Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 16:10 
Specjalista
Specjalista

Kuczman - dziwi mnie Twój belferski, pewien siebie i niecierpiący sprzeciwu ton. Taki jesteś pewien swego, określasz ludzi o innych priorytetach głupkami. Cóż, albo nadrabiasz miną tam gdzie braknie Ci argumentów, albo jesteś osobą z którą po prostu niemiło się rozmawia czy dyskutuje.
Każdy ma swoje priorytety. Dla jednego priorytetem jest wyjęcie z portfela jak najmniejszej ilości gotówki bez względu na inne koszty (takie jak stracony czas, praca z częściowo niesprawnym wykrywaczem czy stracony urlop przez zepsutą wyrywkę). Dla drugiego jest zupełnie odwrotnie. Woli przyjść do sklepu, wziąć wykrywacz do ręki, pogadać ze sprzedawcą, dostać gwarancję i ewentualną możliwość bezproblemowego dokupienia dodatkowych akcesoriów czy części zamiennych które ulegają awarii (jak rurki, osłonki itp.)
Nie osądzam, który z wyżej wymienionych klientów jest głupkiem, bo według mnie żaden nie jest. Wiadomo jednak, że im rynek bardziej rozwinięty tym klientów drugiego typu jest więcej, kropka. Nie ja to wymyśliłem, więc nie musisz mnie przekonywać, że jest inaczej, możesz co najwyżej napisać własną pracę naukową która udowodni, że Ty masz rację a inni się mylą. Do tego czasu wstrzymaj się z osądami.
Slogany rodem z reklam Dosi czy TV marketu możesz sobie odpuścić, bo w wykrywaczach nie ma jak w proszkach, że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać i nie dla idiotów.

Sam wiem z własnego doświadczenia, że czasami przysyłane są wykrywacze z przyczepioną etykietką "tested" prosto od producenta, które jak później się okazuje nie działają, bo w ogóle nie da się ich włączyć. Takie wpadki się zdążają i są odsiewane i odsyłane przez dealerów z powrotem do producenta. Jeśli zamówił bym taki NOWY wykrywacz z USA, czekał na niego miesiąc, a później miał go od razu odesłać, czekać na uznanie gwarancji i ponowną wysyłkę, to cały sezon by miną. Oczywiście takie wypadki zdarzają się dość rzadko, tym niemniej ryzyko jest większe. Kupując w kraju, nie dość, że ryzyko zakupu niesprawnego wykrywacza jest mniejsze, to jeśli nawet Ci się trafi to możesz liczyć na szybką reakcję serwisu czy nawet natychmiastową wymianę.

Zawsze było tak, że jedni kupują samochody zawsze nowe u lokalnego dealera, bo chcą i ich na to stać. Inni kupują używane bo nie chcą, jak to mówią "przepłacać" i nigdy nowego sobie nie sprawią. Takie prawa rynku, każdy ma wybór i nikt tu nie jest głupkiem. A pomimo ogromnego rynku używanych samochodów dealerzy samochodowi mają się dobrze.

Kurs dolara jest korzystny i wpływa również na obniżenie cen towarów sprowadzanych do polski, np. sprzęt komputerowy staniał jak nigdy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 20:46 
Pułkownik
Pułkownik

Witam
Moim zdaniem relacja ceny u nas a np w stanach ma się tak , że podatek wat cło transport serwis czy inne dodatki to nie wszystko, chodzi
o kasę, i tyle kosztuje za ile maksymalnie da się sprzedać i najwięcej zarobić. Wystarczy spojrzeć na ceny niektórych wykrywek że kosztuje drugie tyle co za oceanem, a inna tylko trochę więcej przecież podatki i cło mają te same. Albo różnica między dwoma modelami w stanach to50$, a u nas 600złotych.To jest rynek i tak się skubie kliejenta na ile się da.
Potem robi się promocje . wykrywacz kosztujący 2400 spada 1700, to co sprzedający dokłada do interesu? Dalej ma zysk, a może dolar tak mocno spadł? Po prostu stara cena to był "rozbój w biały dzień".Dlatego wielkie brawa dla każdego kto zaopatrzy się poza dilerowskim monopolem, bo to właśnie oni sprowadzają ceny na "ziemię". :1

pozdrawiam
buszmen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 08:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie zgodzę się tutaj z niektórymi, obecnie w Polsce można kupić wiele wykrywaczy taniej niż zagranicą. Nie mówię tutaj o wykrywaczach wiekowych jak np. Eagle Sectrum, które sprowadzane z zagranicy zawalają nasze All... Dystrybutor czy diler jest często zmuszony do sprzedawania towaru poniżej ceny zakupu bądź po kosztach, bo nie zawsze kupuje towar kiedy kurs jest najlepszy. Niski kurs dolara wprowadził spory zamęt, dilerzy muszą dostosowywać ceny, bo inaczej rusza import indywidualny. Sadek cen wykrywaczy jest spowodowany wysoką ceną złotówki,a tylko w małej mierze zbliżającym się sezonem zimowym, na obniżki sezonowe mogą pozwolić sobie supermarkety.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: dalsza dyskusja
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 10:16 
Klucznik z Klucz

