Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: przeorane
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 22:32 
Major
Major

Kiedyś, zastanawiałem się co może być takiego fascynującego w ornym polu. Lektura dziesiątków postów i dokumentacja (foto) znalezisk niezbyt mnie przekonywała. Zalewają - myślałem , bo przecież obskoczyłem niejedno orne pole czy to przy drogach i dawnych szlakach, czy też w okolicy murów staromiejskich i za cholerę nigdy nie wyszło nic ciekawego. Tak było do zeszłego tygodnia o czym pisałem w poście ''fekaliowe pole ? ''. W dniu dzisiejszym ponownie udaliśmy się na namierzone poletko ale w powiększonym składzie. Dołączył Śruba ze swoim jabelkiem ( a więc teraz będzie 5 różnych wykrywek). I chociaż jechaliśmy bojowo nastawieni to gdzieś tam w głębi drzemały wątpliwości czy coś może jeszcze wyjść z tak przeczesanego tydzień temu poletka.
- Przeorane ! - wyrwał mnie z zamyślenia głos KarikaM gdy dojeżdżaliśmy na miejsce.
- Co przerąbane ? - spytałem.
- Nie przerąbane tylko przeorane , nasza miejscóweczka zaorana - krzyknął Przemek.
Faktycznie , poletko świeżutko i równiutko zaorane i to nie na wiosnę, nie na jesień , ale teraz w środku lata. Wspaniały prezent od rolnika. Orka dość głęboka 35-45 cm. Nowe warstwy roli i zawartej w niej historii, niedostępnej wcześniej dla naszych wykrywaczy wyłożone na świeżutkich skibach jak na talerzu rozpaliły naszą wyobraźnię.
Skala czasowa naszych znalezisk potwierdziła teorię fekaliowego pola. Od średniowiecznego Brakteat'a pomorskiego rodem z Kołobrzegu ( jak to już zdążył ocenić jeden z kolegów na forum) aż po XX- wieczne srebrne marki . Cały przekrój wiekowy monetek pruskich , pomorskich, francuskich, niemieckich. Poza tym taki sam przekrój wiekowy guzików : gaciowych, mundurowych ( jeden ciekay napoleoński - jak ocenił KarpikM ). No i jeszcze rarytasy takie jak znalezisko Maćka - najprawdopodobniej mosiężna pieczęć lakowa , która zapewne wkrótce będzie przedstawiona do identyfikacji ( i niech mi ktoś powie, że Ultra najlepsza na militaria. Zaprzecza temu dzisiejszy urobek Maćka, dzielnie konkurujący z pozostałymi piszczałkami).
Od dzisiaj jestem przekonany, że najlepsze miejscówki są na ornych polach ( szczególnie tych dawnych fekaliowych). I najwygodniejsze bo nawet nie potrzeba łopatki. Większość znalezisk zalegała na 5-20 cm a niektóre na wierzchu i wystarczyło ręką jak na plaży piasek przesypać ziemię przed sondą.
Pozdrowienia dla całej ekipy: Pietro, Śruby, KarpikaM i Przemka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 22:52 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No to piwko dla rolnika, że o orce na poplony pomyślał! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 23:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A to co na koniec Karpik wyciagnał z ziemi to denarek Antoninus Pius :) jezeli ktoś twierdziu ze Ultra nie nadaje sie na monety to sie ogromnie myli dzis stajnia rutusa pokonała minelaba garetta i whitsa :) !! Raz jeszcze Maciek RESPECT :) Dzisiaj pokazałeś klase no i ty Zbyszek rewelka ta moneta rewelka aha ten guzik co dalem Śrubie to nie niemiecki tylko jakis sredniowieczny polski bo jest na nim nasz starodawny orzeł sruba zadzwonil i mnie pocieszył :) Do zobaczenia na kolejnej wyprawie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 19:58 
Major
Major

Siwy, ja myślę, że to orka nie na poplony (bo nic tu wcześniej nie rosło oprócz zielska), ale strach przed utratą dopłat unijnych dla rolnictwa. Każdy rolnik dostaje po kontroli stanu zasiewów zdjęcie swojego poletka prosto z satelity i tam pięknie widać czy dbał o kulturę swoich areałów czy tylkoo same chwasty.Unia nie daje rolnikom pieniędzy za leżenie ale za odpowiednią dbałość za rolę , czyli za wykonaną pracę. Myślę , że ten nacisk finansowy na rolnika będzie bardzo przydatny dla nas poszukiwaczy a takie pięknie przeorane poletka w środku lata nie będą już niczym zaskakującym.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]