Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 09:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Chłopie, zlituj się... :D

Poczytaj to forum. :)
viewtopic.php?t=20683

Niektóre wypowiedzi moga być niejasne, bo dyskusja została "wydłubana" przez VW z innego wątku. :)

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2006, 11:20 
Moderator
Moderator

Witaj SiD!

To poważne uszkodzenie to korozja :( Na jesieni elektronika została dość szczelnie owinięta w folię przez kumpla (u niego była dłuższy czas moja wykrywka). I jakoś nie wpadł na pomysł, żeby to odwinąć co jakiś czas...
Do środka dostała się wilgoć i nieco ponadgryzała kilka ścieżek druku. Bez kilkukrotnego wysyłania do serwisu sieę nie obeszło. Ale teraz sprzęt jest u mnie i od 1,5 roku mam spokój. Działa jak należy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2006, 23:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja kupiłem swojego xlt wysyłkowo od firmy często tutaj wymienianej(3600,-). I wszystko byłoby OK, ale nie działało podświetlenie. Oczywiście gwarancja i tak dalej (strata tygodnia plus 15 zeta za przesyłkę). Przyszedł więc wykrywacz po tygodniu- podświetlenie działa, ale nie można regulować natężenia światła- tłumaczenie "taki przyszedł od producenta", oczywiście gwarancja i tak dalej, wysyłka na koszt firmy. Jeśli masz okazję to kup za granicą w jakimś porządnym sklepie, przynajmniej będziesz miał pewność, że nie ożenią ci jakiegoś bubla- a taka gwarancja z której będziesz musiał często korzystać, będzie wychodzić Ci bokami. Oprócz tego w moim wykrywaczu wszystko inne działa, ale muszę mieć w perspektywie ponowną wysyłkę i stratę około tygodnia czasu, oraz dzwonienie do Warszawy i umawianie się- naprawdę żenada. :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lutego 2006, 23:53 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

ralf08 napisał(a):
Ja kupiłem swojego xlt wysyłkowo od firmy często tutaj wymienianej(3600,-). I wszystko byłoby OK, ale nie działało podświetlenie. Oczywiście gwarancja i tak dalej (strata tygodnia plus 15 zeta za przesyłkę). Przyszedł więc wykrywacz po tygodniu- podświetlenie działa, ale nie można regulować natężenia światła- tłumaczenie "taki przyszedł od producenta", oczywiście gwarancja i tak dalej, wysyłka na koszt firmy. Jeśli masz okazję to kup za granicą w jakimś porządnym sklepie, przynajmniej będziesz miał pewność, że nie ożenią ci jakiegoś bubla- a taka gwarancja z której będziesz musiał często korzystać, będzie wychodzić Ci bokami. Oprócz tego w moim wykrywaczu wszystko inne działa, ale muszę mieć w perspektywie ponowną wysyłkę i stratę około tygodnia czasu, oraz dzwonienie do Warszawy i umawianie się- naprawdę żenada. :n :n :n

upsssssss........to pech z ta regulacja jasnosci :hmmm
Wyobraz jednak sobie, ze ten defekt powstaje w przypadku sprzetu zakupionego np. w Anglii. To dopiero bylby bol. Czas, koszt i w ogole klopot. A Ty piszesz: "kup za granica" :1 Taki maly :666 jestes.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 00:44 
Specjalista
Specjalista

To pokazuję profesjonalność firmy od której kupiłeś. A gdyby był bez cewki i ze złamanym wysięgnikiem (żerdzią, sztycą czy jak to chcecie zwać) też by powiedzieli, że taki przyszedł od producenta? Co to w ogóle za gadka. Powinni wymienić i już (bo towar niezgodny z umową). Ale tak to jest ze sklepami wysyłkowymi, mogą ci wcisnąć bubel a potem musisz się z tym bujać, napiszą, że naprawili, chociaż nie naprawili i zanim im odeślesz mają ok. miesiąc spokoju. A Twoją kasę już mają i nie oddadzą a Ciebie mogą tak aż do końca gwarancji traktować. Dlatego ja zamierzam kupić w sklepie. Na miejscu sprawdzę czy wszystko ok. (to co się da) a jak by co będę egzekwował osobiście a nie wysyłkami. Więc nie dość, że nie kupie z za granicy to nie kupie też wysyłkowo. Do siedziby dystrybutora mam raptem 20 min na rowerze.

