Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 20:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 18:21 
Specjalista
Specjalista

Do maniutek1:
Internet to jednak medium niedoskonałe jeśli chodzi o komunikację, ja też zostałem opacznie zrozumiany. Nie zarzucałem Ci obawy przed moim przyjazdem, chciałem tylko powiedzieć, że jeśli tam wpadnę to nie na fantach mi będzie zależało, ale na miłym towarzystwie, Ty piszesz, ze to właśnie chcesz zaoferować więc wszystko gra!, Nie liczę na kokosy w sensie, że nie to będzie celem mojej wyprawy :)

Co do edukacji... nie będę mówił hop... ;)

A co do samych poszukiwaczy, mi sie zdarzyło spotkać poszukiwaczy w terenie i miło z nim pogadać, nie raz nawet dostałem jakieś namiary na miejscówki i to zupełnie bezinteresownie, chociaż żadnego z tych namiarów nie miałem okazji sprawdzić.

Natomiast nie raz gdzieś czytam, jak to jeden poszukiwacz wyczyścił pole drugiego pod jego nieobecność, jak jeden doniósł na drugiego do odpowiednich organów żeby pozbyć się konkurencji i sie zastanawiam co tacy poszukiwacze sami o sobie myślą? Ja bym po czymś takim nie mógł spojrzeć w lustro. Swoje dobre imię cenie bardziej niż kilka fantów z pola. Cóż, są ludzie bez oporów i zasad, obym nie miał nigdy przyjemności się z nimi spotkać.
Jak pierwszy raz zabrałem na wykopki kumpla jeszcze z liceum (który swoją drogą sie mocno wciągną i sam kupił sobie sprzęt) to zabrałem na fajne miejsce i on wyciągnął więcej ode mnie, to się cieszyłem, że mu szczęście dopisało na dobry początek...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 20:11 
Porucznik
Porucznik

Właśnie takich kulturalnych poszukiwaczy chciałbym spotykać. Wiadomo, w każdej społeczności hobbystycznej są czarne owce. Tych pomijam, bo nie są warci nawet wysiłku włożonego w wystukanie kilku słów...A miałem coś innego na myśli, chciałbym żeby poszukiwacze na widok innego człowieka podążającego ku nim nie musieli sie ewakuować w krzaki, czy gubić się w domysłach czy to na pewno nikt groźny...
Ja na razie nie spotkałem na swej drodze żadnego nieznajomego kolegi "po fachu". Jeśli jednak kiedyś się to zdarzy to mam nadzieję, że będzie to normalny, przyjaźnie nastawiony człowiek...Oj,jak ja lubię marzyć...

Widzę, czytając posty, że wielu ludzi nawet z kompletnie skrajnych części naszego kraju znakomicie się zna. Ciekaw jestem czy są to znajomości czysto wirtualne czy nawiązane w terenie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Co do snajperek:
Używałem 5-cio calowej koncetrycznej cewki DeTecha.Bardzo udana.Czuła i bardzo precyzyjna.Polecam.Jako ciekawostkę powiem,że testowałem ją jednocześnie z Fisherem Coinstrikiem.I mówiąc szczerze, Fisher z cewka 10 cali był niebo słabszy od 5-calówki DeTecha zamontwanej na EX (XS).
A co do miłych spotkań:
Sypnie Ci Sid niedługo generałem,ale chyba nigdy nie chodzileś z wykrywką po plaży w sezonie.Nie ma nic przyjemniejszego jak ch.. wbijany wzrokiem w plecy przez braci poszukiwaczy :) Polecam !!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:12 
Specjalista
Specjalista

Miałem okazje poznać kilku poszukiwaczy z różnych części kraju na małym zlociku w gronie znajomych (ok 10 osób) i muszę przyznać, że rzadko kiedy spotykam tak sympatycznych i ciekawych ludzi jak na tamtym spotkaniu. Tak więc można się spotykać, zyskiwać nowe znajomości. Natomiast co do barku strachu przed obcymi ludźmi... to chyba jeszcze naprawdę odległa droga. Z resztą nawet jak prawo się zmieni i nie będzie już można donieść na policję na pierwszego lepszego poszukiwacza spotkanego przypadkiem, to zawsze zostaną zwykli chciwi ludzie którzy pogonią z widłami, którym się wydaje, że co drugi sygnał to się wyciąga złotą monetę. :n Takie hobby, działa na wyobraźnię, czasami niezdrowo.

Edit:
wicja1 napisał(a):
Sypnie Ci Sid niedługo generałem,ale chyba nigdy nie chodzileś z wykrywką po plaży w sezonie.Nie ma nic przyjemniejszego jak ch.. wbijany wzrokiem w plecy przez braci poszukiwaczy :) Polecam !!!!!