Podoba mi sie wypowiedz ta o przyciemnianych szybach.Dla mnie lepszy to znaczy glębszy(na dyskryminacji),nie interesuja mnie cuda typu najbardzej prawdopodobny obiekt,szybkość przemiatania i takie badziewia ,dla tych co nie chodzą do MEDIAMARK.Cena tez gra rolę gdy trafisz na 48 godzin i masz depozyt na dłuzszy czas(szczegolnie na Rosji).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 18:52 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Zobaczcie jaką radochę mają jankesi przed świętami www.kellycodetectors.com
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

sl15 napisał(a):
Witam
Zobaczcie jaką radochę mają jankesi przed świętami www.kellycodetectors.com
Pozdrawiam

Ehhh normalnie żyć nie umierać a u nas dostaniesz jakąś książkę i od biedy słuchawki... :(
Ciekawe kiedy u nas takie promocje będą :que
Nigdy ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 04:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jezeli rynek PL bedzie otwarty na kompetycje, czyli bedzie wiecej niz jeden dealer- beda i promocje, beda i lepsze ceny. Wlasciwie to otwarcie granic powinno cos zmienic- przynajmniej w polsce zachodniej.

Nie ma sie co pienic, ja nikogo nie szkaluje, nie probuje obrazac. Ale kupowanie z duma za duzo wiecej na pewno nie jest dowodem sprytu ani doswiadczenia w zakupach. Owszem, np. nie znajomosc angielskiego sama przez sie ogranicza mozliwosci wielu. Ale chyba tylko zakupu, instrukcje obslugi w jezyku polskim mozna przeciez dostac...
Jak na razie zero wadliwych wykrywaczy, wszystkie dzialaja super. A jezeli kosztowal on 1/2 czy 1/3 czy mniej, ceny nowego w PL, niech sie wiec psuje, kupie drugi;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 07:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na rynku stale jest 6-7 oficjalnych dealerów wykrywaczy zachodnich plus dystrybutorzy i producenci wykrywaczy polskich a więc konkurencja jest. Jeżeli ktoś daje słuchawki jako gratis to należy się z tego tylko cieszyć, bo słuchawki a szczególnie dobre słuchawki są niezmiernie ważnym elementem, tak samo ważnym jak cewka. Kellyco daje w "prezencie" mniej lub więcej przydatne gadżety, ale jest to olbrzymi, jedyny taki na świecie supermarket, robiący obroty na ilości. Proszę zauważyć, że nie wszystkie firmy sprzedają im swoje produkty. Kupowanie zagranicą nie jest w żaden sposób naganne, ale niedostępne dla większości z wielu powodów i trochę ryzykowne, niemniej jednak trudno jest kupić w ten sposób aktualne, dobrze sprzedające się wykrywacze za przystępną cenę. Pozostają egzemplarze starsze, których zagranicą nikt już nie chce i cała masa "chińczyków". Dobry egzemplarz prawie zawsze uzyskuje wysoką cenę.
Za przesyłkę jednego wykrywacza z Kellyco zapłaciłem ostatnio 100 dolarów - doliczają sobie koszty banku zagranicznego 30 dolarów, i ten koszt jest także owatowany i oclony, to tak na marginesie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 08:27 
Generał Broni
Generał Broni

Denar napisał(a):
Jeżeli ktoś daje słuchawki jako gratis to należy się z tego tylko cieszyć, bo słuchawki a szczególnie dobre słuchawki są niezmiernie ważnym elementem, tak samo ważnym jak cewka.