Ktoś gdzieś napisał, że w sezonie wykrywki drożeją. Czy taki XLT dużo podrożeje do końca marca? Wcześniej kupić będzie ciężko (i kasy brak i warunki do poszukiwań nie te). Czy mnie się wydaje czy jednak poza promocją na kilka wybranych modeli i dodaniem jakiś tam badziewia (słuchawek np.) cena XLTY jest stała? Czy może się mylę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 00:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

W tej ostatnie kwestii to mogę się wypowiedzieć, bo ten zepsuty wykrywacz wylądował w końcu u mnie (bo Ralf08 dostał całkowicie nowy wykrywacz) i leży do dzisiaj.

W zepsutym wykrywaczu (z nie działającym podświetleniem) okazało się, że jest uszkodzona przetwornica zasilająca folię podświetlającą. Zanim wykrywacz dotarł do mnie, White's został poinformowany o zaistniałym problemie i jednocześnie była mu przekazana skarga o "braku regulacji" jasności świecenia w wydanym Ralfowi wykrywaczu. Zapytałem dodatkowo czy były dokonywane jakies zmiany w układzie wyświetlacza. Oto odpowiedź którą otrzymałem ze Szkocji (od General Managera):

It is difficult to distinguish between the back light intensities and I am not aware that there have been any changes to the LCD's, however changing suppliers for various components could alter the intensity as various suppliers may have slightly different parameters in the components.

Ci co nie czytają po angielsku, niech poproszą VanWorden-a o przetłumaczenie. W skrócie można to sprowadzić do zdania, które Ralf usłyszał w sklepie.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 06:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

To fakt ze XLT potrafia skorodowac w srodku.
Znajomy z Skt.Petersburga kupil nowy na e-bay w ktoryms z amerykanskich sklepow,jako nowke,zapakowany ponoc oryginalnie w pudelko whitesa,jednak po wlaczeniu okazalo sie ze sprzet nie dziala,problemy z wyswietlaczem..po rozkreceniu okazalo sie ze wewnatrz jest caly skorodowany..Jest wsciekly ze nie kupil u dilera w Rosji,moze taniej kupil na e-bay ale za to zardzewialy szrot..Jak to mozliwe?Proscan czesto masz w serwisie zardzewiale XLT?
Ten koles szuka kogos kto by mu to porzadnie odrdzewil,sami to zrobili,na 1 sezon bylo dobrze,teraz,po roku znowu sa problemy, wyswietlacz sie swieci ale nie wyswietla zadnych danych.

zreszta daje link do dyskusji:

http://forum.kladoiskatel.ru/viewtopic. ... hlight=xlt

Ostatnio edytowano sobota, 4 lutego 2006, 19:19 przez tyfus, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 08:30 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

proscan napisał(a):
Witam,

W tej ostatnie kwestii to mogę się wypowiedzieć, bo ten zepsuty wykrywacz wylądował w końcu u mnie (bo Ralf08 dostał całkowicie nowy wykrywacz) i leży do dzisiaj.

W zepsutym wykrywaczu (z nie działającym podświetleniem) okazało się, że jest uszkodzona przetwornica zasilająca folię podświetlającą. Zanim wykrywacz dotarł do mnie, White's został poinformowany o zaistniałym problemie i jednocześnie była mu przekazana skarga o "braku regulacji" jasności świecenia w wydanym Ralfowi wykrywaczu. Zapytałem dodatkowo czy były dokonywane jakies zmiany w układzie wyświetlacza. Oto odpowiedź którą otrzymałem ze Szkocji (od General Managera):

It is difficult to distinguish between the back light intensities and I am not aware that there have been any changes to the LCD's, however changing suppliers for various components could alter the intensity as various suppliers may have slightly different parameters in the components.

