Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 15:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz PI
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2009, 23:56 
Porucznik
Porucznik

Witam.
Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby mi doradzić jakiś model niedrogiego wykrywacza impulsowego, z dużą (40-50cm) cewką, poprawną konstrukcją mechaniczną i zasięgami? Czy znajdzie się coś takiego w okolicach 500-700zł?
Czy cewka o tej wielkości na prawdę "omija" niewielkie gwoździopodobne kawałki żelastwa?
Poszukuję niedrogiej alternatywy dla wykrywacza typu Two Box, znaczy widzącego raczej większe elementy metalowe. Czy wykrywacz impulsowy o sporej cewce będzie dobrym wyborem w tym przypadku?
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Maniutek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 stycznia 2009, 15:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z tym wycinaniem drucików to będzie ciężko w PIku. Mój Pi strasznie jest łasy na takie drobiazgi i niestety ciężko tego będzie uniknąć. Jasne, że można coś kombinować z nastawami ale wtedy drastycznie traci zasięg i mija się to z celem. Dlatego ludzie kupują two boxy, (które są kikukrotnie droższe od PI) bo niby zasięgi podobne, ale nie nie muszą kopać każdego drucika.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 stycznia 2009, 16:25 
Chorąży
Chorąży

znajomy ma TRAPERA z cewką 37cm z tego co wiem można się też dogadać na większą cewk,. nie narzeka na niego.czy będzie łapało pierdoły typu drut i gwozdzie zależy na ile też się nastawi czułość.pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 09:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Raczek, mam coś bardzo podobnego bo Nowaka (praktycznie to jest to samo) i po wycięciu czułością gwoździ zasięg spada o 70%. Kiedyś to sprawdzałem i nawet przy cewce 50cm klamrę od pasa po zjechaniu z czułości brał z 15cm gdzie normalnie jest 55cm. Już większy sens ma wycinanie łusek bo PI nie ma takiego apetytu na kolor. Niestety na zardzewiałe żelazo jest niemiłosiernie czuły co jest jego wadą i zaletą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 11:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jest jeszcze taki sposób.Cewke podnosi się na wysokość 30 do 40 cm,im cewka ma większą średnice tym można ją wyżej nosić.Zwróć uwage że rame PI nosi bardzo wysoko.Przy średnicy cewki 50 cm zdaje to egzamin.Spada czułość na drobnice a duże obiekty świetnie bierze,przy czym zasięg na duże obiekty spada stosunkowo mniej niż przy zmniejszeniu czułości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 15:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Być może w ten weekend będę miał okazję testować takie ustojstwo na bazie PI z którym się chodzi jak z ramą tzn wysoko. Podobno ma to wycinać drobnicę (w co ja osobiście nie bardzo wierzę) i mieć dopalacz. Jak będzie tylko gotowy to zrobię krótki opis i kilka fotek z terenu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 21:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja chodziłem z jabelem z cewką 60cm i wiem jak jest uciążliwe chodzenie z takim ustrojstwem ,po pierwsze wcale nie wycinał drobnicy i można było z tym szału dostac żeby cokolwiek namierzyć trzeba było zakładać mała cewkę ,chodzenie z takim sprzetem ma sens jak się chodzi conajmniej na dwa wykrywacze ,poco biegać z dużą cewką wysoko nad ziemią?traci się wtedy tylko na zasięgu ,natomiast małą cewka o średnicy 25cm można z łatwością określić co jest pod cewką ,a to tylko kwestia wprawy.Najlepiej przeszukać teren małą cewką a potem po oczyszczeniu poprawić czymś o większym kalibrze :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 22:26 
Klucznik z Klucz

PI Now.to ma nastawy wielkosciowe dyskryminacji.Ja osobiscie wole chodzic na pelnej czulosci i niesc cewke 90 cm(lekka) 50 cm nad ziemia.Gwarantuję ze skrzynie z zelaztwem wezmie z ponad metra.A jeszce ma taka funkcje ze po szybkosci narastania sygnalu wyczaja dokladnie glebokosc zalegania przedmiotu.Jak cos glebiej jak 50 cm to kopię.Pod wzgledem zasiegu bije two boxa,nawet mojego TM 808 z najnowsza i selekcjonowaną elektroniką(żółty).
Klucznik z KLucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 00:12 
Moderator
Moderator

Panie Stanislawie a pisze pan o tych nowych Nowakach czy o jakiejs starszej konstrukcji?

