Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 11:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:29 
Weteran
Weteran

Witam

Dyskusja dość rzeczowa więc nie widzę zupełnie sensu zamykania.

Wyjaśnienia Adama uznaję za wystarczające i sam fakt "stawienia się do tablicy" już bardzo pozytywnie świadczy.

Wydaje mi sie , że opis aukcji nie jest najwspanialszy, acz kolwiek szczery, a i można by przyjąć, że obliczony na zdobycie rozglosu :) - ale o to nie posądzam Adama.
Należą się przeprosiny według mnie.

111

ps.Nie zdażyło mi sie wykopać całych szczątków i mam nadzieję, że tak pozostanie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam!
Sprawa tak naprawdę jest skomplikowana. Po pierwszym wk.niu trochę ochłonąłem . Ale i tak uważam ze coś jest nie w porządku. I mozna zadać kilka pytań temu kto sprzedaje tą ikonke na alllegro.
1 - znaleziona przy szczątkach żołnierza czy nie ? ( bo co to są pozostałości ? - cała rozruba o tą kwestię !! pisze sie jednoznacznie np. znaleziona wśród elementów oporządzenia pozostawionych przez polskiego żołnierza )
2 - co sie stało z szczątkami żołnierza ?
3 - gdzie jest nieśmiertelnik ? ( chodzi o ew. identyfikację )

Uważam ,że ta aukcja jest nie w porządku ( o ile ikonka pochodzi z wykopanych szczątków żołnierza ). Oczywiscie odcinam sie od tych co chcą kogoś "znaleźć i .." - bo nie o to chodzi. Ale był to prywatny przedmiot - ktoś wychodząć z domu dostał go od matki , żony , moze sympatii ..... Może sam zabrał wierząc w powrót do domu ? Ja nie chciałbym aby taki "amulet" zostałby mi przez kogoś zabrany .
I na koniec hipokrytą nie jestem .Sam kopię.
Ale Ikonek , medalików , i tym podobnych osobistych rzeczy sie nie bierze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 11:18 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Witam ! ja rowniez ochlonalem po pierwszych postach i chcialbym wyrazic swoj poglad. Uwazam ze HIENA jest osoba,( y) , ktore wchodza w posiadanie przedmiotow, znajdujacych sie przy zwlokach ludzkich, spoczywajacych w oznaczonych mogilach. Wyjatek stanowia ekshumacje kontrolowane przez czynniki urzedowe. Hiena bedzie czlowiek rozkopujacy mogile np. spadochroniarzy niemieckich, natomiast osoba, ktora w trakcie prac eksploracyjnych odnajduje przedmioty wyposazenia zolnierskiego zalegajace bezposrednio w poblizu zwlok, hiena nie jest. natomiast rodzi sie kolejne pytanie, CO ROBIC W TAKIEJ SYTUACJI???? uwaam ze jesli jest jakakolwiek szansa na identyfikacje zwlok w opraciu o blaszki identyfikacyjne, to przedmioty nalezace do nieboszczyka ( o ile to mozliwe) powinny byc zwrocone rodzinie ( jesli jeszcze ktos zyje) w przeciwnym razie powinny byc zabezpieczone i.......wlasnie co dalej. Moze troche nieetyczne jest wlaczanie ich do kolekcji, ale spojrzmy na swoje zbiory. To ze obok wykopanej klamry czy ikonki podroznej nie znalezlismy kosci nie znaczy ze nie bylo ich dwa metry dalej....znaczy to ze w oparciu o opinie bardziej krewkich kolegow, wszyscy jedziemy na jednym wozku z napisem ,,hieny". A co zrobic jesli ktos wykiopuje monety a obok spoczywaja kosci ludzkie??? Czy powinnismy je zostawiac??? gdyby kolega nie napisal ze ikona lezala razem ze szczatkami, wszystko byloby ok? Wydaje mi sie ze szczerosc jest poteznym atutem i tutaj bede bronil kolegi, ktory szczerze napisal skad pochodza wykopane przedmioty, z drugiej zas strony uwazam ze niepotrzebnie to napisal, przynajmiej polowa drobnych znalezisk z pobojowisk wystawiamnych na Allegro, powinno sie zakwalifikowac do grupy ....,,wykopane razem z koscmi ludzkimi"...wiekszosc tego nie pisze a moze powinna ? jak sadzicie? czy przysporzy to chetnych do zakupu czy odstraszy?
pzdr :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Hieny
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:04 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Przyznałem sie do niefortunnego opisania przedmiotu,pozostałościami w moim mniemaniu są WSZYSTKIE pamiątki po żołnierzu poległym.Rutus ty nie zabrał byś ikonki,ja zabrałem ia było to 9 lat temu postawiliśmy krzyż w miejscu znaleziena tych fantów o nieśmiertelniku mogłem pomarzyć,kości nie było były tylko POZOSTAŁOŚci OPORZĄDZENIA wojskowego.A teraz gdy dopadła mnie szara proza życia wysprzedaję to i owo.A po krzyżu nie został nawet ślad ,miejce zostało skopane dokumentnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:12 
Specjalista
Specjalista

Witam

Mnie się kiedyś na forum Odkrywcy też dostało (choć nie w tak ostrej formie jak Tobie). Przyznałem się że odznaka została znaleziona przy żołnierzu.
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... 3160#73190