Ci co nie czytają po angielsku, niech poproszą VanWorden-a o przetłumaczenie. W skrócie można to sprowadzić do zdania, które Ralf usłyszał w sklepie.

proscan

Ralf08, czemu wiec Twoj post tak jest sformulowany, abysmy tkwili w przekonaniu, iz ciagle wykrywacz jest uszkodzony, a firma ktora go sprzedala, raczej marnie wywiazala sie z gwarancji? Proscan wyraznie pisze, ze masz NOWY SPRZET !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 11:20 
Specjalista
Specjalista

Że od dealera można kupić sprzęt całkowicie skorodowany albo częściowo niesprawny to nie wróży nic dobrego :( Ostatnio w zasadzie we wszystkich możliwych kategoriach rynku na pysk spada obsługa klienta. I nie mam tu na myśli Proscan-a tylko sam fakt jakie przypadki do niego trafiają :( Nówki sztuki. Z doświadczenia (nie w wykrywaczach), wiem, że takie rzeczy zdarzają się często. Np. w kartonie ze 100 szt. Cyfrówek aparatów nie istniejącej już Koniki Minolty kilkanaście sztuk było zupełnie nie sprawnych. Czasami kilkadziesiąt. Serwisy Canona i Nikona olewają wszystkich, nawet tych którzy kupili sprzęt za kilkanaście tysięcy złotych.

Mamy to szczęście (ludzie mający kontakt z wykrywaczami), że Proscan nie jest jakimś anonimowym serwisem. Jest tu z nami na forum, wszystko może wyjaśnić i zależy mu na jego własnej opinii i gdy ma dobrą opinię można ją na tym forum docenić co niewątpliwie jest dobre i dla samego Proscan-a i dla nas, korzystających z jego usług.

Szkoda tylko, że dystrybutorzy przysyłają takie gnioty :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 22:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Ralf08, czemu wiec Twoj post tak jest sformulowany, abysmy tkwili w przekonaniu, iz ciagle wykrywacz jest uszkodzony, a firma ktora go sprzedala, raczej marnie wywiazala sie z gwarancji? Proscan wyraznie pisze, ze masz NOWY SPRZET !

Bo jest uszkodzony, wyświetlacz świeci, ale jasności nie można regulować. Dopiero mam go wysłać POWTÓRNIE do drugiej naprawy gwarancyjnej. I znowu wykrywki nie będę miał przez tydzień, a oprócz tego będę musiał to ponownie pakować, wysyłać, dzwonić- takie marnotrawienie czasu jest naprawdę irytujące. Zresztą kupując taki drogi sprzęt oczekuje się czegoś w 100% sprawdzonego przez osoby wysyłające, przynajmniej ja mam takie oczekiwania. To nie jest długopis za 7,- na który można machnąć ręką. :wq
Ale to wszystko świadczy chyba o firmie White's, że takie kondony wypuszczają, pomimo, że wykrywacz sam w sobie jest naprawdę rewelacyjny. Ja wykrywacz potrzebuję cały czas- i szlag mnie trafia, jak nie mogę bujnąć w teren. pozdrawiam Proscana, bez urazy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lutego 2006, 23:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
kupiłbym jakiegoś Minelaba

W Explorerze podświetlenie jest tylko "włącz-wyłącz".

W XLT, tak jak napisał GM, trudno jest zauważyć zmianę intensywności. Bardziej przekłada się to na pobór prądu. Regulacja na pewno nie jest liniowa.

Ralf, z czym porównywałeś regulacje w Twoim wykrywaczu, że uważasz że jest zepsuta ? W jakich warunkach obserwowałeś ekran ?

Idąc tym tropem, możesz reklamować wykrywacz bo np. zmieniając nastawę BOTTLE CAP REJECT, trudno zauważyć by cokolwiek się działo i to regulując ją w szerokim zakresie.

Po prostu pogadaj z innymi którzy maja taki sam wykrywacz (i nowsze wyświetlacze) by się przekonać, czy aby rzeczywiście nie okazało się, że "ten typ tak ma".

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 01:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Odnośnie tego "ruskiego" XLT. Nie doczytałem, by wykrywacz był nowy. Piszą tam tylko że cewka i wysiegnik w idealnym stanie, a reszta zardzewiała (to chyba to słowo?).

