Cytuj:
Bo z tego co mi sie obilo o uszy to fekalia ludzkie degraduja glebe.
Nie jestem ani rolnikiem ani biologiem, ale z tego co się orientuję, to jest wręcz przeciwnie. Z tego co ja słyszałem od różnych rolników, oraz z własnych obserwacji (mieszkam w terenie, gdzie jest dużo wsi) to zalecane jest nawożenie fekaliami właśnie. Ba, dużo "producentów" szczyci się wręcz nawożeniem nawozami naturalnymi. I często mam wątpliwą przyjemność jechać za takimi małymi beczkowozami z wiadomą zawartością, które podążają w pola. Kiedyś wlazłem na takie pole świeżo po takim nawożeniu- nie wróciłem już tam w tamtym sezonie. Nie wydaje mi się również, aby ktoś zwracał uwagę na kierunki wiatrów. Postawiłbym raczej na teorię, że jak ktoś miał chody, kasę etc., to sobie jakoś załatwiał takie nawożenie za free i wszyscy byli zadowoleni.
Pozdrawiam
Ralf
Tak coś mi się wydaje że to nie problem w dedradacji ale przepisy sanitarne chyba nie dopuszczają nawożenia WARZYWNIAKÓW fekaliami ludzkimi a zwierzęcymi chyba wolno.Ludzkie można zdaje sie stosować pod rośliny przemysłowe cycóś.Chodzi o zagrożenie pasożytami i itp patogenami ludzkimi :zygi :zygi :zygi