Teraz jest środa, 17 września 2025, 19:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: mapa
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 11:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Czy ktoś podjąłby się stworzenia internetowej mapy kraju z zaznaczonymi ciekawymi miejscami np. transzeje, umocnienia, miejsca monetonośne, byłe lotniska ( o okolicach mojego miasteczka 2 sowieckie) itp.
Ostatnio zupełnie przypadkiem leśniczy wskazał mi 3 kilkukilometrowe okopy powstańcze o których nie wiedziałem pomimo niewielkiej odległości od miejsca zamieszkania, chętnie podzielę się tą wiedzą jak i innymi lokalizacjami.
Trzeba by przerobić sztabówki na konturówki (dla mniejszej objętości plików) i ktoś musiałby uaktualniać nadsyłane informacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 13:20 
Weteran
Weteran

Witam
Nie sądzę by ktoś się podjął i nie sądzę by było to możliwe.
Robiąc rekonesans w jakimś lasku zawsze znajdzie się jakieś okopy, ziemianki itp. Trzeba by wręcz przeczesać teren metr po metrze.
Wczesną wiosną chodziłem po lesi by go "dokładniej " zwiedzić. Znalazłem na obszarze ok 2km kw. kilkadziesięt ziemianek okopów itd. w następnym podobnie. Zrobienie szkicu - pomyślałem dobra rzecz - lecz po paru godzinach wymiękłem. Miałem nawet dalmierz laserowy bardzo ułatwiający pracę, ale tej pracy jest naprawdę dużo.

Najlepiej więc byłoby wymieniać się takimi informacjami. Ale sam widzisz jak na forum trudno uzyskać podstawowe informacje na temat ciekawych miejsc. Wiele osób wkłada mnóstwo czasu w poznanie historii miejsc i trudno sie dziwić, że nie chcą się tą wiedzą dzielić.
W moim lesie nie ma nic ciekawego, ale boję się, że pewnego dnia ktoś zrobi z niego ser szwajcarski :)

Na forum można odszukać wątek o lotniskach, znaleźć linki lub strzępy info o miejscach fortyfikacji.

miejsca monetonośne - sam chyba rozumiesz.

może dzieje się tak, że w necie jest bardzo mało informacji tego typu, lub jest to zabawa dla samotników.

pzdr optymistycznie
111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09 
Porucznik
Porucznik

zresztą aby udzielić szczegółowych informacji trzeba by takie miejsca zwiedzić - czyli po co komu mapa z przeszukanymi już miejscami. Polska jest tak ogromnym krajem, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Na przykład praktycznie całe podkarpacie leży odłogiem, nie widze na forum praktycznie nikogo z tych okolic. I dobrze bo jade tam na dwa tygodnie :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 22:01 
Podporucznik
Podporucznik

to ze na forum "PS" nie wsytepuja moze w licznym skladzie osobowym przdstawiciele Podkarpacie nie oznacza ze ich tam nie ma w ogole a teren pod katem wrastania w ziemie fantow jest dziewiczy.... :)
Ludzie z pasją są, tereny są, fantów coraz mniej, jednak zyczę powodzenia i grasci tychze podczas pobytu na skadindad urokliwych terenach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 22:10 
Porucznik
Porucznik

tereny sa bardzo malownicze, a i bardzo sie ciesze że na podkarpaciu też jesteście. Ale zgodzisz sie chyba że ustępujecie licznością innym krainom w Polsce. Przynajmniej z tych osób które aktywnie udzielają sie na forum. Swoją drogą ciekawe jaki procent poszukiwaczy "skarbów" skupia to forum. A ile osób kopie sobie w ziemie nie mając świadomości istnienia tego forum :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 22:22 
Podporucznik
Podporucznik

Na pewno spory odsetek osoób w ogole sie nie udziela (znam takich) na forach (tutaj czy innych) lub też sa obecni sporadycznie, zerknij do listy uzytkownikow, kilka wpisow z podkarpacką lokalizacją tam sie znajduje, wielu woli indywidualne wyprawy a i uczestnictwo w zyciu na lamach wirtualnych miejsc wymiany mysli uwazaja za niepotrzebne lub tez bierna obecność im w zupełności wystarcza

Nawet jesli - statystycznie do rzeczy podchodząc - na Podkarpaciu jest mniej osób zainteresowanych tą dziedziną hobbystyczną, w co watpię, to uzupelnia ich liczne grono naplywajce na przyklad w kierunku terenów okreslanych mianem Bieszczady, zatem pelna harmonia a haslo "w przyrodzie nic nie ginie" ma swoje uzasadnienie

Mieszkam w Malopolsce ale Podkarpacie znam w pewnym procencie z wizyt tu i tam. :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]