Nawet gdyby był nowy, to można łatwo go załatwić złym przechowywaniem. Wystarczy ze 3 miesiace płynął sobie w wilgoci do Petersburga z USA (o ile nie dłużej).

Zdarza mi się naprawiać wykrywacze przyjaciołom z zagranicy. O ile jest w stanie zapewnić odbiór tu w Polsce, to proszę bardzo. Bo o wysyłce czegokolwiek w tamtą stronę mowy nie ma...

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 02:28 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

ralf08 napisał(a):
Cytuj:

Bo jest uszkodzony, wyświetlacz świeci, ale jasności nie można regulować. Dopiero mam go wysłać POWTÓRNIE do drugiej naprawy gwarancyjnej. I znowu wykrywki nie będę miał przez tydzień, a oprócz tego będę musiał to ponownie pakować, wysyłać, dzwonić- takie marnotrawienie czasu jest naprawdę irytujące. Zresztą kupując taki drogi sprzęt oczekuje się czegoś w 100% sprawdzonego przez osoby wysyłające, przynajmniej ja mam takie oczekiwania. To nie jest długopis za 7,- na który można machnąć ręką. :wq
Ale to wszystko świadczy chyba o firmie White's, że takie kondony wypuszczają, pomimo, że wykrywacz sam w sobie jest naprawdę rewelacyjny. Ja wykrywacz potrzebuję cały czas- i szlag mnie trafia, jak nie mogę bujnąć w teren. pozdrawiam Proscana, bez urazy.

Wnioskuje, ze dostales nowy wykrywacz, ale takze ten ma jakis feler, wedlug Ciebie! Zauwazam, iz Proscan pisze prawde. Ta regulacja faktycznie jest dosc specyficzna. Od numeru 1 do 6 zmienia sie najwiecej .......... cyferka. Natezenie swiatla zas, marginalnie i to najlepiej widzac w domu (w terenie, ciezko jest dostrzec te subtelna roznice, choc naturalnie jest widoczna).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 20:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Ralf, z czym porównywałeś regulacje w Twoim wykrywaczu, że uważasz że jest zepsuta ? W jakich warunkach obserwowałeś ekran ?

Idąc tym tropem, możesz reklamować wykrywacz bo np. zmieniając nastawę BOTTLE CAP REJECT, trudno zauważyć by cokolwiek się działo i to regulując ją w szerokim zakresie.

Po prostu pogadaj z innymi którzy maja taki sam wykrywacz (i nowsze wyświetlacze) by się przekonać, czy aby rzeczywiście nie okazało się, że "ten typ tak ma".

A przepraszam, dlaczego więc w rozmowie telefonicznej była mowa o nie takim rezystorze, jak trzeba? I dlaczego dogadaliśmy się na wysyłkę na wasz koszt? Oraz o PONOWNEJ naprawie? Ja rozumiem, że można nie pamiętać wszystkiego, ale proszę mi nie wmawiać, że "ten typ..."
Cytuj:
Wnioskuje, ze dostales nowy wykrywacz, ale takze ten ma jakis feler, wedlug Ciebie! Zauwazam, iz Proscan pisze prawde. Ta regulacja faktycznie jest dosc specyficzna. Od numeru 1 do 6 zmienia sie najwiecej .......... cyferka. Natezenie swiatla zas, marginalnie i to najlepiej widzac w domu (w terenie, ciezko jest dostrzec te subtelna roznice, choc naturalnie jest widoczna).

Otóż bawiłem się innym XLT i normalnie przy jedynce ledwo się żarzy, a póżniej płynnie można regulować w górę, aż do silnego oświetlenia- pracując czasami w nocy, albo wczesnym rankiem ma to duże znaczenie. Chodzi o to aby nie czerpać niepotrzebnie baterii, a w moim przypadku aby nie świecić z daleka jak UFO. Wyobrażasz sobie slawekdoman, że kupujesz sobie np.monitor, w którym przycisk od jasności obrazu to atrapa? No bez przesady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2006, 21:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zresztą nie ma co przedłużać, napisałem co leży mi na wątrobie i tyle. Mam nadzieję, że po kolejnej naprawie bedzie już wszystko działać tak jak trzeba. Pozdrawiam wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]