Kto chodzi z tym nowym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 00:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Właśnie jak to jest z tymi nowymi Nowakami,pod względem zasiegów na militarke lepszy jest od Smętka??. Planuje właśnie zmiane i stąd takie pytanie.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 01:04 
Porucznik
Porucznik

Witam.
Czytam i cieszę się, że temat się rozwija i można wyciągać coraz to nowsze wnioski...
Może uzupełnię swą wypowiedź i pewnie zadam kolejne pytania.
Docelowym sprzętem jest dla mnie Whites z serii 5900/6000 lub Two Box. Niestety na razie mnie nie stać na ten sprzęt więc szukam czegoś co pozwoli mi kopać głębokie dołki... Zawsze byłem drobnicowcem ale od czasu do czasu ciągnie mnie w stronę okopów, ziemianek itp...
Czytałem wiele o Smętku. Widziałem go w akcji... Ba! Zanim kupiłem swój pierwszy wykrywacz robiłem za kopidoła który chodził krok w krok za kolegą i nasłuchiwał z niecierpliwością sygnału z jego sprzętu.. Fajne dołki się kopie ale ta tragiczna konstrukcja nośna mnie odstrasza... Denerwowały mnie straszne luzy w kanarku, denerwują i niepokoją luzy Explo...A Smętuś to już ogólnie jeden wielki luz...
Czytałem sporo o Bartku 3. Byłbym skłonny go nawet kupić choć wygląda dość archaicznie... Ceny w Demecie jednak przerażają a zestawu do złożenia już chyba kupić się nie da...
Przyszla fascynacja sprzętami impulsowymi... Zaczęło się od zobaczenia takiego sprzętu w "Było nie minęło...". Napaliłem się strasznie. Super pika! Zasięgi też super. Zacząłem więc studiować wiadomości na temat saperów, jabli, pulsarów, klonów sandbanksa... pogubiłem się...
Pojawił się Nowak. Fajnie wygląda, sprzęt legendarny wręcz... ale wiadomości ni chu chu... Cena też nienajgorsza, cewki podobno można sobie zamówić wg. własnego upodobania... Czekam tylko na potwierdzenie mojego wyboru. Czy ktoś może zdążył już dość dokładnie sprawdzić ten sprzęt? Czy, powtarzając pytanie Gryfina, jest lepszy od statyków vlf typu Smętek i Bartek?
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 09:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Manutek jeśli chodzi o zasięgi to Nowak rzeczywiście wymiata i jeśli nie boisz się dużych dołów to mogę go naprawdę polecić. Wiadomo, że PI będzie lepiej ciągnął żelazo niż VLF i odwrotnie, są to 2 rożne wykrywacze. Jeśli chodzi o konstrukcję nośną to na pewno będzie się do czego przyczepić jak to w każdej garażowej konstrukcji. Zauważyłem, że moda się robi na PI-ki :)
Na weekend mieliśmy do testów Nowaka z ramą i tak jak obiecałem skrobnę o tym ustrojstwie kilka zdań.
Pierwsze wrażenie, cholernie ciężkie, niewygodne, nieporęczne ustrojstwo. Przystępując do pracy musicie się pozbyć komórek, saperek, noży, kluczy itp. Wykrywacz jest wyposażony w 2 cewki tj. gdy rama złapie już sygnał przełącza się na standardową cewkę 30stkę służącą jako pinpointer, wadą tego jest strojenie za każdym razem. Pomimo tego, że wykrywacz obsługuje się samemu i tak ktoś musi iść za operatorem z łopatą. Chodziliśmy po dość płytkich okopach i tam niestety wykrywacz się nie sprawdził bo nie było głębokich sygnałów (teren ostro przeryty) ale blachy skrzynek amunicyjnych ciągnął spokojnie z dna okopu. Myślę, że lepiej sprawdził by się na II go wojennych okopach na hełmy, my testowaliśmy go na I wojnie. Ustrojstwo, ciężkie, nieporęczne i na naprawdę głębokie zakopy, sprzęt dla hardkorowców lub kogoś z konkretnym namiarem i uwaga najważniejsze -pomija drobnicę. Niesiony nad ziemią Nie widzi łusek, drucików i innych śmieci. Sprzęt typowo na "grubego zwierza". Testowaliśmy prototyp i pomimo kilku niedoróbek myślę, że fajna alternatywa dla wykrywaczy za grube tysiące złotych, ale nie dla mnie. Nie wyobrażam sobie stale latać z czymś tak nieporęcznym. Kolega Maciek wklei jakieś fotki z naszej wyprawy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 11:12 
Porucznik
Porucznik

Witam.
Mi też rama nie pasuje. Szukam wykrywacza z cewką o takiej średnicy aby w miarę normalnie poruszać się z nią po okopach a jednocześnie na tyle dużą aby odrzucić jak najwięcej drobnicy... Myślę, że średnica 50-60 cm to wartość graniczna.
A jak to jest z tymi PI-kami... Na prawdę nie lubią koloru? Czy mam się pożegnać z kolorkami wielkości np. klamry?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 13:19 
Moderator
Moderator

Absolutnie nie musisz się żegnać z kolorkami. Mój Nowak zbiera klamrę AW lub carską z 50 cm na wyraźnym sygnale, który zawsze się kopie. Przyspieszenie pykania jest obserwowane nawet z 60-65cm ale w terenie takie pykanie może być pominięte. Na żelazo oczywiście jest bardziej czuły, ale o dziwo jak robiłem testy to carską zastępczą klamrę żelazną zbiera mi z 40 cm chyba dlatego, że jest mniejsza objętościowo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 14:13 
Porucznik
Porucznik

To napisz Macku jeszcze coś o tej ramie którą testowaliście... czy układ elektroniczny jest taki sam jak w Nowakach z serii V czy układ jest w jakiś sposób polepszony, unowocześniony?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]