Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 09:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przesiadka z Solarisa
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 15:01 
Sierżant
Sierżant

Witam Kolegow.
Interesuje mnie czy ktoś przeszedł z Solarisa na inny wykrywacz i jego opinię. Dotyczczas używam Solaris i jestem b. zadowolony ale chyba czas zmienić. Ale nie dla szpanu tylko efektów. Kto miał Solarisa zna jego zalety i w...- tych wg mnie za dużo nie ma. Wkrótce pojawi się nowy Solaris i jego opis był już na forach, ale ja niestety technicznego języka za bardzo NIET, ale nowy to pewnie lepszy. Więc proszę o poradę (od użytkowników Solarisa) czy warto zmieniac na "zachodni", czy czekać na nowego, czy pozostać przy obecnym?
Pozdrawiami
Żebro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przesiadka z Solarisa
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 16:53 
Generał Broni
Generał Broni

ŻEBRO napisał(a):
Witam Kolegow.
Interesuje mnie czy ktoś przeszedł z Solarisa na inny wykrywacz i jego opinię. Dotyczczas używam Solaris i jestem b. zadowolony ale chyba czas zmienić.

Jeżeli coś jest dobre to po co chcesz zmieniać :que

ŻEBRO napisał(a):
Ale nie dla szpanu tylko efektów. Kto miał Solarisa zna jego zalety i w...- tych wg mnie za dużo nie ma.

Jak wyżej - chyba że chcesz mieć wykrywacz typowo na monety lub typowo na militarką bo tego nam nie powiedziałeś.

ŻEBRO napisał(a):
Wkrótce pojawi się nowy Solaris i jego opis był już na forach, ale ja niestety technicznego języka za bardzo NIET, ale nowy to pewnie lepszy.

Nowy nie zawsze oznacza lepszy ale mam również cichą nadzieję że będzie rewo(e)lu(a)cja ;)

ŻEBRO napisał(a):
Więc proszę o poradę (od użytkowników Solarisa) czy warto zmieniac na "zachodni", czy czekać na nowego, czy pozostać przy obecnym?
Pozdrawiami
Żebro

Na to pytanie nikt ci nie odpowie no chyba że sam konstruktor ewentualnie beta-testerzy.
Zapytaj siebie po co chcesz zmieniać i jaki ma być cel zmiany a wtedy może rozjaśni sie odpowiedź czy zostać przy Solarce czy zmienić na 'zachodni' a co do nowego Rutusa to będzie nam jeszcze trochę zaczekać na premierę a co dopiero na oceny :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 17:09 
Sierżant
Sierżant

O rzeczywiście nie napisałem czego szukam.
Głównie kolorki ( monetki i odznaczki ) . większych rzeczy tj. militarki- ( proszę się nie śmiać ) - boję się kopać. POWAŻNIE . Nie znam sie na nich i nie zamierzam poznawać. Tak więc jak jest coś podejrzanego, większego i żelaznego przerywam kopanie. Oczywiście zaraz powiecie, że można dużo stracić omijając takie fanty. Trudno. NADZIEJA W SŁOIKACH. A co do wykrywacza. Wszystko jest OK. Ale trudno samemu stwierdzić czy nie może być lepiej. Na pewno chciałbym trochę głębiej i stabilniej, ale to może się nie da. Dlatego pytanie kieruję głównie do tych co z Solarisa się przesiedli na inny i czy warto czy nie warto. I nie chodzi tu o kasę. Wiadomo , wszystko w granicach rozsądku. (chociaż ja do Solarisa dokupiłem auto 4X4 - po to żeby było " dalej" i "wyżej") Ale to drugie hobby ;)
Pozdrawiam i proszę POMÓŻCIE.
Żebro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 19:16 
Generał Broni
Generał Broni

