Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 04:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2003, 17:15 
Pułkownik
Pułkownik

Czy ktos skladal wykrywacz Magnum Locator Andy`ego Flinda z Practically Electronics z 1980-1981? <BR>Czy to jest TR czy VLF? <BR>I jak u niego z poborem pradu, zasiegami i dyskryminacją. <BR>I czy nie ma zadnych bledow na schemacie montazowym???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 marca 2003, 19:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>TR to tak samo jak IB są to cech wykrywaczy ogólnie zwanych VLF-ami różni je zasada działania i budowa sondy TR, IB (Transmiter-Receiver, Induction Balance - Nadajnik-Odbiornik, Równowaga Indukcyjna) <BR>TR posiadają dwie a nawet trzy cewki odpowiednio zestrojone jedna emituje sygnał do ziemi ,dryga go odbiera po wytworzeniu pradow wirowych w metalu ,trzecia to tylko cewka korygująca ,która pozwala zestroić całą sondę (występuje także układ mostkowy tzn cewki nawijane są podwójnym drutem i jest ich wtedy niejako 6) <BR>IB zazwyczaj jedna cewka tak zestrojana, że zbliżenie do metalu powoduje zmianę jej pola.Tak to wygląda w ogólnym zarysie choć nie ukrywam że są to moje spostrzeżenia a nie jakaś nadzwyczajna wiedza dlatego mogę mieć niezbyt ścisłe informacje. <BR>Co do poboru prądu tu podam sprawdzony praktycznie dla TR z sondą w układzie mostkowym w zalezności od rodzaju odbiornika głośnik czy słuchawki - nie przekracza 35mA <BR>Sory ,że może nie na temat ,ale to tylko w kwestii formalnej. Odnośnie Magnum miałem te same niepewności więc zrobiłem sprawdzoną konstrukcję post "wykrywacz z internetu" <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]