Teraz jest poniedziałek, 6 lipca 2026, 09:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz - najtańsze rozwiązanie
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 20:15 
Kapitan
Kapitan

Witajcie

Jakiś czas temu zasięgałem już Waszej rady odnośnie zakupu wykrywacza, który zamierzam wykorzystywać do szukania głównie meteorytów. Znalazłem następujące rozwiązanie:

http://allegro.pl/item98335386_jabel_wy ... onda_.html

Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Czy możliwym jest by ten wykrywacz został "niewłaściwie" wykonany?

I jeśli można prosiłbym o jakieś wskazówki i rady, które się przydadzą używając później tegoż wykrywacza.

ps. Co do samego drążka to oczywiście nie problem. Zrobię taki który mi spasuje.

Mam też nadzieję iż nikt nie "podkupi" tego wynalazku

z góry dziękuję za pomoc i pozdrwaiam

tomasir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz - najtańsze rozwiązanie
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2006, 19:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

tomasir napisał(a):
Czy możliwym jest by ten wykrywacz został "niewłaściwie" wykonany?

Oczywiście - wszelkie samoróby mają to do siebie, że tak na prawdę potrafią działać wyłącznie w rękach "składaczy", a i to nie zawsze (wiem z autopsji bo trochę różnych cudów naskładałem).
Swoją drogą, skoro ktoś to składał niekoniecznie musi to przyzwoicie działać - moze być byle jak zrobiony i marnie zestrojony (wbrew pozorom PI też należy zestroić)
Powiem Ci, że PI, choć piszą o nim, że jest prosty, to wcale nie jest to prawdą. Prosta jest wyłącznie sonda (w porównaniu z VLFem) i tylko tyle i w związku z tym na prawdę nie jest łatwo zrobić dobrze działającego PI. Osobiście nie znam konstrukcji jabli i nie wiem czy sa tego odmiany - jednak moim zdaniem PI przede wszystkim powinien mieć kwarcowy wzorzec częstotliwości (nie wiem czy jable nie mają czasem jakiegoś patentu na 555) inaczej będzie Ci to jeździć jak "Żyd po pustym sklepie".
Swoją drogą jeśli nie znasz się na elektronice lepiej nie pakuj się w składaka bo nikt Ci tego nie naprawi w razie czego. Zdaje się White's wypuścił PI - nie znam modelu, ale zawsze to urządzenie fabryczne, na dokładkę w Polsce serwisują White'sy.
Skoro chcesz szukać meteorytów - to dobrze strzelasz - PI na meteoryty jest dobry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacz - najtańsze rozwiązanie
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2006, 21:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

tomasir napisał(a):
http://allegro.pl/item98335386_jabel_wykrywacz_metali_zestaw_elektronika_sonda_.html

Sądząc po zbieżności nicku wystawcy z allegro i zamieszczającego zdjęcie http://www.poszukiwanieskarbow.slp.pl/F ... jsonda.jpg w wątku viewtopic.php?t=22771 , można zaryzykować tezę, że wykrywacz wystawia Waldek. Jeżeli to prawda, to jest to dobra rekomendacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2006, 21:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Powinieneś dostać miano Detektywa, zgadza się jest to zabawka którą skladał mój syn jako młody elektronik w ramach testu i nauki jednak pod wymagającym okiem starego.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2006, 08:44 
Kapitan
Kapitan

Dziękuję zatem za opinie i informacje. Już niemal jest przesądzone iż na ów produkt się zdecyduję.

A tak przy okazji zapytam - czy ciężko by było wykorzystywać np. akumulatorek 12V do tego urządzenia? Co trzeba byłoby zmienić, bowiem rozważam również taką opcję...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2006, 09:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W tej chwili pod spodem (jak widac na zdjęciu) zamocowany jest pojemnik na koszyk do baterii przypinany na standardowe złącze 9V.
Możesz zastosowac prawie dowolne zasilanie w granicy 12V bowiem stabilizator zastosowany w układzie 78l05 w obudowie TO-92 wytrzymuje zasilanie do ok 30V ( http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/F ... 78l05a.pdf )
Jezeli zmieścisz akumulatorek, to jak najbardziej możesz stosowac a jak nie wejdzie to obudowa przykręcona jest dwoma wkrętami, które skręcają zasadniczą obudowe. Po zdjęciu pojemnika nie zostanie śladu.
Pozdawiam Swiątecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2006, 09:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
czy ciężko by było wykorzystywać np. akumulatorek 12V do tego urządzenia? Co trzeba byłoby zmienić, bowiem rozważam również taką opcję...

sprawa zasilania jabla z 12v była już tyle razy wałkowana, że wstyd o to znowu pytać. po prostu poszukaj sobie. w skrócie odpowiedź jest taka: ogólnie można ale zawsze trzeba się zastanowić czy warto. jeżeli potrzeba ci więcej szczegółów, to nie pytaj, tylko sobie poszukaj, bo na ten temat jest już wszystko napisane.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]