Nikt się z ciebie śmiał nie będzie - odnośnie militarki to chyba tylko głupek się nie boi kopać fantów zawierających MW ale to zupełnie inna historia.
Dobrze że sprecyzowałeś cel poszukiwań więc będzie łatwiej doradzać.
Moim skromnym zdaniem ( powiem tylko że ja opieram się na doświadczeniach innych userów oraz ciutkę na swoich obserwacjach ) jeżeli tylko kolorki to szukaj typowo detektorów TYLKO z trybem dynamicznym.
Wymienię modele którymi powinieneś się zainteresować w zależności od ceny :
- firma Tesoro modele Cibola,Vaquero
- firma Minelab model X-Terra 30,X-Terra 50
- firma Whites modele XLT-e,Prizm IV,Prizm V,MXT TRACKER
- firma Garrett ACE 150,ACE 250 (zasięg będzie mniejszy niż w Solarisie z tego co wyczytałem)

Taki zbiór w przybliżeniu mogę ci do prześledzenia polecić - bardzo sobie ludzie chwalą na kolorki Cibole i X-Terrę 50 oraz XLT-e :1
W ogóle na kolorki bardzo zachwalają detektory firmy Tesoro (takich ocen są dziesiątki) - wiadomo każdy chwali to co ma i jedna firma jest bardziej popularna od innej działąjąc zgodnie z zasadą znajomy ma i sobie chwali to ja też kupię bo mnie też to pasuje ;)
Mam nadzieję że chociaż troszkę pomogłem - pozostaje ci teraz czytać,czytać i jeszcze raz czytać :1

PS> Oświadczam że nie czerpię korzyści materialnych z chwalenia bądź ganienia detektorów poszczególnych firm,nie robię tego również z powodu bycia dystrybutorem detektorów.Zebrałem jedynie informacje stale powtarzające się w tematach na różnych forach i oceny poszczególnych użytkowników.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 23:41 
Sierżant
Sierżant

Dzięki za namiary. Czytałem dobre opinie o SOVEREIGN i EXPLORER. Ale nie chcę w ciemno decydować. Co do ACE to odpada. Mam 250 i jakoś nie umiem się do niej przekonać. Kupiłem ją jako drugi dla syna, ale młody ze wzgl. na brak siły do kopania dołków (jak widzisz jestem z JG i tereny mamy raczej kamieniste i ciężkie do kopania) nie chwycił ojcowskiego bakcyla. ACE w rękach żony wygrało z Solarką na plaży zdecydowanie. W pozostałych sytuacjach górą Solaris (lepsze namierzanie, głębiej i regulacja głośności!!! i w ogóle jakiś on taki BARDZIEJ MĘSKI :). Z Solarką mam dobre wyniki i "zwrociła" się już wielokrotnie, ale tak jak pisałem wcześniej. MOŻE JEST COŚ LEPSZEGO?. To jak z samochodami - każdy swój ewentualnie kolegi chwali ale o tych naprawdę dobrych nie ma zielonego pojęcia. Dlatego zależy mi na opini TYCH co zmienili Solarisa na inny, lub chodzą z innym i porównują wyniki z Solarką w rzeczywistości. Ja chodzę z kolegą, który również ma Solarkę i dlatego porównania brak. Ale prawdą jest to, że nie wykrywacz ale szczęście, ciężka i żmudna praca decyduje o fantach...
Czekam na podpowiedzi
Pozdrawiam
Żebro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 00:12 
Specjalista
Specjalista

Jest szeroki wybór wykrywaczy typowo na monetki, jest, w czym wybierać. Przy przeznaczeniu na ten cel odpowiedniej kwoty na pewno da się zmienić na coś lepszego, ale tego czy wykopiesz więcej nikt nie zagwarantuje, bo to zależy od tego, co jest w ziemi znacznie bardziej niż od tego, co masz w ręku. W każdym bądź razie sprzętów „lepszych” jest na rynku sporo.

