Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 13:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 00:57 
Moderator
Moderator

Miałem kiedyś styczność z profesjonalną termowizją w energetyce ( badania upływnościa co za tym idzie rozkładu temperatur izolatorów na liniach wysokich i średnich napięć), ale w ramach "rozrywek" stosowaliśmy ją do różnych innych celów (także zabawy).Nasza miała rozdzielczość 0,05 stopnia i bez problemu oglądając ścianę było pod tynkiem widać gdzie są cegły ,a gdzie zaprawa.Oparłem się ręką o ścianę i przytrzymałem ją na ścianie 1 minutę. Po tygodniu odpowiednio ustawiając parametry kamery można było dostrzec ślad mojej reki na ścianie. W tym miejscu temperatura była wyższa ( o kilka setnych stopnia) od reszty ściany. To chyba świadczy o możliwościach kamery termowizyjnej. Widać gdzie w ścianie są przewody elektryczne, kominowe ,rury wodociągowe, pręty zbrojeniowe. Nigdy nie miałem okazji tego sprawdzić ,ale kolega, ktory dalej z taką kamerą poracuje twierdzi ,że bez problemu da się zauważyć pomieszczenie za ścianą grubości do ok 60 cm (inna temperatura ściany pełnej ,inna tej za którą jest pomieszczenie). Ale są to urządzenia drogie. Odnośnie swiatła UV ,to sam wlutowałem kiedyś do czołówki zamiast białych diod LED diody UV i próbowałem świecić na ściany w korytarzach MRU, niestety nic ciekawego nie zauważyłem. Może za mała moc? Pozdrawiam ,Grzebiuszka
P.S. wpadłem na to teraz- może świecąc taką "moją" czołówką UV na zamalowane napisy na MRU (na niemieckich napisach namalowano polskie) oryginalne będą lepiej widoczne ? Tego wtedy nie sprawdziłem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 01:34 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
W brew pozorom kamera to super sprawa, niestety ceny powalaja, za taka co dawala by szanse na znalezienie czegokolwiek trzeba zaplacic 40tys zl albo i wiecej, najtansze dostepne na naszym rynku kosztuja kilkanascie tys zl i maja rozdzielczosc 16x16 punktow i z tego co pamietam to czulosc ich jest tez nie powalajaca :(
Jak na zabawke to odrobine za drogie :)
Slyszalem ze podobne efekty daje praca z noktowizorem 2+ czy 3 generacji, na pewno zaleta bedzie cena :)
Jezeli ktos ma taki noktowizor to moze sie pochwali czy daje rade nim zobaczyc roznice temperatur ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: LAMPA UV
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 10:52 
Kapral
Kapral

Widzę, że dyskusja na temat wykorzystania lamp UV zdryfowała w innym kierunku. W sumie normalka, jeżeli chodzi o fora internetowe. :-) Dziękuję za uwagi dotyczące szkodliwości promieniowania UV na zdrowie. Bardzo przydatne i będę tym bardziej ostrożniejszy.

Obserwując rozwój tematu na tym in innym forum, doszedłem do wniosku, że niestety będę musiał jednak wykonać sam tą pracę. W międzyczasie dotarłem do sporej ilości materiałów dotyczących praktyki eksploracyjnej stosowania lamp UV, producentów/produktów, itd. Sprawa wygląda interesująco, potrzebuję chwili, żeby to ogarnąć. Dam Wam znać o efektach :-))))

Pozdrawy,
pkow9

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]