Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2006, 00:40 
Pułkownik
Pułkownik

Dlatego jeszcze raz napisze, ze czytalem gdzies (nie pamietam) pola nawozono tylko obornikiem. W przypadku wsi rowniez wchodzily tam ludzkie odchody. Natomiast miejskie fekalia byly skladowane osobno.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 marca 2006, 21:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Odnośnie oczyszczalni ścieków i wywożenia tego na pola - myślę że to zależy od rodzaju oczyszczalni. Miałem kiedyć ćwiczenia w oczyszczalni naturalnej, ekologicznej. Jest to oczyszczalnia w Sandomierzu, osad z reaktorów jest na miejscu przekompostowywany z trawą skoszoną na terenie oczyszczalni i wywożony na teren byłej kopalni siarki w Jeziórku. Teren ten jest przeznaczony do rekultywacji, ziemia jest tak zniszczona że rośnie tam właściwie tylko trawa i brzozy. I ten osad ma przywrócić glebie jej pierwotne właściwości, ma być źródłem składników mineralnych. Woda która wypływa z tej oczyszczalni do Wisły jest czystrza niż woda w Wiśle. Także jeśli chodzi o odchody ludzkie to są i były stosowane do nawożenia ale nie bezpośrednio ale po przekompostowaniu. Mam nadzieję że coś wniosłem do tematu :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 marca 2006, 21:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Rozpoczynając ten wątek nie miałem na myśli rolniczo-ekologicznego aspektu tego zagadnienia, ale co tam... trzeba poszerzać swoje horyzonty :luv

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 18:31 
Generał Broni
Generał Broni

ralf08 napisał(a):
Cytuj:
Bo z tego co mi sie obilo o uszy to fekalia ludzkie degraduja glebe.

Nie jestem ani rolnikiem ani biologiem, ale z tego co się orientuję, to jest wręcz przeciwnie. Z tego co ja słyszałem od różnych rolników, oraz z własnych obserwacji (mieszkam w terenie, gdzie jest dużo wsi) to zalecane jest nawożenie fekaliami właśnie. Ba, dużo "producentów" szczyci się wręcz nawożeniem nawozami naturalnymi. I często mam wątpliwą przyjemność jechać za takimi małymi beczkowozami z wiadomą zawartością, które podążają w pola. Kiedyś wlazłem na takie pole świeżo po takim nawożeniu- nie wróciłem już tam w tamtym sezonie. Nie wydaje mi się również, aby ktoś zwracał uwagę na kierunki wiatrów. Postawiłbym raczej na teorię, że jak ktoś miał chody, kasę etc., to sobie jakoś załatwiał takie nawożenie za free i wszyscy byli zadowoleni.
Pozdrawiam
Ralf

Tak coś mi się wydaje że to nie problem w dedradacji ale przepisy sanitarne chyba nie dopuszczają nawożenia WARZYWNIAKÓW fekaliami ludzkimi a zwierzęcymi chyba wolno.Ludzkie można zdaje sie stosować pod rośliny przemysłowe cycóś.Chodzi o zagrożenie pasożytami i itp patogenami ludzkimi :zygi :zygi :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 kwietnia 2006, 22:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Apropo takich "gównianych" spraw :) ,
1-kopię sobie dzisiaj dołek na łące, (miałem mocny sygnał, myslę że pewnie jakiś wiekszy fant sobie leży głąboko) byłem tak z 10m od pola ornego, kopię i kopię, a fanta nie widać , tymczasem za moimi plecami parkotał sobie jakis ciagnik, wykopałem wreszcie znalezisko (5m łańcucha i pal od krowy :jump ) chcem odejść... odwracam się a tu luuu.... (z 40cm brakowało :wq )koleś ciągnikiem z szambiarą wylewał szambo na pole u wylotu beki zamocowane było cos podobne go łopaty i syf wylatujący z beczki udeża w to i rozlewa się taką fontanną w około.Taki stan pisze się rzeczy - błąd ortograficzny!!! na wsi pamietam z wczesnego dzieciństwa , jak koleś szambiarą wypompował szambo ,to się pytał rolnika czy może mu to na pole wylać (tak jest taniej).
2-Zawartość tak zwanego "ustępu" (kibelek gdzieś za stodołą czy budynkiem gospodarczym) była wylewana na pola ręcznie wiadrem (blee ale ochyda), takie kible na wsiach wystepowały od "zawsze" (pytałem sie dziadka i powiedział że odkąd pamięta na wsiach były tylko i wyłącznie takie toalety) i każdy rolnik wylewał ze swojego klopa fekalia na swoje pole.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 kwietnia 2006, 18:00 
Generał Broni
Generał Broni

Albo wylewali albo-lepszy patent-sławojke przesuwali kawalek a przepełniony dół zasypywali.A temat fucktycznie gówniany :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 22:38 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

witam.
po 1. jestem wychowany na wiosce....ale nie jestem rolnikiem!
z opowiadan rolnikow: jak sie chlop nie doczlapal do drewnianego kibelka z dziura to szedl za stodole i walil na pole, a niech sprobowal na cudze ...!!! to bura od ojca!
po 2. bakterie sa wszedzie i to rozne, te zle , wywolujace zakazenia tez, nie tylko w g...
wywozi sie na pole obornik i gnojowice, bez chemii domowej, w odpowiednich ilosciach nie szkodzi a jest OK. jak bedziesz caly czas sikal na mlode drzewko to je spalisz. najlepszy dla gleby jest kurzy obornik a jest cholernie zrący!

ale zboczylismy z tematu!!
jestem za przeszukiwaniem pol na ktore wywozi sie fekalia, wiele rzeczy na wiosce laduje w oborniku.
na polach sie kopie przyjemnie, ale trzeba sie nalazic... i tak w mojej okolicy jest kiepsko z moniakami, ale sie nie zrazam, szukam dalej w g..nie :)
pozdrawiam tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 23:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ryjec napisał(a):
Albo wylewali albo-lepszy patent-sławojke przesuwali kawalek a przepełniony dół zasypywali.A temat fucktycznie gówniany :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi :zygi

A pomyśl sobie jabyś na taki zasypany dół po klopie trafił :) kopiesz, kopiesz ,wbijasz po raz kolejny saperkę ale tym razem coś dziwnie miekka ta ziemia.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]