Teraz jest sobota, 27 września 2025, 13:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: cewka do jabla
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 11:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam ostatnio zamówiłem jabla .Zmontowałem płytke i podłączyłem głośnik i mam taki problem bo w instrukcji pisze że po sprawdzeniu poprawności montażu w podstawkę wkładamy układ us7 "podłączać" piszemy przez "ą" - błąd ortograficzny!!! zasilanie 9v i sprawdzamy napięcie zasilania wzmacniaczy operacyjnych,które powinno wynosić +5v i -5v,mierzone wzgędem masy .Gdzie są te wzmacniacze operacyjne i jak to sprawdzić te napięcie ? I pytanie najważniejsze jak zrobić cewke i z czego ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: cewka do jabla
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 13:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Gdzie są te wzmacniacze operacyjne i jak to sprawdzić te napięcie ?

Wzmacniacze operacyjne są na schematach oznaczane charakterystycznym trójkątem. W przypadku Jabla są to US2 (zasilanie na pinach 4 (minus) i 7 (plus) ) i US4 (podwójny czyli US4A, US4B) (zasilanie na pinach 4 (minus) i 8 (plus) ).

Cytuj:
I pytanie najważniejsze jak zrobić cewke i z czego ? :)

Wejdź sobie do działu:
Jabel i inne samoróbki
U dołu strony przestaw
z "2 tygodnie"
na "Wszystkie tematy"
naciśnij "Idź" i czytaj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 18:56 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dałem mojego jabla do eksperta i powiedział że miałem bardzo dużo szczęścia bo źle wlutowałem jeden z procesorów ale on mi już wszystko poprawił i wyregulował oczywiście za :piwo działa chyba dobrze teraz musze zrobić tylko cewke i będzie gicio :) Ale patrzałem w sklepie akumulatorki i widziałem tylko 1,2 v i był jeden 9 v ale on kosztował asz 38 zł i miał 200 mA/h a zwykłe akumulatorki mają 1300 mA/h to duzo więcej a nie ma akurat 1,5 v akumulatorków ,a wy jakie akumulatorkami zasilacie swoje jable i na ile starczą godzin chodzenia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 19:03 
Podporucznik
Podporucznik

wlutowales zle nie procesorek a uklad scalony! A co do zasilania najlepiej kup koszyk na 8 bateri ( paluszkow ) i kup akumulatorki 1.2 V takie 900mAh na allegro po 2 zl /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 19:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.
Co do akumulatorków to alternatywą jest zakup żelowego akumulatorka. Sam wcześniej miałem paluszki. Aktualnie używam żelówki. Kupiłem za 22 zeta (z przesyłką)na allegro 1,3 Ah / 12V.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 21:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

W instrukcji pisze że wykrywacz powinien być zasilany 9V baterią a twoja 12 V może coś uszkodzić w jabelq .Zresztą nie wiem ale musze cos wymyśleć z tym zasilaniem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 22:56 
Generał Broni
Generał Broni

W jablu nie tyle ważne jest napięcie zasilania(oczywiście w rozsądnych granicach), co dopuszczalne napięcie stabilizatora 78L05. Wystarczy wymienić go na wersję 7805 i spokojnie mozna jabla zasilać wyższym napieciem. Zasilenie jabla 12V powoduje niewielki wzrost zasięgu- około 10-15%, oczywiścieokupiony wiekszym poborem prądu, czyli szybszym zużyciem baterii. A tak w ogóle to o ile pamietam, jak sprawdzałem elementy w katalogu, to można by nawet do zasilenia układu użyć napięcia 18V, tylko moim zdaniem to już by nie miało sensu.

Ostatnio edytowano niedziela, 12 marca 2006, 08:54 przez Polak, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cewka do wykrywacza
PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 15:10 
Sierżant
Sierżant

witam jestem poczatkujacy w tej dziedzinie. chcialbym zeby ktos mi powiedzial co jest wazne przy cewkach do jabela indukcyjnosc liczba zwoi opur zeczywisty? bo posiadam drut 0,45mm. i nieiwem czy moge go zastosowac i ile dac zwoi do cewek 20 i 30cm. pozdrawiam i zycze ciekawych znalezisk :-).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 lipca 2005, 15:45 
Kapitan
Kapitan

0,45, to trochę mało, ale na siłę może być, bo mój PI działał na 0,4, ale to nie był Jabel. Minimum, to 0,5, a najlepiej 0,7 tak jak masz napisane w instrukcji. Do każdej cewki dajesz tyle samo drutu co do podstawowej czyli 2*3,14*12,5*20[cm].

Ps. Czy chodzisz zanieść pranie do magla, czy do magiela?
Ps2. System sprawdzania błędów chyba nie działa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 20:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
...Minimum, to 0,5, a najlepiej 0,7 tak jak masz napisane w instrukcji. Do każdej cewki dajesz tyle samo drutu co do podstawowej czyli 2*3,14*12,5*20[cm].

Opór drutu zależy w kwadracie od jego średnicy. Tej samej długości 0.5 ma dwa razy większy opór niż 0.7, a cztery razy większy niż 1.0. To trzeba brać pod uwagę i nie dawać sobie zbyt dużego marginesu swobody. Zmieść się między 0.6 a 0.8. Jeszcze lepiej 0.65-0.75.

Cytuj:
Ps. Czy chodzisz zanieść pranie do magla, czy do magiela?

To też racja. Jak chcesz być traktowany poważnie to popracuj nad gramatyką i ortografią. Bajki o dyslekcji, dysgrafii i dyskotece są dobre żeby skończyć podstawówkę. Poszedłbyś do lekarza, który pisze z takimi błędami?

Cytuj:
Ps2. System sprawdzania błędów chyba nie działa :)

Żaden system sprawdzania błędów jak na razie nie daje sobie rady z "Morze pojedziemy nad może". Jak na razie trzeba się uczyć. Warto - polecam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 17:40 
Kapitan
Kapitan

A co będzie jeśli dam drut 1mm ?
(otworzyłem transformator i akurat taki mam :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lipca 2005, 19:14 
Generał Broni
Generał Broni

1mm to tez przesada- drut będzie miał zbyt mała rezystancję co będzie powodowało stosunkowo duży pobór prądu i wcale nie zwiększy zasięgu wykrywacza. Sylur wyraźnie napisał że najlepiej zmieścić się między 0.6 a 0.8mm, jeszcze lepiej 0.65-0.75mm. Kropka!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 08:22 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
A co będzie jeśli dam drut 1mm ?(otworzyłem transformator i akurat taki mam :) )

Zadasz serię nowych pytań typu: czemu baterie starczają mi tylko na godzinę, albo czemu widzi studzienkę kanalizacyjną a manierki aluminiowej nie widzi? No i czemu ten 7805 znowu się spalił?
Czy to takie trudne zrobić tak jak napisali?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 11:36 
Kapitan
Kapitan

Uspokój się człowieku. Swoją cewkę już dawno zrobiłem, wykrywacz też. Jak nie chcesz pisać, to nie pisz. Polak jakoś potrafił normalnie odpowiedzieć, a Ty się rzucasz. Weź się wyluzuj i zachowuj się jak moderator, a nie jak...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lipca 2005, 13:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ee u mnie tez jest z cienszego odrobinke drutu niz podano i trzyma sie przyzwoicie...wazne jest zeby wtesy nawinac pare zwoji wiecej..pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]