Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 02:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Ultra 2 -- USTAWIENIA
PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 11:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam!
Chciałbym sie odwas moi drodzy dowiedziec jaki sa najlepsze ustawienia dla tego sprzetu na monetki jak i zarowno militarke. Co byście doradzili na pola, lasy łąki i okopy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 maja 2006, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

W Ultrze II akurat nie ma co za dużo ustawiać. Grunt wg.instrukcji, czułość ja mam zawsze na maksa albo jedną kreskę mniej, a dyskryminacja to zalezy co chcesz kopać. Na 4 kresce ja łapię stalowe klamry jeszcze, ale to zalezy od gruntu też. Grunt mam raczej zawsze na śrdokowej kresce, ale jak zakłoca to podkręcam.
A na pola to włączasz dyskryme na maksa i zasuwasz.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2006, 14:19 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Hmmm no ja laze zawsze na dynamiku i nie narzekam, na polach dyskryminacja max, grunt zalezy, przewaznie 3/4, po lasach dyskryminacja na godzine 12 no i grunt najczesciej tez.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 czerwca 2006, 12:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czytam koledzy to co piszecie i ???.Nie wiem co regulujecie dyskryminacja /dyskryminacja typowo militarna / nie wytniesz nic co jest wieksze od 2,5cmx2,5cm,oczywiscie z ziemi.Jezeli robiliscie proby w domu i wycina baqnet co wisial na scianie to ok. tylko gdzie taki wykopac.Wiec co regulowac dyskryminacja???. /Dyskryminacja max i o dziwo zasieg prawie nie spada /.Piszecie grunt god.12.-ale czy robiliscie proby zasiegu,zaczynajac od godz 12 w prawo zasieg zaczyna spadac coraz drastyczniej.Do suchy 999,gdyby byly najlepsze ustawienia to producent nie montowal by pokretel i nie wchodzil w dodatkowe koszty.A swoja droga czy nie pytales o to juz na odkrywcy jako matek 999999 czy cos tam.Wszyscy ci tlumacza a ty swoje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 23:26 
Generał Broni
Generał Broni

Dokładnie, nie ma najlepszych ustawień- potencjometry są po to żeby nimi kręcić i ustawiać w zalezności od potrzeb- zwłaszcza podawanie konkretnych ustawień gruntu świadczy o nierozumieniu jego eliminacji- ja dostrojenie do gruntu wykrywacza sprawdzam, i w razie czego koryguje nawet kilkanaście razy podczas poszukiwań, i wiem że dzieki temu uzyskuje najlepszy możliwy zasięg. Dyskryminację przeważnie ustawiam, tak zeby odcinało stalowe przedmioty wielkości łuski Mausera w dół(zawsze mam przy sobie taka pordzewiałą "stalówkę"- czyli gdzieś pomiedzy 4-4,5 kreską- wyciaga się wieksze odłamki i śmiecie, ale przynajmniej stalowej klamry sie nie przegapi, a rozróżnienie 3-tonowe bardzo pomaga. Czułość jak wykrywacz pracuje stabilnie to na max, naprawdę błąd ortograficzny!!! musze zjechać 0,5-1 kreskę w dół, jak sporadycznie sam z siebie piska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 10:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeszcze taka ciekawostka.Identyfikacja trojtonowa ma pewnej wysokosci dzwieki jak podaje producent.Mnie osobiscie udalo sie opanowac najpierw dwa dzwieki /jestem malo muzykalny/ niski zelazo wysoki kolor,i to jest proste.Z trzecim bylo gorzej,po jakim czasie okazalo sie ze trzeci najczesciej wystepujacy dzwiek /wiec najlatwiejszy do zapamietania/ daje aluminium takie jak zlotko z czekolatki ,1zl PRL,kawalek puszki z piwa.Oczywiscie sa jeszcze specjalne dzwieki jakie wydaje cala puszka po piwie,lub zwoj drutu,ale tu nie o tym.Jakiez bylo moje zdziwienie gdy kopnolem na dzwieku alu i okazalo sie ze na 1.5cm lezy krajcar.Zrobilem probe z innymi miedziakami na odleglosci 2 do 4cm i to samo.Wiem to wszysko bylo juz walkowane z dziesiec razy/do identyfikacji jest potrzebna odpowiednia odleglosc/ tylko w terenie albo sie o tym zapomina albo lenistwo.Swoja droga to moze dobrze w koncu zadna miejscowka nie jest do konca sprawdzona.Tak sobie mysle jak daja sobie rade z id.ton. posiadacze Prizma,tam jest 5 lub 7 tonow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Pomocy-chyba
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 22:09 
Sierżant
Sierżant

