|
Wg. mnie to nie do końca dobry tok myślenia. Oczywiście, mając wykrywacz uniwersalny, można skutecznie szukać szerszego zakresu przedmiotów, niż sprzętem wyspecjalizowanym, ale czy równie skutecznie można szukać tego, co sprzęt wyspecjalizowany znajduje najlepiej?
Ja dobrowolnie zdecydowałem się na opcję, kilka sprzętów do różnych zastosowań, zamiast jednego, nawet pomimo to, że szukam głównie drobnicy, ale sprzęt zależnie od warunków w danym miejscu (gleby, zaśmiecenia itd.). Ktoś się mnie kiedyś pytał, czy nie chciał bym ich sprzedać i kupić jeden z najwyższej półki. Ja bym nie chciał, odpowiedziałem.
Według kolegów, w innym wątku, dzisiejsza technologia może zaproponować wykrywacz wybitny w każdej dziedzinie poszukiwawczej, wg. nich jest to F75.
Moim zdaniem jest to prawdą, ale w określonych warunkach, np. na przeciętnym polu. Na plaży, w glinie i innym trudnym gruncie, zawsze największy zasięg będzie miał wykrywacz wieloczęstotliwościowy, taki jak Explorer.
I teraz powstaje pytanie o wymagania i potrzeby. np. jak często szukam na trudnym gruncie, aby miało to dla mnie realne znaczenie w praktyce, albo czego szukam najczęściej.
W pewnych sytuacjach można dojść do wniosku, że uniwersalny sprzęt załatwia 95% potrzeb a te 5% można pominąć, ale, według mnie, są też takie przypadki, że chcąc osiągnąć najwyższą możliwą skuteczność, trzeba mieć 2 labo 3 sprzęty i nie da się tego przeskoczyć inaczej jak dobrowolnie godząc się na gorsze wyniki jednym sprzętem.
Tak więc, jak zawsze wszystko sprowadza się do twoich oczekiwań. Musisz zastanowić się, czy nauka nowego, o wiele bardziej skomplikowanego sprzętu niż Explorer i początkowe mizerne efekty są warte eksperymentu. Oraz utrata przewagi na trudnym gruncie. Do tego dochodzi nauka ręcznego strojenia do gruntu, która jest kluczowa dla dobrych osiągów, dla sprzętu innego niż wieloczęstotliwościowy.
Gdybym planował taką zamianę, na pewno nie chciał bym od razu pozbyć się sprzętu, który już dobrze znam, żeby nie palić za sobą mostów, nawet gdybym planował zostać tylko z jednym sprzętem.
|