Moim zdaniem decydujące przy wyborze wykrywacza są osobiste preferencje. Czasami poszukiwacz nie polubi danego wykrywacz, mimo, że jest on bardzo dobry. Z wykrywaczem trzeba się zgrać, rozumieć, co on chce operatorowi przekazać. Jeśli komuś coś nie podpasuje, to najlepsze parametry nie pomogą. Dlatego warto zobaczyć sprzęt przed zakupem, a najlepiej pochodzić chociaż chwilę w terenie.
Szukając wykrywacza typowo monety rozpatrzył bym te modele:
Minelab Sovereign GT, Explorer SE, Xterra 70
White’s MXT, XLT
Fisher F-75

Sovereign GT ma najlepszy stosunek jakości do ceny. Osiągami dorównuje najlepszym, a wśród wymienionych jest najtańszy. Prosty w obsłudze. Z wad można wymienić wagę i brak wyświetlacza.

Xterra 70 jest najbardziej przyjazna dla użytkownika zarówno pod względem ergonomii jak i obsługi. Po prostu solidny i nowoczesny wykrywacz.

Explorer – to najwyższa półka, ma wiele wspólnego z GT, wzbogacony o wyświetlacz i wiele dodatkowych funkcji. Trudniejszy w obsłudze, ciężko się z nim osłuchać (niektórym), generalnie wymaga mnóstwo czasu na poznanie i opanowanie, ale ten czas może się opłacić.

White’s-y głównie dla miłośników tej firmy, wyróżniają się solidnością wykonania i dobrą ergonomią nazwijmy ją „dynamiczną” – przyjemniej się nimi macha. Uniwersalne, XLT wymaga naprawdę dobrego poznania by przynieść efekty.
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 08:48 
Generał Broni
Generał Broni

ŻEBRO napisał(a):
Ale prawdą jest to, że nie wykrywacz ale szczęście, ciężka i żmudna praca decyduje o fantach...
Czekam na podpowiedzi
Pozdrawiam
Żebro

Przede wszystkim szczęście ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 11:33 
Sierżant
Sierżant

Dokładnie. I MIEJSCÓWKA. Gdzieś na forum był temat kolegi co zbierał na wykrywacz (a chyba nawet dostał od ktoregoś szanownego kolegi w prezencie) i fanty wyciągał bez sprzętu, przeszukując tereny po innych. NA DOBREJ MIEJSÓWCE TO I GRABIE będą dobre. :1
POZDR>
ŻEBRO
P.S. Czekam nadal na info od tych co zmienili sprzęt. Żeby uścisilić: NIE ZMIENIĆ SOLARISA A DOKUPIĆ DRUGI (pozbyłem się "kanarka") Po analizie wcześniejszych postów zastanawiam się nad X-TERĄ 70.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 11:35 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam!

Jak byś miał ochotę zobaczyć jak pracuje Sovereign GT, to możemy się gdzieś razem wybrać o ile nie wróci zbyt szybko zima.

pozdrawiam
Ecce_Homo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 11:44 
Sierżant
Sierżant

Dokładnie. I MIEJSCÓWKA. Gdzieś na forum był temat kolegi co zbierał na wykrywacz (a chyba nawet dostał od ktoregoś szanownego kolegi w prezencie) i fanty wyciągał bez sprzętu, przeszukując tereny po innych. NA DOBREJ MIEJSÓWCE TO I GRABIE będą dobre. :1
POZDR>
ŻEBRO
P.S. Czekam nadal na info od tych co zmienili sprzęt. Żeby uścisilić: NIE ZMIENIĆ SOLARISA A DOKUPIĆ DRUGI (pozbyłem się "kanarka") Po analizie wcześniejszych postów zastanawiam się nad X-TERĄ 70.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 stycznia 2008, 13:34 
Sierżant
Sierżant

Do Ecce Homo. Bardzo chętnie, tym bardziej, że mój kolega z którym chodzę (zajeb....to brzmi, ale to nie to co myślisz) :) ma również Solarkę i on już prawie zdecydowal sie na taki sprzęt jak Twój i też z przyjemnościa zobaczy a ja tym bardziej. Wyślę Ci na Priva swój nr tel. daj sygnał to oddzwonię i pogadamy. W niedziele chemy jechać pod Złotoryje więc może w 3-kę?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]