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 12:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jaro5 kolesi z tego chorego forum kompletnie nierozumiem...Zwoje mózgwe chyba mają jak lotnisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z koro wątek nie zamknięty jeszcze to chciałbym, przeprosić Adama za swoją niefortuną wypowiedź , nie tak to miało wyjść jeszcze raz sorry .
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:14 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nic z tego nie rozumiem .
Sokoro nie było kości nie było to miejsce pochówku ani miejsce przypadkowego spoczynku żołnierza. Trudno takze zakładać ,ze było to miejsce śmierci . Po prostu miejsce porzucenia oporządzenia . Jakich wiele w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:35 
Kapitan Petersen

Witam

W istotę sporu nie wchodzę, bo wszystko
zależy od punktu widzenia; co innego
powiedzą panie u fryzjera, a co innego
przedstawiciele związku zawodowego grabarzy.

Jak widać pośpieszne zamknięcie wątku
pozbawiłoby nas "happy andu" w postaci
osiągnięcia jakiego takiego porozumienia
przez strony sporu, wzajemnych wyjaśnień,
a nawet przeprosin. Warte podkreślenia jest
w tym wszystkim to, że także Adamklyn
przyznał, że mółby lepiej (jaśniej) opisać
wystawiony przedmiot (przez co, w domyśle,
uniknąłby całej dyskusji) i za to jemu także
należy się punkt.

Cieszę się, choć agresywne tony wypowiedzi
na pierwszej stronie wątku okraszone
obelgami nie były OK (o czym wszyscy wiemy)
i w obopólnym interesie proszę o
wstrzemięźliwość na przyszłość.

Swojej wyższości wobec "O" chyba też nie
warto na prawo i lewo okazywać, bo klasa, którą
chcemy reprezentować nie zasadza się przecież
na pogrążaniu innych.

Pamiętajmy o odpowiednim przycinaniu zdjęć, aby
zanadto nie rozpychały tekstów na boki.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:35 
Moderator
Moderator

Z ta prośbą o zamknięcie wątku to troszke przesadziłem,poprosiłem o to w obawie przed tym aby nie utworzył sie wątek awanturniczy co miało miejsce często i szczególnie w ostatnim czasie.Cieszę sie że wszystko ładnie idzie i jest kulturalna dyskusja i są przeprosiny :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 01:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Chciabym wszystkim tym którzy zachowali sie jak prawdziwi faceci i po ochlonieciu mnie przeprosili podziękować-_TO JEST KLASA!
Wyższość tego forum jest wprost nie do opisania...ale po co i tak wiecie.
Pozdrawim

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 02:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

jeszcze mały elemetaz- jak juz powiesz A i idzesz z piszczlą na pobojowisko - to powiedz B i zachowaj sie jak nakazuje rozsądek i dobro sprawy .tzn. jesli trafi sie zolnierz niemiecki - dokladnie sprawdz miejsce -nie zostawiaj zadnego metalowego przedmiotu - jesli jest to niemiec zabierz ze sobą- jesli jest niesmiertelnik obraczke medalik - pozostale rzeczy (chelmy bagnety odznaczenia etc) zrob co chesz -tylko NIE ZOSTAWIAJ na miejscu (wez do domu, wyrzuc na smieci ,zakop w innym miejscu ) poinformuj volksbund drk lub d.dinstelle lub kogos kto wspołpracuje z niemcami jak np.stow. pomorze . nastepnie w umowionym terminie wskazujesz im miejsce spoczynku i przekazujesz rzeczy osobiste. NIE STAWIAJ krzyza -chyba ze kilka , kilkanascie metrow dalej . jesli zolnierzem jest polak -analogicznie + powiadomienie organizcji kombatanckich . kłopot jest z rosjanami - najłatwiej stawic krzyz pare metrow dalej -ale to polwiczne rozwiazanie . w kazdym razie nigdy mie zostawiaj zolnierza z metalem - przez takich " humanistow " ktorzy nie kopia jak pojawia sie kosci niejeden zolnierz stracil mozliwosc identyfikacji bo nastepny detektorysta nie przejmowal sie niczym i rozrzucil kosci zanim pojawil sie np volksbund . idealizm jest zbrodnią :)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 12:43 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Na forum odrywcy napisałem ostatni (mam nadzieję) post ,myśle ,że te maile ktore bada policja nie wyszły z tego forum.Pozdrawiam wszystkie hieny posiadające COKOLWIEK z pobojowiska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 13:45 
Specjalista
Specjalista

Witam

Może Twój post był ostatni, ale tam chłopaki sie nadal "produkują" ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 15:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

ja wypowiadałem się na forum odkrywcy w wątku ale chyba jako jeden z nielicznych nienajeżdzałem na użytkownika adamklym myśle że jeśli się "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! pomylił w opisie trudno ale jeśli cię uraziłem w wypowiedziach to przepraszam wogle forum odkrywcy straciło na wartosić i teraz tylko się tam kłucą to mój pierwszy post na tym forum ale myśle że się rozkręce :jump ale mam pytanie do ciebie damieklym naprawde stawiasz krzyż na miejscu każdego znaleziska ;) a wątek na forum odkrywcy powinien zniknąć pozdro
:za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]