Nie ma co do tego wątpliwości ale nawet na stronie producenta np.Whites'a dodają do wysokiej półki pinpionter plus słuchawki plus książkę o poszukiwaniach ale nie w ten sposób że jest cena X dla gołego wykrywacza i cena X+300$ dla tego z dodatkami :)

@kuczman
Gratuluję zakupów ale tak samo jak i u nas w serwisach aukcyjnych mogą pojawić się nieuczciwi sprzedający i przy trafieniu na taką osobę na pewno nie byłoby tak sielankowo - sam jestem zwolennikiem zakupu na aukcjach ale w momencie jak zostałem zrobiony w bambuko to wymiękłem i głupio mi się zrobiło (sprawa była głośna gościu przekręcił około 250 osób na dyski i nagrywki user czaba2 jakby ktoś chciał zobaczyć z alle....) :(
Ryzyko ponosi ten który kupuje i nawet jakaś wada ukryta spowoduje opóźnienia w odzysku należności :n
Krótką zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy - jeden woli zapłacić drożej i mieć spokój kupując na miejscu i przykładowo odbierać osobiście a drugi woli zapłacić mniej i odebrać wykrywacz taki jaki przyjedzie w paczce i każdy ma prawo wyboru :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 listopada 2007, 16:01 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Do wszystkich:

Mamy wolny rynek. Możemy kupować co chcemy i za ile chcemy. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Kwestią każdego kupującego jest to, czy akceptuje taką cenę, jaką płaci. Każdy różnie podchodzi do tych spraw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 00:12 
Pułkownik
Pułkownik

kuczman napisał(a):
Jezeli rynek PL bedzie otwarty na kompetycje, czyli bedzie wiecej niz jeden dealer- beda i promocje, beda i lepsze ceny. Wlasciwie to otwarcie granic powinno cos zmienic- przynajmniej w polsce zachodniej.

Nie ma sie co pienic, ja nikogo nie szkaluje, nie probuje obrazac. Ale kupowanie z duma za duzo wiecej na pewno nie jest dowodem sprytu ani doswiadczenia w zakupach. Owszem, np. nie znajomosc angielskiego sama przez sie ogranicza mozliwosci wielu. Ale chyba tylko zakupu, instrukcje obslugi w jezyku polskim mozna przeciez dostac...
Jak na razie zero wadliwych wykrywaczy, wszystkie dzialaja super. A jezeli kosztowal on 1/2 czy 1/3 czy mniej, ceny nowego w PL, niech sie wiec psuje, kupie drugi;-)

Zgadzam się z tym
buszmen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 03:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Happy UK shoppers hit US stores
By Laura Smith-Spark
BBC News, New York

Macy's department store in New York
Many of the shoppers jostling for handbags in Macy's are Brits

Listen to the hubbub of excited shoppers in New York's famous Macy's department store and one thing is striking.

An awful lot of the voices - and particularly those coming from the people clutching the biggest number of bulging bags - seem to be British.

Z tlumu kupujacych w sklepach NY- wyraznie slychac brytyjski akcent ;)

Cytuj:
Tani dolar kusi. Świąteczne zakupy za oceanem?
Anita Leowska-Skiba, Łukasz Partyka, agr, maz
2007-11-18, ostatnia aktualizacja 2007-11-22 09:56

Czy opłacają ci się świąteczne zakupy w USA?
Fot. SuperStock
Tani dolar jest w tym roku najlepszym prezentem od Mikołaja. Wyjątkowo opłaca się kupować w USA - przez internet (można też wybrać się osobiście). Trzeba to jednak robić rozsądnie i poświęcić chwilę na internetowe zakupy za oceanem.

Po prostu poszukiwanie skarbow to rowniez przebieranie w ofertach rynku!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 05:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ceny w usa sa dużo lepsze niż polsce a wysyłka lotnicza wykrywki to koszt 40$ i do tego vat z cłem zapłaciłem nicałe 100zł. więc do ceny trzeba doliczyć około 200zł. to i tak się opłacało bo za taki sam wykrywacz w polsce musiał bym dać dwa razy tyle !!! i nik mnie nie przekona do kupowania w polsce !!! skoro można kupic taniej, to czemu nie skorzystać?? niby dlaczego mam się frajerzyć??? czy ja jakiś YELEŃ jestem czy jak??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 10:15 
Weteran
Weteran

Można też w Polsce kupić wykrywkę na "zaprzyjaźnioną firmę" i odzyskać VAT . Czyli maksymalnie w ten sposób obniżyć cenę o 18.03 %

Dobrze, że jest wybór i nie ma przymusu gdzie mamy kupować a wzajemne informowanie się o miejscach i sposobach na zakup wykrywki w sposób i za cenę nam odpowiadającą jak najbardziej OK

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2007, 21:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

111 napisał(a):
Można też w Polsce kupić wykrywkę na "zaprzyjaźnioną firmę" i odzyskać VAT . Czyli maksymalnie w ten sposób obniżyć cenę o 18.03 %

Dobrze, że jest wybór i nie ma przymusu gdzie mamy kupować a wzajemne informowanie się o miejscach i sposobach na zakup wykrywki w sposób i za cenę nam odpowiadającą jak najbardziej OK

111

A podatku dochodowego niby czemu nie odliczysz?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]