Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tryb statyczny w DFX-ie
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 00:36 
Porucznik
Porucznik

Witam
Czy moglibyście mi opowiedzieć troszkę o trybie statycznym w Dfx-ie? Stabilny? Głęboki? Identyfikacja w porządku? Zamierzam nabyć jakiś uniwersalny sprzęt, z przewagą potencjału monetkowego ale i z zadowalającym trybem statycznym no i baaardzo chętnie z trybem mix aby jednocześnie mieć możliwość znalezienia obu typów znalezisk. Chodzę z Explorerem ale czasami strasznie mnie kusi aby z przyleśnego poletka wskoczyć na chwilkę do lasu i spenetrować pobliskie okopy... Mój wykrywacz raczej nie nadaje się do tego... :(
Proszę o opinie
Pozdrawiam
Maniutek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: dfx
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 15:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Widzę, że kolega też ma takie same rozterki i problemy. Ja przełaziłem już wszystkie fora wzdłuż i wszerz. Nic już nie szukam tylko kupię tego dfx-a na wiosnę. Może będzie taniej. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 19:01 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: dla mnie wszędzie jest blisko, reszta zależy od chęci
Kurde.Ja kupiłem niedawno DFX'a...jest fajny, ale tak ciężki w ujarzmieniu, że masakra...po przeczytaniu raz instrukcji(do dzisiaj już przeczytałem, zeby nie było koledzy z Brzegu :))...nie jestem ani deko mądrzejszy :)
Na Święta przeczytam jeszcze raz :)...hmm...na Sylwestra jeszcze raz????
Kiedyś go poskromię :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 20:40 
Specjalista
Specjalista

odzysk77 napisał(a):
Kurde.Ja kupiłem niedawno DFX'a...jest fajny, ale tak ciężki w ujarzmieniu, że masakra...po przeczytaniu raz instrukcji(do dzisiaj już przeczytałem, zeby nie było koledzy z Brzegu :))...nie jestem ani deko mądrzejszy :)

Czytanie niewiele da :) 2 miesiace w terenie nerwy zszarpane,potem powoli zazczniesz sie zblizac do wynikow wykrywaczy z dolnej polki. Po pol roczu zacznie Ci sie wydawac ze go rozumiesz a po roku nie bedziesz chcial zmienic na nic innego :)Tryb statyczny:bardzo dobry!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

@maniutek1
Nie rozważałeś zakupu F75 :que
Wydaje mi się z tego co wyczytałem że byłbyś zadowolony - mixa nie ma ale ma ruchowy statyk z identyfikacją,jest lekki,dobrze wyważony,nisko baterio-żerny,prosty w obsłudze a zasięgi również na poziomie.

Ostatnio edytowano środa, 17 grudnia 2008, 22:32 przez damiano, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 22:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Damiano czyzbys twierdzil iz XLT/DFX jst zle wywazony, ciezki, bateriozerny i nie maja Mix-a ?? O ... zesz Ty orzeszku :)

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 22:52 
Generał Broni
Generał Broni

Piotrze
Wszystkie odczucia mogą być względne jednak co do bateriożerności (zauważ że F75 ma na stałe włączone podświetlanie i tylko 4 paluszki duże) plus wagi (jest de facto lżejszy od XLT/DFX i temu zaprzeczyć się nie da-czysta matma) wątpliwoście nie mam ;)
Co do mixa oba w/w posiadają go oczywiście i nigdy nie twierdziłem inaczej ale nie każdemu ten tryb przypadnie do gustu - jak to np. również ma miejsce w Solarisach i PROximach.
Nie odkryję Ameryki mówiąc że każdy użytkownik musi znaleźć swój "ideał" - który nie koniecznie będzie ideałem dla innych.
Nie każdy również ma na tyle czasu i samozaparcia aby poświęcać lata żeby poznać sprzęt - chciałem pokazać że zawsze można znaleźć alternatywę :1
Wyboru i tak dokona sam użytkownik (najlepiej żeby mógł sprzęt potestować w terenie) a jednak czasami bywa tak że mimo wszystkich 'zalet' sprzęt zostanie nie okaże się przyjazny i pójdzie w lepsze ręce.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 grudnia 2008, 23:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Dziekuje Damiano ;) , ja sie nie odwaze zlego slowa napisac czy tez powiedziec ;) do czasu gdy mnie ktos o mojej omylnosci nie przekona na podstawie dowodow "rzeczowych" w terenie. A te obszerne ramiona ... nie mam od onanizacji talko (po czesci :nicnie :jump ) od machania moja ulubiona wykrywka ;) :usta . Ale oczywiscie masz racje - kazdy ma cos ulubionego z czym mu dobrze. Moj kijek (i Twoj tez) maja Li-on wbudowane i na baterie nie zwracam zbyt czesto uwagi :).

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2008, 13:34 
Porucznik
Porucznik

Szary Wilk napisał(a):
odzysk77 napisał(a):

Czytanie niewiele da :) 2 miesiace w terenie nerwy zszarpane,potem powoli zazczniesz sie zblizac do wynikow wykrywaczy z dolnej polki. Po pol roczu zacznie Ci sie wydawac ze go rozumiesz a po roku nie bedziesz chcial zmienic na nic innego :)Tryb statyczny:bardzo dobry!