Dzisiaj przez dluzszy czas tzn okolo 3 godziny testowalismy nowy wykrywacz Ultre 2 , wspomne ze mam od ponad 2 lat Firstwa i jak na razie jestem podlamany tym nowym. Wcale nie moge sobie z nim poradzic , a probowalismy naprawde tak jak tu koledzy przytaczali rozne ustawienia oczywiscie na polnej drodze i na polu lacznie z zakopywaniem monet ; 1gr ,5gr, 50gr , klucze od domu w peczku [3 mosiezne i 3 metalowe] a osiagi; -1gr, i 5gr, lezace na ziemi reagowaly do wysokosci sondy nad nimi do max 5cm,1gr zakopany na glebokosci do 5cm błąd ortograficzny!!! nie reagowal, natomiast klucze na ziemi max do 20cm podniesionej sondy nad nimi powyzej nie reagowal.Ustawienia probowalismy wszystkie tryby ,czulosc 80-100 procent , grunt roznie najczesciej po srodku ,dyskryminacja we wszystkich mozliwych polozeniach , glosnosc na maxa,oczywiscie przygotowanie wykrywacza do pracy [przelacznie ze statyku z dyskr. na statyk al]pikniecie oznacz got. do pracy,i jutro dalej bedziemy probowac .Moze jeszcze cos nie tak robimy,jezeli ktos z kolegow moze mi cos doradzic to z gory dziekuje.W firscie sonda brala zewnatrz a w ultrze 2 sonda bierze wewnetrznym obwodem i uwazam ze bardziej dokladnie trzeba omiatac bo sygnal dopiero jest gdy wykryty przedmiot znajdzie sie prostopadle na krawedziach i nad srodkowym otworem sondy. :( [/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 22:50 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jak walczysz z moniakami to walcz na dynamiku,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiciu z tegu co tu przeczytalem,to pozostaje odeslac do sprawdzenia do Rutusa.Zrobcie jeszcze raz proby,jesli bedzie to samo, to go odeslijcie.Moze macie jakis wadliwy egzemplarz ,cuda sie zdarzaja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 18:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Korzystając z postu chciałbym sie dowiedzieć ile czekaliście na przesyłke swojej Ultry 2 ??
Ja czekam juz ponad tydzień, a na meile nikt nieodpowiada :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Jeszcze jedna proba
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 19:48 
Sierżant
Sierżant

Jak w temacie ,postanowilem zmierzyc sie z nim w domu i wlosy zaczely mi sie jezyc gdy 1gr. zaczynal mi lapac dopiero z 2cm na dynamiku a na statyku okolo 5cm.Podejrzewam ,ze w czasie transportu cos niedobrego musialo sie stac . Zadzwonilem do pana Arkadiusza i to potwierdzil. Wysylam go w poniedzialek i mam nadzieje, ze okolo tygodnia dostane go juz sprawnego.Mam Rutusa firsta ponad 2 lata i musze powiedziec ,ze jest nieawaryjny a dostal w kosc porzadnie az musialem mu podklejac glosnik tak byl obijany. Na nowy czekalem niecale dwa tygodnie ,widocznie ma duzo zamowin.Musisz uzbroic sie w cierpliwosc jak i ja :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 20:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

wiciu, ja zrobilem to samo, tzn z firsta na U2 :) musze powiedziec ze jestem zadowolony :) ultra potrafi znalezc naprawde malenkie kolorki (wielkosci lepkow szpilki), roznica jest wielka, jednak wada jest przelacznik pomiedzy trybami - moj sie juz piachem zasyfil i na allmetal nie idzie go wcisnac :D ale nie uzywam wiec nie narzekam :D mam problemy z opanowaniem statyka wiec biegam ciagle na dynamiku :D takie przyzwyczajenie z firsta :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ultra 2
PostNapisane: niedziela, 18 czerwca 2006, 10:15 
Sierżant
Sierżant

Mam taka nadzieje ,ze bedzie duzo glebiej bral a wybieram sie pod koniec miesiaca ponownie za Pultusk do rodzinki gdzie przewaznie prowadze poszukiwania militarki ,gdzie okopow jest ful i przed wyjazdem mysle,ze dostane juz sprawny sprzet. Przelacznik zmiany trybow pracy owine cienka folia azeby pyl nie dostawal sie do srodka i tak tobie radze,powinno zdac egzamin.Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]