Miałem też mniej przyjemne spotkania z poszukiwaczami, nie rozpisywałem się o nich, bo chyba każdy je kiedyś miał. Jedne czego nie mogę zrozumieć, to co ludzi do takiego zachowania/myślenia motywuje? Czy naprawdę można być aż tak chciwym na te kilka złotych? Czy te parę złotych jest cenniejsze niż ludzka życzliwość? Jak spotykam poszukiwacza na plaży to chciałbym zamachać ręką, spytać ile już naszukał, czy jakaś biżuteria się trafiła, czemu zamiast wzajemności jest nienawiść, patrzenie jak na konkurenta? Konkurenta do przyjemnie spędzonego czasu? To jakaś patologia, jeśli ktoś zamiast pracować i uczciwie zarabiać pieniądze, chce się dorobić chodząc z wykrywaczem i patrzy wilkiem na każdego kto też wykrywacz posiada, bo to potencjalny konkurent...
Wiadomo na piwko fajnie jest uzbierać, ale jeszcze fajniej to piwko z kimś ciekawym wypić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:32 
Porucznik
Porucznik

Aż tak drastycznie na plaży jest? O matko...Dobrze, że raczej w najbliższym czasie nie zawitam nad morzem, być może nigdy...
Wolę jednak sprawdzone towarzystwo i wyłącznie okoliczności natury dookoła...Tak więc nie wybieram się na wykopki w miejsca gdzie mogę spotkać wiele osób. Być może to błąd bo wiele dobrych miejscówek opuszczam ale ja nie potrafię szukać z głową pełną niepokoju...

Wicja, a porównywaliście te cewki w jakimś typowym, prostym, mało zaśmieconym terenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja też miałem miłe spotkania.Najmilsze to ze starszym panem uzbrojonym w "klozetowca" kolegi który znajdował jedynie puszki po piwie.I był bardzo z tego powodu szczęśliwym.
Ale jednak większość spotkań to "patrzenie bykiem" (mistrzem świata jest tu starszy pan z Władysławowa-Whites Classic).A dlaczego tak jest:
W naszym hobby jest ukryta "zadra" której na imię zysk.To chyba normalne.To forum też się nazywa "Poszukiwanie Skarbów" a nie "Kochaj Bliźniego".
Przyszły magister psychologii powinien to łapac w locie :)

Do maniutek1:
Takie spotkanie to nie jest nic drastycznego.Po prostu jedni są mili,inni nie.Tak jak wszędzie.I tak jest to lepsze niż wyssane z palca opowieści o "mafii plażowej" lub od nie wyssanych z palca,kompletnie pijanych wyrostków.
Jedym słowem-samo życie.
Detecha testowałem na mocno zaśmiconym terenie.Sprawował sie tam znakomicie.Natomiast porównywałem go z Coinstrikiem na działce.W "ogródku testowym".

Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 22:36 
Weteran
Weteran

Wszystkie plażowe niemiłe spotkania i nieefektywne poszukiwania rozwiązuje wcześniejsze skontaktowanie się z panem Zbyniem.

Zero narzekań, zero stresu i na pewno nie zero w sitku na drobiazgi. Czysta przyjemność poszukiwań i spędzania wakacji.

POLECAM SERDECZNIE !

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 00:07 
Porucznik
Porucznik

Snajperka lepsza od coinstike'a?! Toż ja słyszałem, że ten fisherek to jeden z najlepszych monetkowców... A w czym była lepsza?
Chyba nie w zasięgu...? Że fajnie separuje fanty od śmieci to już wiem. Możesz trochę rozwinąć te wyniki testów ogródkowych?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 07:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To zestawienie wykrywaczy było zupełnie przypadkowe.Nie był to pojedynek "EX DeTech 5" vs Fisher Coinstrike 10,5 cala." Ja zaczynałem tam zabawę z cewką 5cio calową.A Coinstrika miałem tylko dlatego,że kolega poprosił mnie o opinię na temat tego Fishera.Miał na nim bardzo mikre wyniki.I z moich testów wynikało,że faktycznie tak zasięg jak i identyfikację miał sporo slabszą.Ale jest jedno "ale":
Coinstrike był egzemplarzem mocno wytyranym.A jak wiadomo starsze modele Fishera potrafią się z czasem "rozjechać" i gubić parametry.Więc może coś takiego miało tu miejsce.Wysoce prawdopodobne,że na nowy egzemparz miałby dużo lepsze wyniki.
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 12:20 
Porucznik
Porucznik

Coś słyszałem, że fisherki potrafią się rozstroić ze starości. Dokładniej, słyszałem tylko o jednym przypadku, to cz-5 chyba był. Podobno straszliwie mozolna i czasochłonna naprawa tej usterki...

Gdy będę już zgrany ze swoim EXem na pewno pomyślę o dozbrojeniu go w snajperkę. Dzięki tobie mam już przybliżone zalety jednej z nich.
Za to dziękuję..

Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2008, 17:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Akurat w kwestii dokupowania cewek zupelnie zgadzam się z SIDem.Wykorzystywane są sporadycznie i faktycznie trzeba zakup przemyśleć.Jest to taki troszkę rodzaj choroby.Na podobną przypadłość cierpią też wędkarze :) Ale nie będę Ci niczego odradzał.
Do mnie już leci następna ceweczka z USA ;)
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]