Haha dzięki za doła...a miałem takiego fajnego scopa, którego poznałem na wylot :) a tu rok w terenie buuuu...co ja narobiłem :)

...:) ale i tak go ujarzmię ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 14:12 
Porucznik
Porucznik

Witam. Długo czekałem na Wasz odzew. Chodzi mi o to, że nie mam ściśle zakreślonych zainteresowań drobnicą czy militarką. Jestem raczej wędrowniczkiem po lasach i polach. Czasami więcej po polach i ugorkach i wtedy mój Explorer jest fajny, nie narzekam, ale po wejściu do lasu patrzę czasami z zazdrością gdy kolega wyciąga z okopu np. kilkadziesiąt kilogramów szpilek, ;) czy jak to inaczej się nazywa, do gąsienic czołgu lub innego pojazdu. Nie stać mnie na razie na kupno drugiego wykrywacza więc tak sobie pomyślałem, skoro DFX nie jest gorszy na monetki niż Explorer i do tego zaoferować mi może skuteczność w lesie, do którego Explorer się nie nadaje raczej to dlaczego go nie zamienić?
Myślicie, że to dobry tok myślenia? Czy wartość Explorera jest mniej więcej równa z DFX-em? Uda mi się wymienić bez dodatkowych wkładów finansowych?
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 14:59 
Specjalista
Specjalista

Wg. mnie to nie do końca dobry tok myślenia. Oczywiście, mając wykrywacz uniwersalny, można skutecznie szukać szerszego zakresu przedmiotów, niż sprzętem wyspecjalizowanym, ale czy równie skutecznie można szukać tego, co sprzęt wyspecjalizowany znajduje najlepiej?

Ja dobrowolnie zdecydowałem się na opcję, kilka sprzętów do różnych zastosowań, zamiast jednego, nawet pomimo to, że szukam głównie drobnicy, ale sprzęt zależnie od warunków w danym miejscu (gleby, zaśmiecenia itd.). Ktoś się mnie kiedyś pytał, czy nie chciał bym ich sprzedać i kupić jeden z najwyższej półki. Ja bym nie chciał, odpowiedziałem.

Według kolegów, w innym wątku, dzisiejsza technologia może zaproponować wykrywacz wybitny w każdej dziedzinie poszukiwawczej, wg. nich jest to F75.

Moim zdaniem jest to prawdą, ale w określonych warunkach, np. na przeciętnym polu. Na plaży, w glinie i innym trudnym gruncie, zawsze największy zasięg będzie miał wykrywacz wieloczęstotliwościowy, taki jak Explorer.

I teraz powstaje pytanie o wymagania i potrzeby. np. jak często szukam na trudnym gruncie, aby miało to dla mnie realne znaczenie w praktyce, albo czego szukam najczęściej.

W pewnych sytuacjach można dojść do wniosku, że uniwersalny sprzęt załatwia 95% potrzeb a te 5% można pominąć, ale, według mnie, są też takie przypadki, że chcąc osiągnąć najwyższą możliwą skuteczność, trzeba mieć 2 labo 3 sprzęty i nie da się tego przeskoczyć inaczej jak dobrowolnie godząc się na gorsze wyniki jednym sprzętem.

Tak więc, jak zawsze wszystko sprowadza się do twoich oczekiwań. Musisz zastanowić się, czy nauka nowego, o wiele bardziej skomplikowanego sprzętu niż Explorer i początkowe mizerne efekty są warte eksperymentu. Oraz utrata przewagi na trudnym gruncie. Do tego dochodzi nauka ręcznego strojenia do gruntu, która jest kluczowa dla dobrych osiągów, dla sprzętu innego niż wieloczęstotliwościowy.

Gdybym planował taką zamianę, na pewno nie chciał bym od razu pozbyć się sprzętu, który już dobrze znam, żeby nie palić za sobą mostów, nawet gdybym planował zostać tylko z jednym sprzętem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 00:49 
Porucznik
Porucznik

SiD napisał(a):
Musisz zastanowić się, czy nauka nowego, o wiele bardziej skomplikowanego sprzętu niż Explorer i początkowe mizerne efekty są warte eksperymentu. Oraz utrata przewagi na trudnym gruncie. Do tego dochodzi nauka ręcznego strojenia do gruntu, która jest kluczowa dla dobrych osiągów, dla sprzętu innego niż wieloczęstotliwościowy.

Hehe idąc Twoim tokiem myślenia kolego to chyba w ogóle nie powinniśmy pracować na żadnym sprzęcie tylko latać ze szpilą, no bo po co się uczyć jakiejś elektroniki skoro w czasie wojny latał saper z bagnetem na karabinie i macał czy jest przed nim mina czy nie-sposób sprawdzony :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

Ja bym dodał przede wszystkim jeszcze zasobność portfela - musisz sobie odpowiedzieć czy wolisz być skuteczniejszy z kilkoma sprzętami na różne okoliczności czy wolisz te pieniądze przeznaczyć na inne być może ważniejsze cele.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 13:03 
Specjalista
Specjalista

odzysk77 napisał(a):
Hehe idąc Twoim tokiem myślenia kolego to chyba w ogóle nie powinniśmy pracować na żadnym sprzęcie tylko latać ze szpilą, no bo po co się uczyć jakiejś elektroniki skoro w czasie wojny latał saper z bagnetem na karabinie i macał czy jest przed nim mina czy nie-sposób sprawdzony :)

Najwyraźniej nie zrozumiałeś co chciałem przekazać. Bywa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2008, 13:17 
Porucznik
Porucznik

Zrozumiałem bardzo dobrze tylko Ty źle to powiedziałeś :). Myśląc tak jak Ty to powinniśmy się zatrzymać na Pi'mpkach indukcyjnych, bo szkoda czasu na naukę nowego sprzętu, no i oczywiście żal fantów, których nie wyrwiemy z ziemi, bo "dużo czasu upłynie zanim poznamy nowy sprzęt".Wg mnie nie ma co się przywiązywać do jednego sprzętu,tylko szukać dla siebie odpowiedniego zmieniając je tak długo az się trafi na ten który spełnia oczekiwania, co nie oznacza, że nie powrócić do jakiegoś sprawdzonego jeżeli wyczerpiemy potencjał finansowy lub nerwowy :).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]