arek napisał(a):
Domyslam sie, chodzi o X-terre 50/70. Cewka DD 7,5 kHz 10,5" z racji czestotliwosci i wymiarow jest dobra sonda uniwersalna. Dla przedmiotow malych i slabo przewodzacych lepsza bedzie 18,75 kHz. Jednak rozmiar 10.5'' nie pasuje najlepiej do wysokiej czestotliwosci (duza cewka= mniejsza czulosc na drobnice i wiekszy efekt maskowania w zasmieconym zelazem terenie). Po prostu roznica w stosunku do DD 7,5 kHz 10,5" bedzie niewielka.
Arku dziekuję za odpowiedź!
W moim przypadku to X70. Rok temu wyposażyłem sie już w 2 cewki DD 7,5 kHz 10,5" i 18,75 kHz 10,5". Troszeczkę się dziwię, że rozmiar 18ki ma negatywny wpływ na jej właściwości, w końcu chwalone za swa czułość na kolor Tesorzaki też maja porównywalne rozmiary cewek i pracują na wysokich częstotliwościach rzędu 14,5khz dla Cibolki czy Vaquero lub 17.5khz dla Tejona, aczkolwiek świadom jestem, ze są to koncentryki i absolutnie nie chcę porównywać tych dwóch konstrukcji (Terra i Tesoro) ale myślałem, że jakaś prawidłowość tutaj będzie zachowana.
Mnie generalnie nurtuje problem kolorków (wcale nie koniecznie małych i na nie zaśmieconym terenie) ale ustawionych pionowo (lub prawie pionowo do cewki), które wobec ich nikłej powierzchni odbijania można uznać za drobnicę i (tu hipotetyzuję) uciekają one DD 7.5kHz jako niezauważone...cóż myślałem,że DD 18,75 kHz 10,5" mogła by te (hipotetyczne) braki wyrównać.
Ze smutkiem również przyznaję, że testy powietrzne (boratynka ustawiona wąska krawędzią), które wykonałem, wskazują iż obie cewki nie różnią się zasięgiem, aczkolwiek świadom jestem wadliwości testów powietrznych.
Zastanawia mnie również fakt ciszy w okół cewki DD 18,75 kHz 10,5" na najróżniejszych forach - czyżby nieudany produkt?