Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Poszukiwania w okolicach Wizny
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 14:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Czy ktoś z szanownych kolegów szukał kiedykolwiek w okolicach Wizny i jakie były rezultaty? Pytam bo jako mały chłopak (lata 70-te) jeździłem na wakacje do mojej babci która mieszkała w bardzo małej wsi niedaleko Wizny.To co utkwiło mi w pamięci to : schron który znajdował się ok. 700 m od domu babci , a w nim pełno łusek, pocisków.A na pobliskich łąkach całe stosy rozbrojonych pocisków, granatów i Bóg wie co jeszcze, wtedy miałem 7 lat i nie bardzo rozróżniałem co to jest.Wystarczyło odkopać ściółkę leśną a pod nią można było znaleźć łuski, pociski, manierki, bagnety (jeden mam do tej pory). Pamiętam doskonale w których to było miejscach, a najbardziej utkwił mi w pamięci widok dużej bomby lotniczej która była do połowy w ziemi, wystawało część korpusu i lotki. I teraz moje pytanie, bardzo dawno tam nie byłem, tyle lat mineło, czy jest sens jechać tam z wykrywaczem , być może wszystko już wybrane i przekopane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 23:32 
Pułkownik
Pułkownik

Witam. Tak sie sklada, ze ja rowniez mialem (mam) tam babcie.
Otoz mozna tam znalezc co nieco, chociaz teren wstepnie przeszukany.
Ale okolice wsi Gora Strekowa, Brzeziny(miejsce stacjonowania niemieckiego korpusu), Wizna.
Jadac ze Strekowej Gory na Lomze(za przystankiem PKS. tzw. krzyzowki) polecam okopy w pobliskich lasach.
Zreszta Strekowa Gora jest miejscem bitwy z powstania styczniowego(nie pisze gdzie dokladnie,
ale jak ktos popyta-poszuka to znajdzie). Warto polazic przy schronach w miejscowosci Kurpiki.
Duzo zelastwa bylo jeszcze w latach 80. A takze wzdluz Narwii na tym odcinku.
Ciekawe fanty znajdowano podczas kopanoia piachu.
Zreszta polecam ksiazke Wizna 39, oczywiscie troche ubarwiona,
ale przedstawia temat dosc rzetelnie.
Przypominam , ze moga byc problemy z straza lesna, policja wodna itp.
Teren wpisany na swiatowa liste dziedzictwa - Bienrzanski Park Narodowy.

Ps. ale jekby ktos chcial sie kiedys tam wybrac chetnie sie przylacze.
PZDR.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lipca 2004, 23:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja jestem z Łomży i czasem kopię w tych terenach. Ostatnio niedaleko Wizny (nie pamiętam jaka to była wioska) na pozycjach niemieckich znalazłem kilka łusek, manierkę i kubek do niej. W tych okolicach są także ciekawe schrony i bunkry, jednak ich okolice są zupełnie przetrzepane przez miejscowych. Do poszukiwań poleciłbym okolice wsi Olszyny (ok. 14 km od Wizny, po drodze na Łomżę jest droga w lewo i tablica.) ponieważ bez problemu można pytać o wskazówki miejscowych a teren nie jest tak przeszukany jak w okolicach wizny. Zresztą w Olszynach znajdują się pozycje z powstania styczniowego, Iwś i IIwś.
pozdrawiam M40

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]