolnia głęboka na 100 metrów. Piękny obiekt ale mały.

Teren: Las Chłopski - Płoki (koło Olkusza)
Surowiec wydobywany - z tego co widać w okolicy to chyba ruda żelaza

Potrzebuję chętnych ludzi aby ruszyć ten zawał. Sam nawet jak bym chciał to nie mam szans. Piszcie co o tym sądzicie. Czekam na odzew.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 19:47 
Generał Broni
Generał Broni

Znam to miejsce naprawdę istnieje tam zasypana sztolnia galeny, od miejscowych też to słyszałem. Kopalnia ma ponoć ładnych parę kilometrów długości. Czy chodzi ci o Górę Krupniczke?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 19:52 
Porucznik
Porucznik

mam niedaleko, jakby sie coś szykowało, dajcie znać na prv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 20:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

hmmm a jak zamierzacie to odkopac bo chyba bedzie troszke roboty ... jak to niedaleko wroclawia .to sie pisze na to :D

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 20:38 
Generał Broni
Generał Broni

Jest to w okolicach Olkusza w Małopolsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 11:30 
Generał Broni
Generał Broni

Ja się pisze na to kapanie Cobra, ale we dwoje mało zdziałamy. Trzeba kogoś kto zna teren, kto tam był i musi on mieć jakąś niezłą wiedzę o tych sztolniach na Krupniczce. Bo naprawdę jest tu szansa dostać się do wnętrza starej kopalni Galeny w której nie było ludzkiej stopy od ponad 100lat!!! Prowadząc Inwentaryzacje Jaskiń i obiektów sztucznych pochodzenia antropogenicznego pomierzyłem w tym terenie dwie znane sztolnie Na krupnicze I i II. Pierwsza liczy sobie 96,5m. długości i prawdopodobnie była poszukiwawcza, druga ma może setki metrów o czym świadczy wywiew powietrza z jej wnętrza lecz stropy i ściany grożą zawaleniem. W tym terenie jest tyle Świerzych i starych lejów i lejków zapadliskowych że szok, a świadczy o tym że pod spodem jest niezła sieć korytarzy sztolniowych. W największym leju u podnóża prawdopodobnie mieści się wejście do najgłębszej i najdłuższej kopalni w tych okolicach z wieloma szybami, lecz otwór obecnie jest zasypany i aż prosi się o podkop. Może ktoś z Olkusza się odezwie lub okolic i nam pomoże rozszyfrować tą zagadkę? Poczekamy! Zobaczymy! Bo temat warty jest ogromnej świeczki!
Poniżej moje foty!
Czekamy na informacje i z góry serdecznie dziękujemy!!!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 18:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Sztolnia , której zasypany wlot jest na zdjęciach Maćka była dostępna do 1989 roku. Rozpoczynała się 180 metrowym chodnikiem prowadzącym do skrzyżowania z którego na wprost szło się chodnikiem do dużej salki wydobywczej. Chodnik w prawo był ślepy a sztolnia prowadząca w lewo kończyła się po kilkuset metrach ślepym szybem o głębokości około 40m. Piszę około bo mieliśmy 60m liny i jak pamiętam na dole sporo jej zostało. Dokładnie głębokości nikt nie zmierzył ale to i tak nie ma większego znaczenia. Na dnie szybu zalegały stemple , spróchniałe drewno i trochę żelastwa. To wszystko tworzyło swego rodzaju korek , który jak przypuszczam po udrożnieniu doprowadziłby do daszej części systemu. Ten szyb musiał kiedyś wychodzić na powierzchnię na 100% gdyż dużo w nim było drzew , liści i ogólnie mówiąc śmieci. Na tych fotkach kiepsko widać ale na 99% to jest właśnie to miejsce.

Stara kopalnia galeny wg. map górniczych znajdować się miała 200m dalej więc to raczej nie jest to miejsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 08:10 
Generał Broni
Generał Broni

No to już nic z tego nie wiem? To co to jest ten opis, tej zasypanej sztolni czy nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 13:53 
Generał Broni
Generał Broni

Adam 242 jeżeli jest to możliwe to zarzuć te mapy z lokalizacją kopalń na stronę.
Chyba że na mariusz.b0@poczta.onet.pl
Z Góry Serdeczne Dzięki Kolego Za Poświecenie!
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 16:57 
Moderator
Moderator

Cytuj:
No to już nic z tego nie wiem? To co to jest ten opis, tej zasypanej sztolni czy nie?

Mar musisz czytać ze zrozumieniem... ;)

Adam, czy możesz powiedzieć w jaki sposób wejście do obiektu stało sie niedrożne? Co miało miejsce w 1989 roku? Naruralny zawał czy ludzka działalność doprowadziła do zamknięcia wejścia?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2005, 19:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mar - ta mapa ma prawie 2 m szerokości. Spróbuję to zeskanować w kawałach albo chociaż najistotniejsze miejsca i podeślę Ci.

Maciek - niestety nie jestem w stanie powiedzieć w jaki sposób to wejście stało się niedrożne. Przypuszczam że obwał nastąpił na skutek wiosennych roztopów. Przy wlocie jak pamiętam było spore osuwisko ziemne. Byliśmy tam w styczniu 89r i było wszystko OK. Kolejny raz przyjechaliśmy na przełomie marca i kwietnia - wtedy też zastaliśmy wlot zasypany. To był totalny niefart bo zjechaliśmy się z różnych stron Polski , każdy z kilkudziesięcioma kilogramami sprzętu a okazało się że i tak tam nie wejdziemy. Próbowaliśmy "odgarnąć" kilka szpadli ale to była syzyfowa praca. Zawalisko było świeże - błotne i wszystko wciąż spływało w dół.
Wstępne partie chodnika nie posiadały żadnej obudowy - nawet drewnianej. NIe zdziwiłbym się gdyby pierwsze kilka albo kilkanaście metrów chodnika też runęło pod wpływem obciążenia wierzchnimi warstwami mokrej ziemi :-(
Potem już tam nie jeździliśmy . Mieszkam prawie 560 km od tego miejsca :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lipca 2005, 16:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mar - wysłałem mapę przed chwilką. Całóść poszła w 2 mailach z "ciężkimi" załącznikami.
Mam nadzieję że się przyda :D
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lipca 2005, 21:16 
Generał Broni
Generał Broni

Adam242 wielkie dzięki za poświęcenie i mapkę.
Jednak są na tym świecie uczciwi jeszcze ludzie. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:30 
Generał Broni
Generał Broni

Adam 242 s o r k i, ale załączniki z mapą doszły jako jeden e-mail tylko wystąpił błąd przy wysyłaniu i są nie do otwarcia. Jak by ci to nie sprawiło kłopotu to proszę o jeszcze jedną przesyłkę./ Dzięki/
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 11:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam!

skoro Adam tam zorganizował drugi wyjazd to znaczy, że warto by było wejść, bo nie jeżdzi tam gdzie nie jest ciekawie...
nawet gdyby udało się odkopać wejście, to co dalej? zostaje jeszcze korek do przebicia, a to już chyba przekracza możliwości.
w razie czego pisać , jestem zaiteresowany wyprawą!

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]