saperek napisał(a):
I trzecia istotna dla mnie informacja jaka cewka? Moze ktos scharakteryzowac wszystkie 3 rodzaje ??
Cewka 9" - rozmiar pierwowzór XP do Deusa, wielkość wyliczona na zupełnie wystarczającą w stosunku do osiągów, ciężaru i czułości na mikro drobnicę - "strzał w kolano" (ze względu na małą cewkę i wysoką cenę - stosunkowo niska sprzedaż, jak się później okazało niesłusznie) spowodował wypuszczenie cewki 11x13". Cewka 9" jest najlepszą jak do tej pory opcją jeśli chodzi o separację w zaśmieconym terenie przy zachowaniu bardzo dobrych zasięgów, jest lekka (najlepiej spośród dostępnych się nią manewruje) i bardzo dobrze łapie mikro drobnicę.
Cewka 11x13" - cewka ta powstała jako druga z serii do Deusa w odpowiedzi na niezadowolenie użytkowników ze względu na mały pierwowzór i brak innych rozmiarów. Cewka ta ma znacznie większe zasięgi na większe przedmioty niż cewka 9" (chodzi o wielkości puszki i większe), minimalnie (2-3cm w stosunku do 9") większe zasięgi na pojedyncze monety, jest dużo cięższa (znacznie spada ergonomia wykrywacza i możliwość szybkiego wymachiwania czy ogólnego manewrowania cewką)
Cewka 11" - powstała jako trzecia - miała być kompromisem między 13" a 9" i tak w rzeczy samej jest. Zasięgi na drobnicę w stosunku do 9" są nieco większe 1-2cm i tyle samo na korzyść 13". Jest lekko płytsza jeśli chodzi o grube rzeczy w stosunku do 13" ale sporo głębsza niż 9" w tym zakresie przedmiotów. Do tego waga mimo, że jest nieznacznie cięższa od 9" wydaje się być bardziej tłukowata w stosunku do 9" (jednak 9" cewką lżej się macha). Separacja jest lepsza niż na 13" ale gorsza niż na 9". Czułość na mikro drobnicę lepsza jest na 9" ale nie oznacza to, że 11" nie będzie doić mikro drobnicy (..na pewno mniej niż na 9"). 11" ma szersze pole detekcji niż 9", a węższe niż 13" ale to chyba oczywista sprawa.
Cewka 11" jest bardziej uniwersalna, stosunkowo lekka, czuła i wygodna w manewrowaniu, wykrywacz z nią nie traci ergonomii. Cewka 9" bardzo dobra jest na śmietniki, lżej się nią macha i manewruje niż 11". W stosunku do 11" zasięgi na drobnicę niemalże identyczne (wg mnie znikoma różnica). Na grube rzeczy z zachowaniem czułości na drobne elementy nadaje się cewka 11x13" ale przy utracie ergonomii użytkowania całości i upośledzenia separacji nie nadaje się ona na dłuższe i dokładne poszukiwania. Należy też zwrócić uwagę na fakt iż cewką 9" da się machać naprawdę szybko, cewką 11" już wolniej, a cewką 13" jeszcze wolniej. Teoretycznie i praktycznie machając wolniej mniej się ominie ;) ale niektórzy lubią machać szybciej... :D
Nie wiem czy wszystko napisałem jak trzeba, jeśli jakby coś niech ktoś mnie uzupełni.
Pozdrawiam.